自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

廚房星盤一用水,廁所同廚房地下嘅去水位就不斷湧水出嚟,湧嘅都係廚房星盤嘅水,泵咗好多次係塞,又係咁湧水。驚上網搵通渠佬會比人昆,上嚟問下萬能嘅bk jm有無解決方法

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

塞住地下嘅去水位, 再泵睇下得唔得先

水晶宮

回覆樓主:

呢幾日凍有油係管疑結塞左,試吓用滾水加soda粉倒入去,再用水再沖,唔得再重覆,油溶解左就通番

子爵府

twc729 發表於 17-11-24 09:21
塞住地下嘅去水位, 再泵睇下得唔得先

用咩塞去水位?我試過用重物壓住渠蓋、用衣物塞住去水位,都係水浸咁湧水

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maggie196 發表於 17-11-24 09:25
用咩塞去水位?我試過用重物壓住渠蓋、用衣物塞住去水位,都係水浸咁湧水
...
屋企有無人幫手壓住?

子爵府

spikenard 發表於 17-11-24 09:24
呢幾日凍有油係管疑結塞左,試吓用滾水加soda粉倒入去,再用水再沖,唔得再重覆,油溶解左就通番
...

但我哋無論係用通渠水定滾水,一倒完落星盤,轉頭就係地下去水位湧返晒出嚟

子爵府

回覆樓主:

我比人整過一次七佰蚊,師傅我教以後倒一白醋落去,等佢一個鐘,然後再落滾水,你試下得唔得

子爵府

Bobo113 發表於 17-11-24 09:38
我比人整過一次七佰蚊,師傅我教以後倒一白醋落去,等佢一個鐘,然後再落滾水,你試下得唔得
...

一樽

象牙宮

maggie196 發表於 17-11-24 09:16
廚房星盤一用水,廁所同廚房地下嘅去水位就不斷湧水出嚟,湧嘅都係廚房星盤嘅水,泵咗好多次係塞,又係咁湧 ...

廚房星盤 拉圾必要取出掉拉圾桶? ***

1. 買梳打粉(約十蚊一磅), 塞入個去水洞 加 2杯滾水。使肥脂離開。
等1小時才用星盤

2 星盤 (平時都要常做)

3. 打開星盆下 由于怕你擰不緊會漏水。 能不打開是最好。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至