論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人黎左4個半月,家務上一直無咩野,因為同佢長時間相處的唔係我,係我媽同99

我媽同99一直有同我反映工人問題⋯⋯無禮貌,懶,玩電話。我以為係老人家要求高,直至呢半個月我辭職同佢長時間相處,先知原來好難頂

原本,工人貪靚,我都唔理,女人個個都貪啦⋯⋯但發現呢幾個月佢已經買左8對鞋,直情多過我甘滯。我就話買少d啦,佢已經黑面話係佢用自己錢買!

之後屋企上下都提過要冚實米缸,佢唔理。結果終於有蟲!鬧佢,佢話d蟲唔係佢捉入去,又話唔冚實係為左等d蟲出黎跟手仲發脾氣bang廚櫃加細力推開小朋友

呢個理由我即炒!佢即時話我對佢唔公平唔好,例如無提供早餐,但我買左好幾次面包佢都無食,之後過期我丢,佢話d面包唔新鮮但又唔鐘意食公仔面麥皮粟米片.....

另外申訴平時有同丫仔玩,但我睇反cctv,多數都係佢地一個拎ipad,一個玩電話......佢話佢有睇住丫仔玩iPad,無令佢有危險

其實佢平日完全唔使照顧丫仔,只是負責家務。但是都掛住玩電話唔做野,試過2日無拖地,理由係怕整濕個地

而家佢開始搵緊工,我都唔知使唔使黑名單佢agent又話佢已經好後悔,叫我寫信證明佢做野能力,雖然屋企無失竊無財仔,但是佢d工作表現真係好麻麻,我好唔好幫佢寫信?會唔會害左其他人?

大宅

藍色貓頭鷹 發表於 17-10-29 20:26
工人黎左4個半月,家務上一直無咩野,因為同佢長時間相處的唔係我,係我媽同99

我媽同99一直有同我反映工 ...

穀牛

子爵府

炒得啱!
两日唔抹地?請佢返嚟瞓覺呀!淨係呢樣已經炒得

冇早餐食? 麵包唔新鮮? 佢想食乜?

你agent 都好嘢,仲夠胆叫你寫信!

唔好寫,唔好理佢

wcpcelia    發表於 17-10-30 16:55

水晶宮

工人連簡單 order 如 蓋實米缸, 拖地 (竟然話怕整濕地下) 都有藉口唔做,
咁叫僱主點用佢呀?!
係我, 我唔會寫reference letter 囉.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

照寫, 寫你terminate her contract due to below expectation, unsatisfactory performance.......
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

冇可能忍到,炒得好……兩 日吾抹地驚濕地,咩理由

男爵府

畀面勳章

你個agent傻傻地!

男爵府

回覆樓主:

做得咁差,係我,都唔會幫佢寫reference letter。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

寫, 寫中文, 寫係被炒, 因點衰. 仲推你小朋友. 夠胆就比人睇啦. 如問 why not write in English,
You said This is Hong Kong, Chinese was a legal language.

記住 complain to Immigration.

大宅

細姐姐 發表於 17-10-29 20:38
炒得啱!
两日唔抹地?請佢返嚟瞓覺呀!淨係呢樣已經炒得

真係請佢反黎訓!
佢晚晚8點就訓,第二日8點醒,中午我送小朋友反學,佢又訓

以後唔想再請工人

大宅

birdbird 發表於 17-10-29 20:48
工人連簡單 order 如 蓋實米缸, 拖地 (竟然話怕整濕地下) 都有藉口唔做,
咁叫僱主點用佢呀?!
係我, 我唔 ...

佢仲投訴好多野做
事實上已經唔使佢煮飯,餐餐要食新鮮,隔夜送唔食架(我們屋企個個有食)
唔係特登刻薄佢

大宅

cattz288 發表於 17-10-29 21:04
照寫, 寫你terminate her contract due to below expectation, unsatisfactory performance.......:donutby ...

我都係諗住甘上下

不過其實佢呃我簽名,再改過哂内容,一樣都可以再搵工

大宅

lily-of-valley 發表於 17-10-29 21:43
寫, 寫中文, 寫係被炒, 因點衰. 仲推你小朋友. 夠胆就比人睇啦. 如問 why not write in English,
You s ...

寫中文係好提議

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

藍色貓頭鷹 發表於 17-10-29 22:39
我都係諗住甘上下

咁你寫唔寫, 結果都係一樣
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

藍色貓頭鷹 發表於 17-10-29 22:39
我都係諗住甘上下

中文簽到咩? 如agent幫佢冒你簽名, 報警。刑事來架。

大宅

cattz288 發表於 17-10-29 22:40
咁你寫唔寫, 結果都係一樣

寫囉⋯⋯agent係甘打黎,唯有希望佢會改

大宅

lily-of-valley 發表於 17-10-29 22:49
中文簽到咩? 如agent幫佢冒你簽名, 報警。刑事來架。

改左我都唔知啦⋯⋯希望佢會改啦

子爵府

藍色貓頭鷹 發表於 17-10-29 22:56
唔使理agent 㗎!

叫agent 唔好再害其它僱主啦!

你話如果寫,你會寫工人两日唔抹地,驚地下濕

每晚8點瞓,瞓到第二朝8點,中午你去凑返學,佢又瞓

你話你只係寫事實,工人真正在你家之工作表現,她其它能力你見唔到,問佢仲要唔要你寫!

象牙宮

藍色貓頭鷹 發表於 17-10-29 22:56

炒工人, 其實唔使寫。 如agent係咁打來, 我就偏唔寫, 問邊條法例要寫。 我唔怕佢地架。 惹我?

2014 Pa 死, Aug 5, 我炒肥廢人, 佢大條道理僱主死, 轉工。大模屍樣同媽講 mamm, I need Sir's death certificate, and reference letter.
媽叫佢問我。
我同佢講, there is no such law to get reference letter, and you have no authority to have Sir's death certificate. Are you his wife daughter.

無限委屈黑面喊。 you go out the house and cry. Don't cry at my house.

掃把完日日打來追, 就係唔比。 有日有叫Immigration打比我攞, 我問你係Immigration 邊位, Immigration同我講過, 我fax晒所有野迷immigration. 比我抛窒, 其實我係agent, 幫cornellia(廢人)入文件去immigration. 我問邊間, 答慢聾僱傭。

係唔比, 卒之攪咗佢唔使去澳門等visa, immigration批佢。 批又點, 在人地度頂唔到2個月又比人掃把。 又搵到第三份契 但immigration 唔批visa.

伯爵府

回覆樓主

梗係唔寫啦,同小朋友玩果啲我唔計喇,講真佢睇住小朋友安全地玩都算做咗最低嘅基本責任,我仲可以隻眼開隻眼閉。但你地都唔拖我請你返黎做乜呀

首頁

尾頁

跳至