論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

自問對工人不錯,為何去到agent 到我有咁多問題

我按勞工法例7日內出糧⋯是否太遲?(我一定係7號前出糧,工人放假前出糧,等佢有錢)

水晶宮

mayyml 發表於 17-11-13 20:25

我按勞工法例7日內出糧⋯是否太遲?(我一定係7號前出糧, ...

如糧期每月由一號至三十 (或31)號, 你每月7號出糧, 叫做冇犯例; 不過, 何解你唔可以30號出糧呢?

大宅

未必是你的問題, 是有些工人不知足,
或者想你炒, 想你補錢,
她們的想法, 我們未必理解的!

子爵府

mayyml 發表於 17-11-13 20:25

我按勞工法例7日內出糧⋯是否太遲?(我一定係7號前出糧, ...
你的做法是合法的
Agent 話你7日內出糧有問題咩?

工人向agent 投訴你有好多問題?.

大宅

birdbird 發表於 17-11-13 20:32
如糧期每月由一號至三十 (或31)號, 你每月7號出糧, 叫做冇犯例; 不過, 何解你唔可以30號出糧呢?
...

因為一開始話糧期7日出糧所以我定左每月7號前

大宅

細姐姐 發表於 17-11-13 22:07
你的做法是合法的
Agent 話你7日內出糧有問題咩?

我都唔知算唔算投訴⋯但聽完覺得好唔開心⋯⋯工人如果做得好⋯我就唔會唔要佢⋯依家d工人好似老馮咁⋯⋯⋯我每日只要佢煮晚飯⋯接小朋友放學⋯日常家務

wcpcelia    發表於 17-11-14 10:07

大宅

mayyml 發表於 17-11-13 22:29
我都唔知算唔算投訴⋯但聽完覺得好唔開心⋯⋯工人如果做得好⋯我就唔會唔要佢⋯依家d工人好似老馮咁⋯⋯⋯ ...

話我太遲出糧比佢⋯真攪笑⋯福利就要跟足勞工法,出糧跟勞工法就話我遲⋯我真係無語

大宅

mayyml 發表於 17-11-13 22:29
我都唔知算唔算投訴⋯但聽完覺得好唔開心⋯⋯工人如果做得好⋯我就唔會唔要佢⋯依家d工人好似老馮咁⋯⋯⋯ ...

我咪又係要睇佢面色,叫佢做野,比面色我睇,咩世界。

大宅

回覆樓主:

你姐姐新黎嗎?
以我所知,姐姐剛到頭半年,要還錢比agent.
我姐姐26號到,我25號要出糧比佢。佢2日內交唔出錢,會比人罰200定300。

水晶宮

mayyml 發表於 17-11-13 22:32
話我太遲出糧比佢⋯真攪笑⋯福利就要跟足勞工法,出糧跟勞工法就話我遲⋯我真係無語
...

法例話必須糧期之後7天以內就出糧, 你係冇犯法, 但拖到最後先出糧比員工, 員工話你遲, 佢想準時有在糧期尾有糧出, 冇錯喎, 我做打工仔都唔 like 被 “扎” 糧啦。 如冇必要拖到7號, 就在月尾出糧比工人啦。

大宅

你未必犯法,不過肯定不是好老細,我出糧有早冇遲,如果我係工人都想搵好老闆打工,自己亦然,人之常情吧!

侯爵府

回覆樓主:

我1號一定出糧俾工人

大宅

ninachu 發表於 17-11-14 11:01
我1號一定出糧俾工人

知道左⋯日後當然有早冇遲⋯
加上係因為呢個工人出現金⋯我之前個d全部銀行過數我都唔想成日換工人

大宅

fibe0313 發表於 17-11-13 23:02
你姐姐新黎嗎?
以我所知,姐姐剛到頭半年,要還錢比agent.
我姐姐26號到,我25號要出糧比佢。佢2日內交唔 ...

其實我覺得呢d係agent 問題,如何出糧係僱主同工人的事⋯不能因為要還錢比agent 而僱主就出糧時間⋯我只係覺得僱主做係人情⋯唔做係道理⋯只是有時感到這個社會因爲風氣而扭曲事實(即使我們自己香港人咪一樣有很多是7號出糧)

水晶宮

mayyml 發表於 17-11-14 11:14
其實我覺得呢d係agent 問題,如何出糧係僱主同工人的事⋯不能因為要還錢比agent 而僱主就出糧時間⋯我只係 ...

當絶大多數僱主在30/31號 (糧期尾) 出糧比員工, 你呢類七號先出糧仲覺得員工想早d 出糧係有問题的僱主, 自然顯得係衰。

老實説, 員工要到7號先有人工收, 係無奈接受。誰不想早d 出糧?!

大宅

birdbird 發表於 17-11-14 14:29
當絶大多數僱主在30/31號 (糧期尾) 出糧比員工, 你呢類七號先出糧仲覺得員工想早d 出糧係有問题的僱主, 自 ...

咁如果我自己都係7號出糧?咁我7號出糧比工人就覺得冇問題?

侯爵府

mayyml 發表於 17-11-14 11:14
其實我覺得呢d係agent 問題,如何出糧係僱主同工人的事⋯不能因為要還錢比agent 而僱主就出糧時間⋯我只係 ...

其實,預了是7 號出糧,當初應set 做7 號。

嘩,如果我老闆個個月遲,還答我:31號出糧是人情,7 號出糧是道理。我聽完會好嬲。( 也會積極找新工)

=======
妳又不想換人。又這種"想法"。agent 很易說服妳姐姐走(她們又賺多d ) 。大把boss是31號出糧。

我姐姐剛借錢給朋友寄回印尼。(老闆沒有31 號出糧,印尼家人無飯開)。她說,"朋友老闆唔好!"

就算無agent 介入,姐姐及她朋友也有這種想法的!

=======
或者,正式通知姐姐,以後7 號出糧。

大宅

hker 發表於 17-11-14 14:39
其實,預了是7 號出糧,當初應set 做7 號。

嘩,如果我老闆個個月遲,還答我:31號出糧是人情,7 號出糧 ...

呢個工人一向係7號出糧的⋯

侯爵府

mayyml 發表於 17-11-14 14:40
呢個工人一向係7號出糧的⋯
妳自己第一句寫: 7日內出糧。(所以,我以為糧期是30/31 號)

咁,大聲炳agent 啦!根本沒有問題。

糧期個個姐姐不同。姐姐自己無計劃,花掉錢,關傭主什麼事?

水晶宮

mayyml 發表於 17-11-14 14:38
咁如果我自己都係7號出糧?咁我7號出糧比工人就覺得冇問題?

你可同工人講你要7號出糧比佢只因你老闆都係7號才出糧比你。但在佢眼中, 只会觉得你同你老闆都不是好僱主!

外傭的月薪只是$4410, 不是幾萬蚊。 做得外傭僱主, 不會是沒能力在每月30号拿$4410 出糧給工人, 要等7號自己出糧才拿得出$4410 吧?!

首頁

尾頁

跳至