自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢個女人, 27-8歲, 無做野, 淨湊女. 我唔係成日見到佢, 尋日一見佢, 佢就話"我呢個月用左萬幾蚊買護膚品". 我無答佢. 跟住又再話"Hollywood 酒店食dinner buffet好抵", $200+蚊咋, 仲有長腳蟹食tim ". 我答"因為係disney, 唔就腳. 佢地間唔中都係咁架嘞, 因我老公係酒店做, 行家promotion有半價tim". 佢跟住再講, 泊車唔使$架, 我地都係揸車去, 呢個星期食左2次啦."

呢個女人係大陸人, 嫁左黎hk啱啱5年, 佢老公平均一個月都搵3-4萬一個月, 唔使比租, 水, 電, 媒. 因痴62, 99. 環境係唔錯, 不果我覺得佢好井底蛙, 好難頂. 好彩唔係成日見到佢, 就算見到, 我下次都會運路走. 我大陸亞嫂就慘d, 佢地成日會見到面, 加上大家都係內地人, 其實都啱key ge. 不果我亞嫂環境麻麻地.

珍珠宮

我驚你亞嫂遲早學壞,返黎埋怨你亞哥!

別墅

晒命我都可以接受,最怕晒bb既人。
d人鍾意話自己個仔音樂感好強,鍾意睇書,好奇心強blahblahblahblah......其實所有bb都係咁gala

大宅

好媽媽勳章

算啦...唔好咁勞氣啦....有得晒命,邊個唔想晒喎.....不過當然,晒命都要有技巧,日日講咁刻意又真係黑人憎既......

你要咁諗,佢既生活除左阿女同飲飲食食,都無野做又無世藝,話題係得呢d....

唔好應佢、唔好采佢啦....佢生活咁單調,冇人聽佢晒命實悶死佢者....

http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

大宅

唉! 我同老公成家揾50k以上一個月
(實數唔好講呀),
但老公成日都話呢樣野貴,
果樣野唔抵, 咩都唔買,
好鬼慳!
搞到我耳濡目染都跟埋佢,
買野成日左度右度,
我家姐以為我環境好差!

不過有樣真係好好,
就係我做女時無法儲到錢,
而家銀行好多錢,
出糧變得無晒感覺,
因為都唔會去買野!
所以有時好羨慕d隨心買野既人!

水晶宮

大陸人係咁架噃...無計,我亞嫂都係大陸人,佢份人都OK NICE,但都係有呢D習慣架.

我唔怕曬命既人,係至頂唔順D係咁讚自己讚到天上有地下無,仲要係咪都順個便踩低你嗰D囉!好無品架!講真,佢讚自己唔係一個問題,佢靚佢有錢有個可以俾佢當係狗咁呼喝既老公係佢既事,唔關我事,我都係聽完就算,但你無啦啦踩埋黎我度,又話我屋細又話我床窄,跟手又話到明我老公咁既樣送俾佢都唔會要...CHRRR...個老公係我既,佢梗係咪要啦!我報警添呀~~~~!!!:;pppp: 我咁耐以黎係最頂唔順呢類咁既人囉!

男爵府

晒命既人真係好難頂 , 我身邊都有一個朋友又係咁, 我真係唔多like, 不過我又知佢個人既性格係咁, 所以無計, 如岩聽咪講多幾句, 如唔岩聽咪由佢講.....一笑便算.

男爵府

呢樣佢梗有啦. 佢個女大我個囝一年多d, 大家都係九龍塘讀幼稚園, 佢好鐘意咩都用$去衝量, 佢間學校考立名目收佢地$, 佢自己都知架. 不果佢話學費收得平ge私校, 好極有限wor . 連比個女學左咩活動都要羅出黎曬.
原帖由 somedo 於 09-3-2 11:13 發表
晒命我都可以接受,最怕晒bb既人。
d人鍾意話自己個仔音樂感好強,鍾意睇書,好奇心強blahblahblahblah......其實所有bb都係咁gala

侯爵府

好媽媽勳章

男爵府

可能真係啦. 我知佢未嫁老公前, 佢屋企係鄉下好窮, 人人都睇佢地唔起. 嫁左後, 佢老公比$佢起屋, 陪佢返鄉下又會豪買野比佢d親朋好友. 唔知係唔係曬慣左, 對住我地呢d'港燦'都不其然要曬吓 .
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-3-2 11:18 發表
大陸人係咁架噃...無計,我亞嫂都係大陸人,佢份人都OK NICE,但都係有呢D習慣架.

我唔怕曬命既人,係至頂唔順D係咁讚自己讚到天上有地下無,仲要係咪都順個便踩低你嗰D囉!好無品架!講真,佢讚自己唔係一個問題,佢靚佢有 ...

大宅

醒目開學勳章

唔好意思50k即係幾多錢呀

原帖由 LUON 於 09-3-2 11:18 發表
(實數唔好講呀),
好鬼慳!
買野成日左度右度,
我家姐以為我環境好差!

不過有樣真係好好,
就係我做女時無 ...

水晶宮

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-2 11:27 發表
可能真係啦. 我知佢未嫁老公前, 佢屋企係鄉下好窮, 人人都睇佢地唔起. 嫁左後, 佢老公比$佢起屋, 陪佢返鄉下又會豪買野比佢d親朋好友. 唔知係唔係曬慣左, 對住我地呢d'港燦'都不其然要曬吓 .
...

呢D習慣成自然嘛~~~曬命唔緊要,千祈咪踩埋黎話我霉囉!

水晶宮

原帖由 mamamum 於 09-3-2 11:29 發表
唔好意思50k即係幾多錢呀

50K...即係50後面你再加番三個零囉~~~1K=1000

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想玩下咪
"我呢個月用左萬幾蚊買護膚品"
"又唔覺妳d皮膚好咗bor":;pppp:

人地自覺嫁得好,晒下命+平衡下心理,其實都人之常情,好過d人無錢又c充。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

節儉係美德

個肚點呀?

原帖由 LUON 於 09-3-2 11:18 發表
(實數唔好講呀),
好鬼慳!
買野成日左度右度,
我家姐以為我環境好差!

不過有樣真係好好,
就係我做女時無 ...

大宅

同意同意
身邊d同事咪又係咁, 最慘無得避, 日日都要見住. 成日話今日賺咗幾多錢. 買咗新手袋...新電話...

男爵府

但佢d皮膚又真係好左wor .

其實我覺得佢係d環境無佢咁好ge人面前晒係好cheap羅. 好似我大陸亞嫂咁, 佢地大家background好似, 大家都係嫁港人, 大家都係差唔多5年, 大家都係有小朋友讀緊幼稚園. 所分別ge係我亞嫂環境的確比佢無咁好, 佢地一家3口, 要比租, 要比水電媒etc etc.....月入只有1萬1千左右. 比起佢地無家庭開支, 又月入3-4萬, 佢的確係唔錯. 所以我先覺得佢無品羅.

佢同我曬, 我只覺得佢井底蛙, 因為佢曬個d野, 我早10年已經全部都擁有過. 所唔同ge係, 依家我會選擇留d cash旁身.
原帖由 eeb 於 09-3-2 11:37 發表
想玩下咪
"我呢個月用左萬幾蚊買護膚品"
"又唔覺妳d皮膚好咗bor":;pppp:

人地自覺嫁得好,晒下命+平衡下心理,其實都人之常情,好過d人無錢又c充。 ...

伯爵府

我有個中學同學都好鍾意晒命,因我都知道佢為人係點,所以我聽完就算
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

算啦!呢d人未嫁落黎既時候都未見過錢.米又佢晒下law.真係有果d點會拎出黎講呀!同埋唔會貪小便宜law.

水晶宮

咁你阿嫂有無乜嘢反應? 其實對大人影響都仲係事小,對小朋友影響先大,同輩間本身已經好多比較/壓力,再加上大人既說話,真係唔係幾好。

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-2 11:46 發表
但佢d皮膚又真係好左wor .

其實我覺得佢係d環境無佢咁好ge人面前晒係好cheap羅. 好似我大陸亞嫂咁, 佢地大家background好似, 大家都係嫁港人, 大家都係差唔多5年, 大家都係有小朋友讀緊幼稚園. 所分別ge係 ...

首頁

尾頁

跳至