自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

話說我女係用殘疾人士8達通,都用左有2年啦,今年已13歲,中一個陣佢都有提過間中有巴士司機質疑佢張8達通卡,佢亦有試過show比個司機睇,我都有叫過佢司機有質疑你比張8達通佢睇,係個人8達通黎嘅有你張相同資料,並唔係濫用

尋日佢放學番到屋企打比我嘈住叫我換番張成人比佢,問佢,佢話又係個個女司機閙佢,話佢好用呢張8達通,佢話有比佢睇係咩8達通,司機仲話佢你地學生已經有學生優惠嘅8達通,你唔可以用呢張,要佢換番張8達通,仲要佢補錢囉,當然我女就無理到啦,我女又唔識反駁佢,我女話好多時都係呢個女司機係咁問,又話佢呢樣個樣,我明白你都你盡責,但已經比左你睇係殘疾8達通唔係兒童8達通,更何況兒童都唔係只收2蚊啦,車長位我相信一定睇到收左幾錢

真係好唔明個司機咩事,比又比左你睇,仲要咁黎話個小朋友?好明顯個司機唔知咩係殘疾8達通,係咪識行識走就唔用得呢?呢個司機已經唔止一次咁話佢,今次咁過份咁黎話我女,咪打去九巴講番件事囉,九巴職員都好理解,亦會跟進件事,問我攞左8達通no查番記錄係搭邊一班車,就搵番個女司機了解番佢自己係咪有咩誤會要咁樣質疑,職員都話我女用嘅係殘疾8達通,唔係老人家8達通你話買就買到,係要需要審批架,亦會出番通告通知d車長留意下

呻完

伯爵府

amysnlee 發表於 17-11-22 07:36
話說我女係用殘疾人士8達通,都用左有2年啦,今年已13歲,中一個陣佢都有提過間中有巴士司機質疑佢張8達通 ...

好奇一問,學生嗰張唔係港鐵先有得平咩?定而家改左巴士都有?點解個司機會話已經有學生優惠?同埋就算有,都唔會一齊用架

侯爵府

回覆樓主

我覺得可能巴士公司對員工訓練不足
唔知道有殘疾八達通
講真如果唔係之前學校d ADHD家長講
我真係唔知識行識走都可以用$2車資
唔好怪佢

伯爵府

sfuhsg 發表於 17-11-22 07:45
唔知道有殘疾八達通

所以成日聽到係街有傻人冇得防係真既,因為真係冇樣睇

伯爵府

樂癲肥熊餅 發表於 17-11-22 07:44
好奇一問,學生嗰張唔係港鐵先有得平咩?定而家改左巴士都有?點解個司機會話已經有學生優惠?同埋就算有 ...

我都唔係好明點解個車長會咁同我女講,學生8達通搭巴士都係收正價架,同埋我女中一時都曾經問過港鐵,殘疾8達通有無分小童定成人,佢都話我女唔需要換

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實我覺得用得個人八達通而扣2蚊就足以証明係合資格。因為要審批左先可以扣2蚊。同一般優惠八達通唔同。係買唔到。

伯爵府

sfuhsg 發表於 17-11-22 07:45
唔知道有殘疾八達通

我無怪佢,我打去九巴講番件事都係想佢地對車長了解吓,係咪d車長唔知

伯爵府

seaman1982 發表於 17-11-22 07:53
其實我覺得用得個人八達通而扣2蚊就足以証明係合資格。因為要審批左先可以扣2蚊。同一般優惠八達通唔同。係 ...

係,你話我女用長者8達通就話有問題呃車費,我女已經show過心佢睇,佢仲要質疑,又要佢換8達通,又要佢補番車資先有問題,我先打去九巴

伯爵府

amysnlee 發表於 17-11-22 07:53
我都唔係好明點解個車長會咁同我女講,學生8達通搭巴士都係收正價架,同埋我女中一時都曾經問過港鐵,殘疾 ...

其實分泥都冇意思,因為都係收兩蚊,但係除非嗰程車係四蚊,唔係既收兩蚊都同小童收半價唔一樣架唔係咩

伯爵府

amysnlee 發表於 17-11-22 07:58
係,你話我女用長者8達通就話有問題呃車費,我女已經show過心佢睇,佢仲要質疑,又要佢換8達通,又要佢補 ...

我覺得哈細路女,如果相同情況,大人又拎住呢張卡,冇事都扮精神病發去不停理論,你估個司機又會唔會有咁多嘢講

伯爵府

樂癲肥熊餅 發表於 17-11-22 07:59
其實分泥都冇意思,因為都係收兩蚊,但係除非嗰程車係四蚊,唔係既收兩蚊都同小童收半價唔一樣架唔係咩 :q ...

我女話個車長成日話佢用小童,但小童車費都唔係收2蚊啦,所以我5明個車長點解要成日咁黎話佢,我女話佢好困擾囉

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

amysnlee 發表於 17-11-22 07:55
我無怪佢,我打去九巴講番件事都係想佢地對車長了解吓,係咪d車長唔知
...

如果次次都係同一個女車長留難你個女,不如試吓樓主你搵日親身陪佢搭,同個車長講返。

ada0707    發表於 17-11-22 13:55
CACACAROL    發表於 17-11-22 11:49
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

樂癲肥熊餅 發表於 17-11-22 08:01
我覺得哈細路女,如果相同情況,大人又拎住呢張卡,冇事都扮精神病發去不停理論,你估個司機又會 ...

我都有叫亞女要出聲,但佢係個d唔會反駁,唔敢出聲嘅人

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你做得岩,好多人都唔識尊重自己既職業同尊重其他人,show得俾佢睇就真係有咁既需要,點解仲要質疑?佢唔會明白令到人幾難受,所以你係做得岩㗎,等公司再落啲指引俾佢地。

伯爵府

是是但但 發表於 17-11-22 08:03
如果次次都係同一個女車長留難你個女,不如試吓樓主你搵日親身陪佢搭,同個車長講返。
...

係同一個司機,其實每日早上我都陪佢搭個條線番學,朝早我未試過司機有咁問過,但放學時間好多時都唔同時間,未必日日都會撞到個司機

公爵府

回覆樓主

所以我冇幫亞仔申請⋯ 就係怕左呢啲情況。

伯爵府

lovelycats1 發表於 17-11-22 08:04
你做得岩,好多人都唔識尊重自己既職業同尊重其他人,show得俾佢睇就真係有咁既需要,點解仲要質疑?佢唔會 ...

其實同一司機已經唔止一次咁留難佢,令佢好難受,係今次個司機咁我先忍唔住打去,點解我女都比左你睇,你仲要佢補車資,要佢換卡就好有問題,有手有腳就唔用得殘疾8達通?

伯爵府

amysnlee 發表於 17-11-22 08:03
我都有叫亞女要出聲,但佢係個d唔會反駁,唔敢出聲嘅人

呢樣真係冇得教,要靠佢自己,我好似你女咁大嗰時都係咁,但而家

公爵府

好媽媽勳章

amysnlee 發表於 17-11-22 08:02
我女話個車長成日話佢用小童,但小童車費都唔係收2蚊啦,所以我5明個車長點解要成日咁黎話佢,我女話佢好 ...

嗰女司機連什麼是個人八達通都唔知。係無知。

用得個人八達通,就已證明係咩身份,所謂嘅學生八達通都即係個人八達通,再唔係學生後,都係用返同一張,只是卡內註明的身份變成人。

伯爵府

jannlly 發表於 17-11-22 08:09
嗰女司機連什麼是個人八達通都唔知。係無知。

用得個人八達通,就已證明係咩身份,所謂嘅學生八達通都即 ...

九巴話如果我女再遇到咁嘅情況,可以即時打去九巴,或同番司機講你有問題嘅就問番公司

首頁
12345...8

尾頁

跳至