論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

1) 朝早唔會同我講早晨
佢話試過幾次同我講, 我冇同佢謂番早晨, 所以佢唔會講. (我刷牙, 你走埋嚟, 我點講呀! 我入咗toliet, 你講, 我鬼聽到咩!)

2) 夜晚唔會講good night
我好多時都唔知, 佢已走入房瞓, 我以為佢未瞓, knock the door 問佢嘢, 先知佢瞓咗

3) 佢幫我做完嘢, 我say thank you, 佢話唔駛, because 佢feel 到我唔係發自心.

4) 唔小心整到我d小朋友, 唔會say sorry.

子爵府

畀面勳章

咁要好好調理下佢好wor......

伯爵府

我剛炒個個都係咁(印姐), 不過佢會叫goodnight/morning, 但係佢好鍾意當你嗌佢個陣" 姐姐", 佢唔會答你"係, 太太), 而係答你"咩呀? 做乜呀? what? " 次次聽完我都同佢講咁樣唔可以咁講野, 會好冇禮拜..當然話完之後會好幾日.....轉頭又係咁.....3個字" 冇得救"!!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我以前個賓又係唔識講早晨同晚安, 而家個新印由第1日就同佢講, 係我屋企要有禮貌, 佢都有叫早晨, 但行得好遠, 唔緊要, 佢都有講晚安, 但個刻佢永遠都係自己房入邊關埋房門, 佢門對住厠所門, 我係厠所刷完牙出嚟, 佢係房隔住到門同我講晚安, 算啦, 好過無....

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

原帖由 2heiBBmama 於 09-2-25 13:07 發表
我以前個賓又係唔識講早晨同晚安, 而家個新印由第1日就同佢講, 係我屋企要有禮貌, 佢都有叫早晨, 但行得好遠, 唔緊要, 佢都有講晚安, 但個刻佢永遠都係自己房入邊關埋房門, 佢門對住厠所門, 我係厠所刷完牙出嚟, 佢 ...

嘩, 你要求真係好低 wor.

我果賓姐個又係咁, 講早晨細聲到我諗得佢自己聽倒既 je. 食飯又唔會叫人, good night 亦欠奉. 同佢講左要有禮貌, 佢而家食飯就會出來問佢食得飯未 (笑笑口既). 同佢講左幾次, 唔係要佢問准先比食飯, 只係想佢食飯前可以叫下人 je, 呢 d 係禮貌... 佢到而家做左個幾月都係咁問, 唉, 我都費事講啦...

大宅

醒目開學勳章

我上一件BUN都係咁, 一早一晚永無SAY MORNING, GD NIGHT, 我試過有一次同佢講MORNING, 條友只係NG 一聲, 嘩, 寸到呀, 我立即同佢講你聽唔到呀 ? 佢死死地講MORNING, 但到第2朝又係咩都唔講, 正一垃圾. 呀 SIR 放工番來又係連GD EVENING 都唔講, 我老公同佢SAY HI, 條友先HI, 人地唔SAY , 佢就唔會GREET 你. 點調理都無用, 最後都係因其它野叫左佢番歸.

伯爵府

唉....而家d工人真係貴... 貴到連最基本既禮貌要我地俾埋$(人工), 佢地都費叉事理...咪當我地唱歌囉....不過d歌佢地唔鍾意聽咋嘛

原帖由 monkey05 於 09-2-25 13:29 發表
我上一件BUN都係咁, 一早一晚永無SAY MORNING, GD NIGHT, 我試過有一次同佢講MORNING, 條友只係NG 一聲, 嘩, 寸到呀, 我立即同佢講你聽唔到呀 ? 佢死死地講MORNING, 但到第2朝又係咩都唔講, 正一垃圾. 呀 SIR 放工 ...

珍珠宮

我見到老闆都會叫佢早晨同打招呼啦!! 正確打工心態係咁架啦! 老闆出糧比我架!!

衣家d工人咩心態? 唔係話做僱主大晒, 要工人跪係度斟茶比自己, 呢d只係基本禮貌黎咋! 基本打工仔正確態度黎架!

禁止訪問

伯爵府

佢1st day嚟,我有同佢講要有禮貌ga,e+一做耐咗, 咪衰lor

伯爵府

this morning, 管家放假出門口, 我見佢拎住2大袋, 問佢係muk嘢, 我想睇吓, 佢竟然好大聲"jeep", 跟住話我d嘢 jar ma, why 你要睇, 我火到, 即炳, muk 你咁冇禮貌

首頁

尾頁

跳至