想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我原本已在tuen mun 醫院排了不育科年多,今天終於可見到醫生,但他竟然告訴我醫院的不育科醫生已離職,tuen mun醫院已停止提供不育治療。現在只能給我轉介信去第二間醫院重新排過,那我這年多不是白等了嗎?各位可不可以教我怎辦?我已沒有幾多年可以等了!

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

下...唔係下化,咁都得?!
咁有無問排過另一間係咩意思,即係由隊尾排上去?可唔可以寫封信証明你一早排緊,比個優先權你排前d呢...

原帖由 mybbply 於 09-3-4 01:26 發表
我原本已在tuen mun 醫院排了不育科年多,今天終於可見到醫生,但他竟然告訴我醫院的不育科醫生已離職,tuen mun醫院已停止提供不育治療。現在只能給我轉介信去第二間醫院重新排過,那我這年多不是白等了嗎?各位可不可以教我 ...

子爵府

我諗同佢地講清楚, 應該唔使再由頭排過....
如果話一定要, 咁就可能投訴一下.... 因為太冇理由喇...

子爵府

無錯呀! 無理由又要重新再排過掛. 叫佢寫信比其他醫院, 唔係去醫管局設訴佢地啦! 又要等. 瑪麗頭尾都要等2年啦! 點等呀!!!!

子爵府

畀面勳章

原帖由 hihisasa 於 09-3-4 15:50 發表
無錯呀! 無理由又要重新再排過掛. 叫佢寫信比其他醫院, 唔係去醫管局設訴佢地啦! 又要等. 瑪麗頭尾都要等2年啦! 點等呀!!!!

未係囉! 個度等幾年,呢度等幾年,仲得了嘅?!
一於去投訴,如果唔係唔知等到幾時! 時間寶貴!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

別墅

醫生告知是重新排過,我都想去投訴,但不知去那裡投訴好,又怕投訴得來已經排到。各位有冇提議?

大宅

畀面勳章

佢地好過份! 但是快d排住先, 向醫管局設訴佢, why they did not inform you to transfer to other hospital when they close the department?? Ridiculous!!!

原帖由 mybbply 於 09-3-4 18:37 發表
醫生告知是重新排過,我都想去投訴,但不知去那裡投訴好,又怕投訴得來已經排到。各位有冇提議?

別墅

我昨天已打了電話去屯門醫院的病人聯絡主任投訴,但我不敢去第二間醫院登記,因這樣屯門就會close my file.
這幾天我的心情都很差,每次想起就會

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

佢地太過分,你不如send email去醫管局投訴,睇下果邊有無回應﹖

原帖由 mybbply 於 09-3-6 15:25 發表
我昨天已打了電話去屯門醫院的病人聯絡主任投訴,但我不敢去第二間醫院登記,因這樣屯門就會close my file.
這幾天我的心情都很差,每次想起就會 ...

子爵府

畀面勳章

佢冇得睇同close file冇咩分別
理論上而家各間醫院已經統一聯網,即使去第2間醫院登記,到排到你嘅時候第2間醫院先會要求屯門醫院將你啲file轉過去(到時你可能已經投訴得直好耐)
除非你攞咗屯門醫院嘅referral letter(等同放棄係屯門醫院嘅account),否則file會懸空不動

洋房

mybbply,
不要怕, 要堅強d, 你要為你和你將來bb爭取呀!! 你一定要叫佢地refer你去第2個醫院, 是他們不對!! 另外我覺得你是先去排另一家醫院, 我唔知你會排邊間, 但基本要等年多才看第一次醫生, 你知公家d嘢, 如果你光是等屯門醫院轉介, 唔知到幾時, 你要做好兩邊準備, 1是馬上去排另一家醫院, 2是叫屯門醫院轉介或是幫你插隊。
你要哭了, 現在才是開始, 加油!!爭取!!!!

別墅

回覆 # 的文章

因為屯門的醫生說過如我在第二間醫院登記,屯門醫院就會close my file,否則我就是一腳踏兩船 (因他說屯門醫院有幾會會開返這個部門,如不close my file,那我到時就會排在頭,但我問他幾時會開,他又說他也不知道 )

所以我現在只好等個聯絡主任覆我,再行下一步!

洋房

你要注意自己年齡, 昨天我去聽仁安講座, 佢地資料25-29 有57%成功, 30-35有52%, 36-39 只有35%

原帖由 mybbply 於 09-3-6 18:31 發表
因為屯門的醫生說過如我在第二間醫院登記,屯門醫院就會close my file,否則我就是一腳踏兩船 (因他說屯門醫院有幾會會開返這個部門,如不close my file,那我到時就會排在頭,但我問他幾時會開,他又說他也不知道:igiv ...

首頁

尾頁

跳至