嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB三個月大, 兩個月大開始面上出了很多紅印和粒粒, 請問如何分辯這些紅印和粒粒是濕疹還是奶粉敏感?

大宅

好難分, 我亞仔同你亞b一樣, 三個月大面仔出晒疹, 同佢睇兒科醫生, 話佢奶粉敏感, 佢叫我轉奶粉, 我唔轉住, 擦左佢d藥膏好返之後, 試過幾隻潤膚膏, 原來有d牌子一擦就起, 唔擦仲好d, 終於試到有一隻越擦越滑, 咁就keep住擦個隻, 唔轉奶粉都冇事. 連個身都係咁, 擦一隻牌子又起, 第二隻又冇事.

男爵府

我個女都係咁, 滿月成面係, 跟住轉天氣輪到手 & 腳
不過, not serious 如果 試到隻cream suitable for her and take care 得好佢唔會發!

原帖由 catcc2000 於 09-2-19 18:32 發表
好難分, 我亞仔同你亞b一樣, 三個月大面仔出晒疹, 同佢睇兒科醫生, 話佢奶粉敏感, 佢叫我轉奶粉, 我唔轉住, 擦左佢d藥膏好返之後, 試過幾隻潤膚膏, 原來有d牌子一擦就起, 唔擦仲好d, 終於試到有一隻越擦越滑, 咁就ke ...

大宅

請問你擦邊隻潤膚膏&一日擦幾多次? 我聽講QV好, 但亞仔擦了改善不大!!

原帖由 catcc2000 於 09-2-19 18:32 發表
好難分, 我亞仔同你亞b一樣, 三個月大面仔出晒疹, 同佢睇兒科醫生, 話佢奶粉敏感, 佢叫我轉奶粉, 我唔轉住, 擦左佢d藥膏好返之後, 試過幾隻潤膚膏, 原來有d牌子一擦就起, 唔擦仲好d, 終於試到有一隻越擦越滑, 咁就ke ...

大宅

係呀,我囝囝三個月大度都出濕疹,搽佐醫生d藥膏係好快好返呀..但都好快又起返,都唔知點搞..請問你囝囝搽佐邊隻cream越搽越滑呀?thx..

大宅

2024年龍年勳章

我囝囝都係啊。面面唔夠一個月時開始起,搽佐醫生d藥膏係好快好返呀,但唔搽幾日就起番晒。我try過幾只cream,physiogel cream, physiogel AI cream, Seba Baby Cream, 雙妹x, 效果都唔好。現在又開始try QV cream.

原帖由 kitty猫 於 09-2-19 22:40 發表

係呀,我囝囝三個月大度都出濕疹,搽佐醫生d藥膏係好快好返呀..但都好快又起返,都唔知點搞..請問你囝囝搽佐邊隻cream越搽越滑呀?thx..

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我囝囝又係,睇醫生搽完藥膏好快好番,之後轉查qv, physiogel cream潤膚,天氣穩定就無問題,但近來轉天氣就成面都係,而家試緊用physiogel AI cream.....

大宅

我今日問左好多人, 佢地話BB濕疹好多係由於奶粉敏感, 擦藥
係治標不治本
, 叫我試下轉豆奶粉, 我去萬寧比較過, 發現豆奶粉營養唔會差過奶粉, 所以打算俾亞B試下.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

由豆奶轉奶粉呢樣嘢 最好問下醫生意見先啦 醫生應該可以check到bb到底是不是奶粉敏感 然後會提議給你的

大宅

2024年龍年勳章

真的需要轉奶粉嗎?我BB飲緊森永,d 人話好像已經是不太會引起敏感的奶粉。any advice from other mum?

原帖由 Naxos 於 09-2-20 16:01 發表
我今日問左好多人, 佢地話BB濕疹好多係由於奶粉敏感, 擦藥
膏係治標不治本, 叫我試下轉豆奶粉, 我去萬寧比較過, 發現豆奶粉營養唔會差過奶粉, 所以打算俾亞B試下. ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

豆奶的營養唔會差過奶粉

醫生解釋過俾我知

因為奶粉 係攞牛奶最上過層 即係奶清 奶的粉量其實不多 好多罐上列出的營養係加落去的 所以叫formula milk 配方奶囉

豆奶都是一樣 好多營養都是加落去的呀

大宅

我有幾個朋友都試過轉豆奶, 不過亞B唔太肯飲, 因為豆奶無牛奶咁好味, 所以幾日後又飲番奶粉, 而且如果真係奶粉敏感, d致敏物質會係體內積聚, 情況會越來越差, 所以早d試好D. 我想試因為有一個friend成功左, 佢個B一轉塊面即刻好番, 而且由出世好黑變到依家好白淨.

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我BB依家5個月都食緊森永面面唔多好
平時用QV Cream.
面一紅又要搽類固醇,好左又起
之後醫生叫我轉豆奶,我地食左2日全豆奶
BB呵唔到便便,佢谷得好辛苦
又去左好久先好到dd.
最後呵到喊 又發蚊震,
我地見到咁好心痛呀!
依家同佢轉返食森永
同改用雙妹麥睇下會唔會好d!

大宅

吓! 會呵唔到便便? 乜唔係豆奶纖維多d咩? 我尋晚買了一罐雅培, 今天已開始俾亞B食, 佢肯食, 所以我打算試多兩日先算, 希望佢唔會呵唔到啦.......

原帖由 yuensiu 於 09-2-21 11:44 發表
我BB依家5個月都食緊森永面面唔多好
平時用QV Cream.
面一紅又要搽類固醇,好左又起
之後醫生叫我轉豆奶,我地食左2日全豆奶
BB呵唔到便便,佢谷得好辛苦
又去左好久先好到dd.
最後呵到喊 又發蚊震,
我地見到咁 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

試下用dermaveen,小女都試過好多隻。用了這個,有時搽馬油,大半年未發作。吾使去完醫生度又係開steriod,各位努力,保持皮膚閏滑

大宅

在那裡買馬油? 有人話好, 我想知點好法?

原帖由 YY1101 於 09-2-21 21:30 發表
試下用dermaveen,小女都試過好多隻。用了這個,有時搽馬油,大半年未發作。吾使去完醫生度又係開steriod,各位努力,保持皮膚閏滑

別墅

睛靈勳章

原帖由 Naxos 於 09-2-20 17:43 發表
我有幾個朋友都試過轉豆奶, 不過亞B唔太肯飲, 因為豆奶無牛奶咁好味, 所以幾日後又飲番奶粉, 而且如果真係奶粉敏感, d致敏物質會係體內積聚, 情況會越來越差, 所以早d試好D. 我想試因為有一個friend成功左, 佢個B一 ...

我對孖仔又係臉仔出晒紅疹,個身好乾。醫生開了藥膏,抗生素,又話要轉豆奶。
請問你朋友的BB是否直食豆奶落去,還是好番一輪就飲返奶粉?

大宅

佢係一直食落去, 個仔現在都6歲, 一直好健康.

原帖由 avisf 於 09-2-22 11:06 發表

我對孖仔又係臉仔出晒紅疹,個身好乾。醫生開了藥膏,抗生素,又話要轉豆奶。
請問你朋友的BB是否直食豆奶落去,還是好番一輪就飲返奶粉? ...

別墅

睛靈勳章

原帖由 Naxos 於 09-2-22 11:33 發表
佢係一直食落去, 個仔現在都6歲, 一直好健康.

THX!

大宅

回覆 # 的文章

Welcome. 你係咪仲考慮緊轉唔轉豆奶? 你對B 幾大? 我昨天開始轉了, 希望過兩日可以有改善啦..

首頁

尾頁

跳至