自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下各位用咩米炒最好(順產)
同埋1個月預幾多包好?一包幾多g米?
求解答

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我本身身體ok,我就咁用白米,我係去12蚊店買茶包袋裝起一包包來沖的,所以份量就係一個茶包份量

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

普通屋企食嘅米,白鑊慢慢炒到黄黄地,每日沖一大壺飲,落兩茶匙就夠,我加埋去核紅棗,黄芪,圓肉。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

用白米.

炒完用一個大樽裝住, 沖果陣落一茶匙左右, 食埋d 渣. d 渣好好味, 同埋d 渣至係正野.

男爵府

pang1219 發表於 17-10-16 00:58
想問下各位用咩米炒最好(順產)
同埋1個月預幾多包好?一包幾多g米?
求解答

請問食咗對身體有什幫助?

公爵府

好媽媽勳章

DAVID1965 發表於 17-10-16 09:00
請問食咗對身體有什幫助?

我都想知
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

大宅

losttoa 發表於 17-10-16 01:32
我本身身體ok,我就咁用白米,我係去12蚊店買茶包袋裝起一包包來沖的,所以份量就係一個茶包份量

...

哦,咁要幾時炒定?
╰如果回憶是珍貴的怎麼可以忘記啊!因為人啊死去,回憶就只能活在別人的腦海裹....不管好的壞的,我都會好好收藏╮

水晶宮

2018復活節勳章

pang1219 發表於 17-10-16 09:14
哦,咁要幾時炒定?

我就一星期前炒好,入密實袋+入盒放入雪櫃的,我生完老公先拎去醫院比我

你記得一定一定炒完放到涼唔熱先得喎

wcpcelia    發表於 17-10-16 11:08

子爵府

法國醫院姑娘敎加埋炒過嘅黑豆,可以幫助上奶

大宅

losttoa 發表於 17-10-16 09:18
我就一星期前炒好,入密實袋+入盒放入雪櫃的,我生完老公先拎去醫院比我

你記得一定一定炒完放到涼唔熱先 ...

唔該晒你
╰如果回憶是珍貴的怎麼可以忘記啊!因為人啊死去,回憶就只能活在別人的腦海裹....不管好的壞的,我都會好好收藏╮

大宅

艾菲BB 發表於 17-10-16 09:24
法國醫院姑娘敎加埋炒過嘅黑豆,可以幫助上奶

第一日生完已經可以飲黑豆?

子爵府

pang1219 發表於 17-10-16 10:53
第一日生完已經可以飲黑豆?

係,但唔洗太多,一包炒米加十粒八粒已經夠

大宅

艾菲BB 發表於 17-10-16 11:05
係,但唔洗太多,一包炒米加十粒八粒已經夠

係咪加埋啲米一齊炒?

子爵府

pang1219 發表於 17-10-16 11:05
係咪加埋啲米一齊炒?

我分開炒架,因為本身我只預炒米茶,之後聽講座已知黑豆上奶可以一齊飮

大宅

艾菲BB 發表於 17-10-16 11:09
我分開炒架,因為本身我只預炒米茶,之後聽講座已知黑豆上奶可以一齊飮
...

哦,功效如何?

公爵府

如母乳不要加紅棗太燥熱.加南棗(不去核.拍扁粒南棗)!我都坐緊月!十二朝先敢食雞酒、姜醋!

公爵府

可用(炒過的青皮黑豆煲或燉豬尾骨)!我日日食木瓜(不去皮)煲魚尾!好上奶!

大宅

castle100 發表於 17-10-16 12:12
可用(炒過的青皮黑豆煲或燉豬尾骨)!我日日食木瓜(不去皮)煲魚尾!好上奶! ...

咩叫青皮?

公爵府

回覆 pang1219 的帖子

外面黑色、入面青色!要炒過先煲!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

pang1219 發表於 17-10-16 11:21
哦,功效如何?

生完開始飲黑豆茶,奶夠b食仲可以成日沖涼,餵到3歲自然離乳

首頁

尾頁

跳至