自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

星島)2月20日 星期五 06:30(綜合報道)
([url=]星島日報
[/url]報道)[url=]沈殿霞
[/url](肥姐)逝世1周年,愛女鄭[url=]欣宜
[/url]昨日前往[url=]沙田
[/url]寶福山拜祭亡母,被指與欣宜關係疏離的父親[url=]鄭少秋
[/url]及過往與欣宜形影不離的男友Mark Ryan都沒有現身致祭。而肥姐生前一班好友,則打算在這兩天到肥姐位於[url=]加拿大
[/url]的墓地拜祭追思。
  文:張穎芝、海外版記者[url=]張文慈
[/url] 圖:駱震寧
  昨日是肥姐1周年死忌,其生前好友陳淑芬([url=]陳太
[/url])、張徹太太與劉雅麗母親等,帶同生果與鮮花,在早上9時抵達沙田寶福山準備拜祭事宜。寶福山工作人員以私人儀式為由,叫記者不要拍照,並架起欄杆阻隔記者。
  一身素服、手持兩大束鮮花的欣宜,大約於9時45分與陳太兒子陳家豪一起到達,一言不發便急步上寶禪堂拜祭母親。欣宜前日表示,事隔1年心情仍未平復,反而愈來愈掛念亡母。正忙於拍攝無綫處境劇《畢打自己人》的欣宜,昨日特地請假拜祭母親,起初神情凝重,雙手合十誠心上香,其後心情漸漸放輕鬆,更不時展露微笑。
  同時拜祭[url=]羅文
[/url][url=]張國榮
[/url]
  肥姐的靈位與好友羅文和張國榮為鄰,靈前放滿生前喜歡的食物如桂花糕、生果及糉等,還有代表肥姐的開心果。陳太與欣宜預備約40包「附薦」拜祭肥姐、羅文和張國榮。欣宜誠心地拿起每包「附薦」向3位先人鞠躬。45分鐘的儀式過後,欣宜、陳太和張徹太太手持鮑魚、魚翅與信用卡套裝等紙祭品去化寶,欣宜更準備了一張心意卡送給母親。她叮囑記者要小心火爐,其間又大叫「媽咪收嘢!」陳太亦大叫「籮記、哥哥收嘢!」
  完成儀式後,欣宜匆匆離開。問到致祭時向母親說了甚麽?她只道向母親說了很多,隨即上車離去。欣宜事後接受無綫《東張西望》的訪問,並表示希望過去一年沒有白費母親的心機,希望母親能得到應有的平安。
  另外,欣宜前日已表明沒有相約父親鄭少秋一同拜祭亡母。而一直被指與欣宜關係疏離的秋官,昨日並未有現身寶福山致祭,而回到電視城錄影節目《謎》,據知要工作至晚上11時才收工。而欣宜男友Mark Ryan及老師[url=]劉家昌
[/url]亦沒有出席致祭。
  Fans攜鮮花墓前悼念
  此外,肥姐位於加拿大卑詩省本拿比市科士蘭的墓地,未到忌辰當天便已擺放一束鮮花,相信是「有心Fans」平日常來拜祭她,而本拿比科士蘭墓園經理赫登(Michael C. Hedden)表示,過去這些日子,仍然經常有影迷登門詢問肥姐墓地位置及祭拜,可見她仍然令大家懷念。
  在墓園靈堂負責接待的一位女士稱:「我知道大家都叫她肥肥,對不對?她是我們墓園的名人。」此外,科士蘭墓園方面同時證實,去年10月間,墓園方面把肥姐的墓碑一度拆去修葺,換上肥姐的另一張遺照,而並非外界傳言的墓碑被盜。
  而肥姐生前在[url=]溫哥華
[/url]的一班好友,打算在這兩天各自到其墓地上祭拜追思,表達對她的懷念。剛由香港返回溫哥華的岳華,直言未聽聞有悼念活動,但相信肥姐的摯友及兄弟姊妹們都會抽空到墓地悼念。他謂,早前留港數月拍劇,亦有碰見秋官與欣宜,但沒有談及肥姐,只是交換近況。另一好友張翼也坦言,看到欣宜愈來愈成熟,亦替肥姐安心。

侯爵府

禁快就一年...

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一年...

珍珠宮

不見影????算罷啦..乜都煙消雲散咯...mouth: mouth:

大宅

希望欣宜忘記傷痛啦!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

時間過得真快.....

侯爵府

其實秋官只係前夫
仲要離左婚咁耐
唔明點解成日都要強調佢無去悼念...
對秋官同佢依家的家人唔多公平

王國長老

王國長老

傳媒搵野黎寫, 真係討厭.

我係秋官, 有心要拜都唔會揀正日, 避開d傳媒, 又無謂俾現任老婆睇到唔鍾意.

而且鄭少秋都同佢離左婚, 已經再冇關係. 拜係人情唔拜係道理.

好似硬係要拉鄭少秋落水俾人唾罵. 真無聊.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我諗肥姐都未必介意前夫去唔去拜佢,
只要秋官比番少少關心比欣宜好過做呢d 門面野。

原帖由 edea 於 09-2-20 17:08 發表
傳媒搵野黎寫, 真係討厭.

我係秋官, 有心要拜都唔會揀正日, 避開d傳媒, 又無謂俾現任老婆睇到唔鍾意.

而且鄭少秋都同佢離左婚, 已經再冇關係. 拜係人情唔拜係道理.

好似硬係要拉鄭少秋落水俾人唾罵. 真無聊. ...

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

人地既家事外人又知幾多
唔去唔一定係衰人

王國長老

王國長老

原帖由 麟媽媽 於 09-2-20 17:11 發表
我諗肥姐都未必介意前夫去唔去拜佢,
只要秋官比番少少關心比欣宜好過做呢d 門面野。

我都係咁話, 關愛個女比做任何事來得更有意義.
畢竟個女咁年輕已經冇左自細相依為命既媽媽, 做爸爸好應該多陪個女.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 青青河邊草 於 09-2-20 05:06 PM 發表
其實秋官只係前夫
仲要離左婚咁耐

係囉.... 我都係咁話.... 雖然話唔係一家都可以去, 但係佢係藝人去左又會話攪到佢老婆唔開心, 我覺得呢 D 嘢也都唔需要做比你地 D 人睇, 或者佢一早已經去左又或者遲 D 先去都未定.... 可必咁執著呢.

男爵府

都離咗婚咁耐佢去唔去拜都唔重要, 重要既係佢應該比多d時間個女.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 edea 於 09-2-20 17:38 發表

我都係咁話, 關愛個女比做任何事來得更有意義.
畢竟個女咁年輕已經冇左自細相依為命既媽媽, 做爸爸好應該多陪個女.

秋官幾頭家要養. 掛住拍戲. 真係冇咩時間.

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 青青河邊草 於 09-2-20 17:06 發表
其實秋官只係前夫
仲要離左婚咁耐

Agree

首頁

尾頁

跳至