自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

哩個sales 近哩兩個月 不停咁call嚟sales 會籍
係唔正常嘅手法 cut 線再打 去到無乃嘅地步.....
去到後期 係一接通開聲就話 不如你出嚟聽
又可以點.....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

打去電話公司 block 左佢得吾得 ?
或者打去吾知邊度有得投訴架 ( 好似 )

男爵府

咁衰既,邊間公司呀,我會打去佢地總公司投訴,如果佢地唔跟進同仲打黎就會去消費者委員會到投訴去...再唔係就報警,因為呢d已經係造成姿擾...

複式洋房

你唔接個電話得唔得?

子爵府

好媽媽勳章

如果手提電話,可以安裝軟件
black list左佢,
不過我覺得你講得絕d仲有用,
宜家e類電話實在太多,
多到有時真係想只接white list

男爵府

我試過寫電郵去電訊管理局投訴商業電話, 你要記下商戶名稱、電話, 會有主任負責跟進...... 記得留下自己姓名和聯絡電話, 否則不作辦理。

參考內容....

From: Mable11224
To: [email protected]
Sent: 2008 April 23, Wednesday 11:26 PM
Subject: 投訴商業電話#37525586
電訊管理局主任:

本人想投訴商業電話#375xxxxx, 對方自稱"3....港通..." , 不斷致電本人女兒 的電話(號碼xxxxxxxxxx) 作商業推廣, 於日間 (上課、午膳、放學、補習等時段) 不間斷地作出滋擾, 本人亦親自致電有關公司要求停止有關推廣電話, 對方口頭答允但滋擾電話續斷, 而且罔顧小朋友安全, 小朋友回家路上手機亦不斷響, 接聽自動飛線待接, 等候時間超越一分鐘多, 這對一個小朋友來這是一個負擔。

懇請 主任幫忙通知有關機構停止發放任何商業訊息與上述電話號碼。

謝謝!!

投訴人: xxxx
聯絡電話: xxxxxx

男爵府

後來電訊管理局有電郵回覆, 往後和記經理親自打電話給我道歉, 從始再沒收到該公司任何推廣電話。

電訊管理局有電郵回覆如下:-

x小姐:

本局已收到你以下的電郵,提出對和記電話有限公司(「該公司」)的投訴。

請參閱附件「如何向電訊管理局投訴電訊營辦商」有關(a)披露投訴人的身分及個人
資料;以及(b)我們處理投訴個案之程序的詳細資料。

我們會將你的個案轉介給該公司,要求他們直接向你作出解釋及/或跟進行動,並將
有關進展知會本局(或向本局提供發給你的覆函的副本)。本局不會向你另發覆函。

在我們將你的個案轉介給該公司跟進之前,須獲你書面同意讓本局:-
1. 向該公司透露你作為投訴人的身分;以及
2. 向該公司和有關各方披露你的個人資料及轉交你所提供的文件。

請你確認上述安排,以註明「同意」的電郵回覆本局。本局盼望可於2008年5月5日或
之前收到你的回覆。

如你就本局處理此個案有任何查詢,請致電2961 6333 ﹝然後按1字(廣東話)或2字(普
通話),再按7、2,接著根據話音指示,輸入本局檔號頭七個位數字﹞聯絡本局職員麥
xx。

電訊管理局總監
(邱xx代行)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我近來都成日有呢d 電話打來 , 最離譜係夜晚 11:15打來 ,!!! 好憎3x字頭電話 !!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

All of u, i had the same case as yrs, i had receive two different no call my mobile at 6:15 & 6:45am every morning, if i received, he will cut off the line, but i tried to off the phone, it transfer to voicemail, i found it is a fax call, so i fax the noted and told them i had called police already, ask them stopped it. But my fax failed and can't transfer, the call still come and each phone no is alternative call.So my husband ask me to fill in the form about the phone disturb to the police at police web page.

The police reply me the next day and ask me many info on phone. They help me to contact that no. holder and research, then he said they will try to settle it and ask me to record abt any call from them. That police kindly call me few days a week to ask the situtation. After that the disturb did not come anymore. Maybe my case was not like yrs, all of u were disturb by different Adv. But For me is two Similar Phone No.
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

公爵府

hashtag影視迷勳章

我e+每次見到D不明來歷電話, 第一次响我一定唔聽, 因為如果有緊要事佢一定再打嚟, 到第二次再打嚟, 如果一開始問唔該X小姐, 而我肯定唔識佢, 我要話呀X小姐行開咗你邊位揾佢? 好多時呢D人都唔會留口信就收線。

水晶宮

報警得唔得...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 heiheikeikei 於 09-2-25 10:01 發表
哩個sales 近哩兩個月 不停咁call嚟sales 會籍
又可以點.....

我都不斷地收到37621988的電話騷擾,他自稱"基仔",昨日又收到3次, 請指教大家有物辦法解決呢 ??

大宅

我成日比 (86) 13949103174電話騷擾, 仲要零晨3:00-4:00打黎.
邊日唔記得關電話, 都無得訓.
我都想知有無人可以幫下我呢...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我個電話可以咁做手機入面有得 set 拒絕來電, 搵番個個 no. 就可以 block 左佢架啦... 咁你個電話就唔會響, 佢打黎個個人打完你個 NO. 就會斷左線...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-2-25 17:52 發表
我個電話可以咁做手機入面有得 set 拒絕來電, 搵番個個 no. 就可以 block 左佢架啦... 咁你個電話就唔會響, 佢打黎個個人打完你個 NO. 就會斷左線...

請問你邊隻電話呀? 我剛剛要換呀.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 heiheikeikei 於 09-2-25 10:01 發表
又可以點.....

係咪滿漢會呀? 煩到爆呀, 又唔係抵, 比千幾蚊去唔出名既酒店食中餐優惠, 又唔係食buffet, 平時信用卡都有折啦~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

成日有一間美容纖體打嚟,話係我朋友推介我資料,問佢係邊個朋友佢地又話私隱唔講得,咁我咪鬧佢地侵犯我嘅私隱,跟住前幾日又打嚟,問我有冇110磅,可以做佢地代言人,咁我話我得90磅咋,我個仔都聽到o晒咀,我話唔比我某部份重90磅咩,呀仔聽到都覺得我好攪野,可能有人問點解明知係推銷電話都聽,因為我想知道佢地又用乜野新招,唔係追唔上佢地d新野會好易中招架,其他仲有洗床褥、打嚟問有冇做善事順便做推介、酒店、電話合約等…好多

伯爵府

牛年勳章

原帖由 三順 於 09-2-26 00:57 發表
成日有一間美容纖體打嚟,話係我朋友推介我資料,問佢係邊個朋友佢地又話私隱唔講得,咁我咪鬧佢地侵犯我嘅私隱,跟住前幾日又打嚟,問我有冇110磅,可以做佢地代言人,咁我話我得90磅咋,我個仔都聽到o晒咀,我話唔比我某部份重90磅咩 ...

你勾起我回憶:
有一次我收到一間纖體打嚟,話幫我纖體減肥。
咁我答佢話:唔駛啦!我唔需要!
跟住果位sales姐姐好無禮貌咁問我:你點知你唔需要?你幾多磅丫?
我.(嬲嬲地):點解我要話你知?

佢繼續問:咁你幾多磅丫?你話你唔需要丫?( 嘩!係質問的語氣,無禮貌到不得了!)
我:你邊隻眼見到我好肥?我需唔需要,要你話呀?

我其實都好同情d cold call sales,但呢個人真係超級無technique,我真係鬧完佢至cut線呀!

我個電話都無得逐個電話block,樓主,可唔可以去電訊管理局投訴佢?

大宅

又可以點.....

會唔會係樓主電話的對話語氣較為禮貌,好似拒絕唔到佢咁?!我覺得通常佢地覺得你耳仔軟個類人,先會咁無賴不停打黎!

首頁

尾頁

跳至