嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb 12月6日出世的
係出世第十日 左右 眉心 同 鼻樑出現紅色一達達 上面生左數粒 白色粒粒

之後就愈黎愈多

今日去左睇兒科醫生 佢話 懷疑係細菌感染
開左藥膏比bb茶 點知茶完 我發現好似啲紅色仲大左 粒粒又多左

主要生既位置都在面上
重點在 鼻樑 眉心 臉頰
身上數粒 下體都係數粒

我應該繼續茶定停止(emoji)
有冇媽媽有同類情況/經驗可以分享?
我擔心左好多天 冇一晚睡得好 雙眼都腫了

更新:已經好番了(emoji)

複式洋房

回覆樓主

Bb甘細個多數系胎毒,bb體內仲有媽咪既荷爾蒙,睇完醫生後,醫生應該會開低度數既類固醇俾bb擦,跟醫生指示用,一個星期就會好返,不過之後都有來機會再生返,直至胎毒出晒,bb大d 就會無事,放心,最緊要bb 依家食得訓得。

複式洋房

Dadalover 發表於 17-12-18 09:32
Bb甘細個多數系胎毒,bb體內仲有媽咪既荷爾蒙,睇完醫生後,醫生應該會開低度數既類固醇俾bb擦,跟醫生指示 ...

Bb食得訓得的

眼見佢愈生愈多 個心好痛
希望真係一星期左右 快快退哂

複式洋房

jeffleelong 發表於 17-12-18 10:18
Bb食得訓得的

眼見佢愈生愈多 個心好痛

我bb都系之前出粒粒好嚴重,成面都紅晒,一扭計感覺更嚴重,睇完醫生應該都系擦2-3日。之後粒粒會慢慢退,記住吾好俾bb太熱,沖涼水溫吾好太高,擦完幾日藥後bb皮膚會好乾,會甩皮,一定要同佢擦返cream, 之後甩晒皮就變返靚靚,記住吾好俾bb太熱,一熱d 粒粒好快走出黎。你可參考下,祝bb身體健康,快高長大

複式洋房

Dadalover 發表於 17-12-18 10:47
我bb都系之前出粒粒好嚴重,成面都紅晒,一扭計感覺更嚴重,睇完醫生應該都系擦2-3日。之後粒粒會慢慢退, ...

係呀 一扭計 就成面紅哂 感覺上勁左咁。。。

謝謝你既分享 我都會特別注意番
懷胎十月 辛苦地生左佢出黎
但身邊既家人只會怪責係我既問題
我已經感到身心疲倦

希望如你所願 過幾日就可以變番靚靚

首頁

尾頁

跳至