婦女醫護

跳至

首頁
12345...14

尾頁

別墅

下個月要做傳統開刀(肌瘤)手術,請問手術後應該食啲咩/飲啲咩湯水調理?入院有啲咩特別要帶?(手術已做)

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-24 13:47
下個月要做傳統開刀(肌瘤)手術,請問手術後應該食啲咩/飲啲咩湯水調理?入院有啲咩特別要帶?求分享:thin ...

我都想知道~有jm可分享吓嗎?謝謝

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mmichellee 發表於 17-11-24 13:47
下個月要做傳統開刀(肌瘤)手術,請問手術後應該食啲咩/飲啲咩湯水調理?入院有啲咩特別要帶?求分享:thin ...

我剛做完,今天出院,我係浸會做,不用帶太多野,我只帶了一套內衣一套衫出院時穿,牙膏牙刷洗面巾,一盒紙巾,一包M 巾,拖鞋。

珍珠宮

hongni2 發表於 17-11-24 20:01
我剛做完,今天出院,我係浸會做,不用帶太多野,我只帶了一套內衣一套衫出院時穿,牙膏牙刷洗面巾,一盒 ...

過程辛苦嗎?做了多久?住了多少天?你粒瘤幾大?

大宅

ginger2006 發表於 17-11-24 20:14
過程辛苦嗎?做了多久?住了多少天?你粒瘤幾大?

做左2個鐘,做手術是沒有感覺 做完後過程不算辛苦,醫生過我個傷口復完得唔錯,第三天可以落床,第四日就可以出院了。

大宅

hongni2 發表於 17-11-24 20:26
做左2個鐘,做手術是沒有感覺 做完後過程不算辛苦,醫生過我個傷口復完得唔錯,第三天可以落床,第四日就 ...

粒瘤照時11cm, 取出來有14cm, 好得人驚。

別墅

hongni2 發表於 17-11-24 20:01
我剛做完,今天出院,我係浸會做,不用帶太多野,我只帶了一套內衣一套衫出院時穿,牙膏牙刷洗面巾,一盒 ...

我都係浸會呀!!!超緊張囉依家

別墅

做左2個鐘,做手術是沒有感覺 做完後過程不算辛苦,醫生過我個傷口復完得唔錯,第三天可以落床,第四日就 ...

咁真係好快喎,係咪淨係拎走一粒?因為我要拎走幾樣野,兼要括宮呀,所以應該無你咁快。。

別墅

hongni2 發表於 17-11-24 20:28

係呀,我預咗佢拎出嚟既時候會再大粒啲,因為個個做完手術都係咁講~

珍珠宮

hongni2 發表於 17-11-24 20:28

珍珠宮

好替你開心,同粒瘤分手呢个決定真係唔容易

大宅

mmichellee 發表於 17-11-24 20:36
我都係浸會呀!!!超緊張囉依家

唔使緊張,冇想像中咁痛。

大宅

ginger2006 發表於 17-11-24 21:13
好替你開心,同粒瘤分手呢个決定真係唔容易

係呀,我都考慮左成個月先跟醫生約期做手術。

大宅

mmichellee 發表於 17-11-24 20:47
咁真係好快喎,係咪淨係拎走一粒?因為我要拎走幾樣野,兼要括宮呀,所以應該無你咁快。。
...

最重要是做完手術要家人準備果皮水,做完第一日就飲,飲完腸胃舒服好多,我隔離床冇飲,我聽到佢出院那日跟醫生請個肚好漲 ,咩都食唔落。

別墅

hongni2 發表於 17-11-25 10:26
唔使緊張,冇想像中咁痛。

真的嗎?可能始終係人生第一次開刀,難免係緊張d

別墅

hongni2 發表於 17-11-25 10:37
最重要是做完手術要家人準備果皮水,做完第一日就飲,飲完腸胃舒服好多,我隔離床冇飲,我聽到佢出院那日 ...

我都聽人講話要飲果皮水,請問果皮可以喺邊度買? 有無分啲咩種類? 每次沖要落幾多?

大宅

mmichellee 發表於 17-11-25 10:45
我都聽人講話要飲果皮水,請問果皮可以喺邊度買? 有無分啲咩種類? 每次沖要落幾多?
...

我係樓上買的,每次煲都放2個,煲半個鐘左右。

別墅

hongni2 發表於 17-11-25 10:51
我係樓上買的,每次煲都放2個,煲半個鐘左右。

等我都去樓上睇吓先,係咪都係得一款?如果唔煲用保暖壺焗可以嗎?

大宅

mmichellee 發表於 17-11-25 10:59
等我都去樓上睇吓先,係咪都係得一款?如果唔煲用保暖壺焗可以嗎?

樓上有幾種,我買左好似係180蚊4兩的那款,最好係煲啦,功效好D,我而家仲飲緊,打算飲足7天。

別墅

hongni2 發表於 17-11-25 11:31
樓上有幾種,我買左好似係180蚊4兩的那款,最好係煲啦,功效好D,我而家仲飲緊,打算飲足7天。
...

我入院前可唔可以煲定拎去呢?用保暖壺裝住,不過係咪手術後第二日先飲得?

首頁
12345...14

尾頁

跳至