論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐下年5月合約就完,問佢續唔續約佢就話因為要結婚,所以要求返鄉下一個月,唔應承就唔續。其實佢做滿一年嗰陣已經要求返菲律賓一星期,因為佢思鄉,我地都俾左。

姐姐優點係態度幾好,誠實唔偷野,唔借錢。放假會做埋野先出去,返到黎都會做完野先訓。有愛心肯同小朋友玩。煮野好味。

缺點係好冇記性,d野唔上心,衛生麻麻

大家覺得我應該等佢一個月嗎?

寶石宮

2023年兔年勳章

Bubeau 發表於 17-12-18 22:43
姐姐下年5月合約就完,問佢續唔續約佢就話因為要結婚,所以要求返鄉下一個月,唔應承就唔續。其實佢做滿一 ...

諗一諗 結婚後 跟住會點
覺得ok 續 唔想有機會煩 找叧一個

別墅

Bubeau 發表於 17-12-18 22:43
姐姐下年5月合約就完,問佢續唔續約佢就話因為要結婚,所以要求返鄉下一個月,唔應承就唔續。其實佢做滿一 ...

好工人當然值得等。但等她結婚後,是否有生仔計畫。她若懷孕回來上工,你要負責她10個月薪水+10星期產假工資。這部分要考慮風險。

ac_ca0806    發表於 17-12-27 10:20
ac_ca0806    發表於 17-12-27 10:20
wcpcelia    發表於 17-12-19 10:33

男爵府

meetrush 發表於 17-12-18 23:47
好工人當然值得等。但等她結婚後,是否有生仔計畫。她若懷孕回來上工,你要負責她10個月薪水+10星期產假工 ...

我就係怕佢大肚返黎,等佢一個月都其次。。

寶石宮

2023年兔年勳章

Bubeau 發表於 17-12-19 08:59
我就係怕佢大肚返黎,等佢一個月都其次。。

遲早問題 一定會開枝散葉

別墅

佢話結婚可能未必係,因為好多工人辭職都話結婚,你覺得佢好,可能佢想去搵吓新工,但係有留住個位,佢未必返嚟搵你,我怕你白等

男爵府

noddy216 發表於 17-12-25 20:52
佢話結婚可能未必係,因為好多工人辭職都話結婚,你覺得佢好,可能佢想去搵吓新工,但係有留住個位,佢未必 ...

其實我都覺得怪,完全冇聽佢講話拍拖。之前又彈到d菲律賓男人一文不值。第一次問佢續約都冇提結婚,淨係話冇人湊女,要遲d覆。第二次再問就話結婚。。。不過我都已經開始搵緊新工人啦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好明顯騎牛搵馬, 吊住你份先,如有牌面好D, 就走, 無,, 就係你度等。

首頁

尾頁

跳至