自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇jm 用緊圖中嗰幾個牌子的壓力煲,請分享下。

男爵府

回覆樓主

我用緊lagostina,已經用咗13年,好用,應該再用多十幾廿年都冇問題。如果叫我推介,我就推介Fissler, Lagostina意大利造,鋼水好,簡單易用,但高溫或放氣時氣閥有啲茲茲聲響,冇用過嘅人可能會驚,其實好安全。Fissler德國造,鋼水好,加熱時有顏色線顯示,非常安全,從未出過事。外型又好樣啲。我介紹咗家人用緊。

男爵府

photos1127 發表於 17-11-8 21:41
有冇jm 用緊圖中嗰幾個牌子的壓力煲,請分享下。

永安做緊lagostina 12l同6.3l $27xx, 我覺得好扺,我個9l用左十年,好好用

男爵府

我用Fissler,用左8年,好用

abirdma    發表於 17-11-18 14:43

伯爵府

回覆樓主

WMF啦!德國名牌,鋼水靚,孖人牌同級,我用telfal蓋面黑色膠用左幾年發現裂左,紅色按鈕有D變形,但正常使用,懶得拎個煲去葵涌整

別墅

回覆樓主:

多謝大家。最後我買左Fissler ,因為易拆洗。

大宅

photos1127 發表於 17-11-17 00:46
多謝大家。最後我買左Fissler ,因為易拆洗。

第一買Fissler.第二買WMF.奇他吾洗睇我話既?

大宅

^--^ 發表於 17-11-9 19:56
永安做緊lagostina 12l同6.3l $27xx, 我覺得好扺,我個9l用左十年,好好用

借post 一問,今晚我第一次用lagostina 高速煲綠豆沙,但㷛完之後,綠豆仍然硬,未開花。後來我再重頭煲過以上步驟,豆才開花。請問是否正常?求指點,謝謝

男爵府

enrei 發表於 17-11-17 23:23
借post 一問,今晚我第一次用lagostina 高速煲綠豆沙,但㷛完之後,綠豆仍然硬,未開花。後來我再重頭煲過 ...

你有無個煲有吱吱聲先開始關至細火(夠壓力),同埋煲完落旗后開蓋開大火再煲多十分鐘,咁啲嘢就會淋晒,煲湯都係,煲雞殼都會散晒,先會出曬味....你記住每次煲完五穀類,紅豆綠豆白米之類都係,一定要清洗出氣位,可以用整直左的萬字夾,我會加埋用熱水開嘅梳打粉水浸,可以去下油,唔係五穀類就隔一排就要做下,如果唔係你下次用孔粒有塞住就會噴曬出來....千其要記住,lago係好好用,好慳煤氣

大宅

^--^ 發表於 17-11-18 00:23

你有無個煲有吱吱聲先開始關至細火(夠壓力),同埋煲完落旗 ...

多謝指點
另一方面,我想請教一下,一般煲湯要加壓幾耐?頭先㷛綠豆沙時,我只加壓5分鐘左右。我上YouTube 睇,個個都話加壓30分鐘,請問30分鐘是否一個標準?可以煲超過這個時間?

大宅

^--^ 發表於 17-11-9 19:56

請問9L三人家庭用會太大嗎?

男爵府

jadeshiu 發表於 17-11-18 01:25
請問9L三人家庭用會太大嗎?

唔會,我成日一煲3味,下面煲湯,上面放架蒸飯再用架在飯上蒸餸,一次過熟灑,慳火慳電,7公升不可以......係吾夠....

個煲係有條水位線, 9公升其實得6公升,你要放煲湯料再加水,其實都吾會太多......除非你只係用嚟炆野,甘重可以買個細d,大煲可以當細煲用,細煲唔可以當大煲用.....我自己覺得9公升岩岩好.....

男爵府

enrei 發表於 17-11-18 00:35
多謝指點
另一方面,我想請教一下,一般煲湯要加壓幾耐?頭先㷛綠豆沙時,我只加壓5分鐘左右。我上Yo ...

唔使客氣,其實加壓至聽到吱吱聲(已夠壓力)轉細火,綠豆沙細火煲25分鐘,湯佢叫煲30分鐘,但我多數細火煲45分鐘熄火,多少少時間出味d,熄火后再開蓋,開大火十分鐘0k⋯⋯

男爵府

^--^ 發表於 17-11-18 06:31

個煲多水或少d水加壓至吱吱聲(夠壓力)的時間因水份多或少而會不同,但湯佢建議係轉細火后半個鐘,而綠豆沙佢建議係轉細火后25分鐘,同樣開蓋後一定要煲多10分鐘.....

我響佢仲係菲姐煲時問返耒的....

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我買左fissler

大宅

^--^ 發表於 17-11-18 06:28

唔會,我成日一煲3味,下面煲湯,上面放架蒸飯再用架在飯上蒸 ...

原來得6公升左右,我買Lagostina, 貪佢個煲外形是高身,不像其他向橫發展

大宅

^--^ 發表於 17-11-18 07:07

個煲多水或少d水加壓至吱吱聲(夠壓力)的時間因水份多或少而 ...

我本身用開電壓力煲,不過我上bk 見個個話明火好過電,所以想轉下感受下

公爵府

畀面勳章

^--^ 發表於 17-11-18 06:28

唔會,我成日一煲3味,下面煲湯,上面放架蒸飯再用架在飯上蒸 ...

好奇一問,請問每樣野需要時間不一,壓力煲煩在一開始左又要放壓先開得,咁點?中途會再開嗎?

同埋我一路以為入面會大翻騰,咁咪飛哂d湯d飯餸。

男爵府

kirstyau 發表於 17-11-18 11:04
好奇一問,請問每樣野需要時間不一,壓力煲煩在一開始左又要放壓先開得,咁點?中途會再開嗎?

同埋我一 ...

我煲湯的水位是在架之下,架上面係蒸飯嘅不銹鋼器皿,佢有得賣,佢開始吱吱聲我會熄細火,所以吾會飛曬入D飯.....以需要最耐時間煮食的野關火,即係如果煲湯,蒸飯,同蒸餸,煲湯係45分鐘,就45分鐘後關火,再開大火煲10分鐘,唔會中途熄火,一次過熟晒.....所以咪會慳煤氣......

我少人飲,啲湯就飲兩餐飲晒....

男爵府

enrei 發表於 17-11-18 10:43
我本身用開電壓力煲,不過我上bk 見個個話明火好過電,所以想轉下感受下
...

我用左十年換過條膠邊一次,好似二百幾蚊,果兩粒的好似幾十蚊,零件佢算係平,不過我好耐冇再update過....

佢算係好好用,我成日煲湯,兩個月煤氣費都係二百幾蚊,我覺得好抵.....

首頁

尾頁

跳至