1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

星期六晚提早做冬,家姐全家(姐夫,大女,細仔)黎左我地屋企一齊食飯,食完飯之後大人有大人傾計,婆婆就陪住幾個孫玩可能我地小朋友係獨生,佢唔俾家姐個細仔(大我小朋友幾個月)玩佢d玩具,婆婆攞俾表哥玩佢就大叫「no!」,「唔得!」,表哥仔可能怕左佢,唔同佢玩走返去搵自己家姐

我同老公一直都有類似擔心,雖然佢宜家仲好細,但屋企真係得佢一個小朋友,我地又無理由同佢爭玩具,唔知道有無方法可以改善下

珍珠宮

回覆樓主

我都係有咁既困擾,一有人來屋企玩佢玩具,就唔比人玩,一直都有教佢分享,但實際上好難執行

大宅

回覆樓主:

小朋友幾大?
分享係成長必學的課題,唔係就咁同佢講就會做到
4歲前小朋友仍然自我中心,要分享自己擁有的東西唔係容易的事,尤其係玩具,對佢地好重要,大人需要企係佢地的角度諗,如果換轉係你,都未必會想同人分享你間屋或車啦
大人可以先教小朋友輪流玩的概念,應該先尊重小朋友,問下佢想唔想分享/輪流玩,等佢玩到覺得足夠先分享,當佢地知道件玩具最後都會返到自己手上,慢慢就會更容易分享了

大宅

要係屋企教左佢同自己分享先,一下子出到街先教佢都會一時未學習到就會喊同唔開心好似比人搶左野咁

寶石宮

2023年兔年勳章

crisie327 發表於 17-12-18 17:39
星期六晚提早做冬,家姐全家(姐夫,大女,細仔)黎左我地屋企一齊食飯,食完飯之後大人有大人傾計,婆婆就陪 ...

可嘗試 講輪流玩好唔好呀 去教分享

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

或者可以試下"交換玩具"—與其他小朋友交換玩具來玩;小朋友大都喜歡新鮮事物,或會對其他小朋友的玩具產生興趣,願意與其他人交換來玩;輪流來玩本來是好事,只是小朋友未必願意遵守輪流的規則,交換或是一個較好的方法;小朋友能夠早點養成分享的習慣,對日後他在學校和社會的社交有很大益處。

伯爵府

回覆樓主:

真係要慢慢教咩野啱咩野唔啱,我叔仔仔跟其他堂兄弟妹相差十幾年,他到我家自己帶玩具,我仔有儲車仔,比卡超習慣但是他珍藏,借給他玩離開會願意還的❨當然媽事先聲名不可取必人東西❩,偶然一架不是我仔儲的送給他會好開心,本黎不肯講野也狂講多謝!
其實我仔也是獨子,也不會有爭換具或整爛人地玩具問題,他會願意分享,也沒有特別教,有d BB行為是天生,有 d真係要好努力教

crisie327    發表於 17-12-19 12:47

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

身教同洗腦式
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多講懂得分享既故事,响屋企度,都可以教佢同爸媽分享食物架。

當佢識得分享時,就多讚揚,多鼓勵喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

複式洋房

可以以身作則,你分享俾佢,可以叫下佢分享佢D野食俾你...從簡單學起

複式洋房

RubyYu07 發表於 17-12-18 19:46
我都係有咁既困擾,一有人來屋企玩佢玩具,就唔比人玩,一直都有教佢分享,但實際上好難執行
...
分享都幾難明,講真,玩具屬於佢,佢唔借又好似無唔啱...

複式洋房

emmmacyk 發表於 17-12-18 22:21
小朋友幾大?
分享係成長必學的課題,唔係就咁同佢講就會做到
4歲前小朋友仍然自我中心,要分享自己擁有的 ...
未到2歲半
哦,即係要令佢知道人地唔係攞左佢嘅玩具,唔好逼佢,等我有機會再試下,多謝

複式洋房

豬妹司令 發表於 17-12-18 22:32
要係屋企教左佢同自己分享先,一下子出到街先教佢都會一時未學習到就會喊同唔開心好似比人搶左野咁 ...
係呀,所以都想趁早準備下,一黎唔想佢好大反應唔開心,二黎覺得早d開始準備,佢可以有多d時間習慣

珍珠宮

crisie327 發表於 17-12-19 12:37
分享都幾難明,講真,玩具屬於佢,佢唔借又好似無唔啱...

不停同佢灌輸,一齊玩開心D架~

複式洋房

RubyYu07 發表於 17-12-19 16:23
不停同佢灌輸,一齊玩開心D架~
洗佢腦

男爵府

炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

家長要身教做示範,分享食物同用品個D,如果小朋友做到分享一定要立即讚佢

珍珠宮

回覆樓主:

可以試下平日你食緊一啲佢鍾意食嘅野時,佢有機會問你時,就試下身教分享,又或者你自己好投入玩一件新玩具(其實買畀佢玩),佢必然想玩,你就試下身教分享。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至