義工

夫婦情感 今日: 56|主題: 38513

複式洋房

國民生產總值:403

睇到段文章好有意思:
很多人問,他外遇了,
我要原諒他嗎?我要離婚嗎?
原不原諒的前提是他真心道歉、知道錯誤,
不把錯推給別人,勇於認錯,並願意回頭。
如果對方不想回頭,也不覺得自己有錯,
那麼,你根本沒有機會去「原諒」他。
如果你願意原諒外遇的另一半,
請基於「愛」的理由。
而不是為了他的工作、為了自己的面子、
為了現實、為了家人孩子、為了社會壓力、
為了要贏小三⋯⋯等等的理由。
原諒,是因為你還原意愛他,
願意再相信他,願意給他機會,
你們願意為了婚姻一起努力。
你要原諒,也要對方懂得珍惜你的原諒。
否則,原諒太廉價,
你給的起,他還不一定看得起。
他可以對不起你,但你不可以對不起自己。

在此鼓勵正迷惘中的jm

王國熱話
[轉載] 心有多靜,福有多深
天下沒有免費的東西,都是您命裡原有的...
人生由我不由天 幸福由心不由境
無聊小說寫作:《送你一場春雨》

別墅

國民生產總值:880

回覆樓主

男人口裡說不、身體卻很誠實!
有叫哪個男人做錯被發現後會不立即認錯?

別墅

國民生產總值:904

tommysai2541 發表於 17-12-16 00:58
男人口裡說不、身體卻很誠實!
有叫哪個男人做錯被發現後會不立即認錯?
...

諗諗下我ex係冇叫過我原諒,只係講對唔住
因為佢覺得係我地感情問題,唔關小三事
但問題係根本一早有揾過小三,仲要俾我發現先話係我地感情問題
(當然我都知我地冇問題人地就唔會介入到)

大宅

國民生產總值:2380

回覆樓主

真搞笑,我果個連提都唔敢提,扮無野一直對你好咁,當然都比之前差,但以朋友關係黎講就好好咁。

我覺得連交代都冇好離譜,錯左講清楚求原諒還可以,但咁小事都做唔到好心淡,但自己又要keep住呢段關係

子爵府

國民生產總值:12368

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

周芷潔 發表於 17-12-16 00:49
睇到段文章好有意思:
很多人問,他外遇了,
我要原諒他嗎?我要離婚嗎?
文章頗有意思!男人愛用下半身思想(我是男人都是這麼說),今次認錯(可能會找藉口—感情出問題、誘惑太多等),難保他朝犯同樣的錯,原諒還原諒,預防措施少不了—如在電話裝GPS追蹤APPS;祝各位夫婦和睦、白頭到老!

複式洋房

國民生產總值:403

ckl28 發表於 17-12-20 02:17
文章頗有意思!男人愛用下半身思想(我是男人都是這麼說),今次認錯(可能會找藉口—感情出問題、誘惑太多等) ...

其實好難預防,男人只會越玩越精,衰第一次可能經驗不足,知道竅門喺邊,自自然然就好有成功感。
做女人嘅要防這防那,查東查西,同C6鬥智鬥力係好攰好磨人
但我信天網恢恢,個天要俾你知,你就會有所發現,紙包唔住火,大話只會越多越錯

男爵府

國民生產總值:5139

2018勳章

teddy923 發表於 17-12-20 00:29
真搞笑,我果個連提都唔敢提,扮無野一直對你好咁,當然都比之前差,但以朋友關係黎講就好好咁。

我覺得連 ...

好無奈

別墅

國民生產總值:576

ckl28 發表於 17-12-20 02:17
文章頗有意思!男人愛用下半身思想(我是男人都是這麼說),今次認錯(可能會找藉口—感情出問題、誘惑太多等) ...

做夫妻要左查又查,即夫妻關係有問题,不信任,咁一齊生活無意思,太辛苦

複式洋房

國民生產總值:241

回覆 teddy923 的帖子

me too

複式洋房

國民生產總值:128

2018勳章

複式洋房

國民生產總值:353

2018勳章

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.