嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1歲BB~ 碎肉你地通常整D咩?

回覆 靚靚太 的帖子

Hello 靚靚太 ,1歲BB每日可以食到2-4湯匙肉蓉/碎,自己番黎整碎就更衞生和放心,媽媽可以大膽D引入唔同食物種類,交替進食唔同嘅穀類食物(爛飯/粉麵/薯蓉),增加食物質感唔好將食物切/剪得太碎,可以訓練佢咀嚼能力, 對佢口腔肌肉發展都有幫助,BB試過食粉麵嗎? BB鍾唔鍾意?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-11-24 17:53
回覆 靚靚太 的帖子

Hello 靚靚太 ,1歲BB每日可以食到2-4湯匙肉蓉/碎,自己番黎整碎就更衞生和放心,媽媽 ...
有整粉面, 但無論餵咩, BB 食一陣新鮮感無左就唔耐煩唔肯食, 合埋口唔打開, 開始樓計, 所以每餐都仲要補奶, 有咩解決辦法?
靚靚太 發表於 17-11-27 12:18
有整粉面, 但無論餵咩, BB 食一陣新鮮感無左就唔耐煩唔肯食, 合埋口唔打開, 開始樓計, 所以每餐都仲要補奶, ...

係呀,剛開始進食10-15分鐘BB會最專心!建議BB有意(同上餐相隔4小時以上)移開令佢分心嘅玩具/物件,媽媽同囡囡坐在同一高度俾佢清楚見您和食物,方便動。
時常交替食唔同嘅食物,每餐都提供3-4種食物,煮成2-3個餸俾BB選擇,佢地最喜仿大人,一家人開開心心咁進食,都可以令BB又乖又開心架。有冇試過呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

肉醬意粉, 千層麵等等...

食完飯唔補奶, 下一餐至有奶飲.

大宅

回覆樓主:

我係自己整架啲肉碎,因為其實我聽人講去超市買個啲肉碎佢都係拎啲唔好既肉攪,而係街市個啲佢係應該唔會洗部機就日日攪
我覺得都好似比較唔干净自己整就最好

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

自己整

大宅

自己整

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己整好d

伯爵府

回覆樓主:

一定不可肉檔攪,好多菌,現在高級d, 有Bady Food電器,攪埋蒸煮埋,如果唔係自己切,用攪拌機或有手動切肉器

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

自己挆

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己整

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

1 歲唔會特別搞碎了最多用剪刀剪細D
要學習咀嚼
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係自己挆多。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己整乾淨D

複式洋房

Poo得好勳章

自己整肉碎感覺新鮮D.

別墅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

回覆樓主:

自己整放心D

別墅

BB防敏心得分享勳章

回覆 靚靚太 的帖子

自己整碎佢~~
放落粥仔入面~

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

自己整好d,乾淨D

禁止訪問

熱血勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回

首頁

尾頁

跳至