興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有沒有姊妹懂得整擴香石,想查詢一下擴香石用甚麼顏料可上色?如用塑膠彩可否再用香氛,因為害怕會䆁放有料影響小朋友?謝謝各位

珊瑚宮

回覆樓主:

淘寶網大把套裝買, 但呢d係石膏。
真正的擴香石係陶泥做的, 要經過千度高溫燒製, 自家是整不到的。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chungchung2010 發表於 18-1-6 20:06
請問有沒有姊妹懂得整擴香石,想查詢一下擴香石用甚麼顏料可上色?如用塑膠彩可否再用香氛,因為害怕會䆁放 ...

早排我整擴香石,係加啲色粉落去。
手工梘店入面嗰啲,唔會有有害物質啩?!因為用係皮膚嘅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

畀你睇下之前我整嗰啲,有加精油,用網袋掛窗防小昆蟲

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-8-5 08:34
畀你睇下之前我整嗰啲,有加精油,用網袋掛窗防小昆蟲

請問D顔色是甚麼東西,可在那裡購買?萬分感激

寶石宮

chungchung2010 發表於 18-8-5 09:50
請問D顔色是甚麼東西,可在那裡購買?萬分感激

色粉我係本式買嘅, 上facebook search 本式(BACK2BASIC)。 我買咗一年多啲,$30/50克。佢寫美國做,好多顏色揀。
藍色嗰種可以用係眼、粉紅色嗰隻可以用喺咀。因為有人自製化妝品嘅, 不過我冇

大宅

crystal媽咪 發表於 18-8-5 11:33
色粉我係本式買嘅, 上facebook search 本式(BACK2BASIC)。 我買咗一年多啲,$30/50克。佢寫美國做,好多 ...

每次是否只用好少量?

寶石宮

chungchung2010 發表於 18-8-5 13:52
每次是否只用好少量?

每次我大概份量,好似篤檸檬茶熱飲嗰啲外賣羹咁少。 太多好深色

大宅

crystal媽咪 發表於 18-8-5 13:53
每次我大概份量,好似篤檸檬茶熱飲嗰啲外賣羹咁少。 太多好深色

真的感激你

寶石宮

chungchung2010 發表於 18-8-5 13:54
真的感激你

唔好客氣, 你整咗post上嚟分享下

大宅

crystal媽咪 發表於 18-8-5 13:55
唔好客氣, 你整咗post上嚟分享下

Ok (emoji)(emoji)

寶石宮

chungchung2010 發表於 18-8-5 13:56

大宅

chungchung2010 發表於 18-8-5 13:56

想查詢多一次,色粉是否=珠光粉?

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-8-5 08:20

早排我整擴香石,係加啲色粉落去。

那些也是化學色素的色粉/色液,我自己整手工皂用的,從來都不落色粉,用手工皂就是不想含化學色素,但有些人中意靚,整花紋用色粉靚好多。
用來整礦香石就無所謂,又不會直接接觸皮膚。

男爵府

chungchung2010 發表於 18-8-5 14:00
想查詢多一次,色粉是否=珠光粉?

色粉不等於珠光粉。
色粉是化學色素;
珠光粉又叫雲母粉,原是天然精石,磨碎成粉末,再高溫加製,入色素已成,半天然吧,不建議直接用在皮膚,做礦香石就無所謂。

首頁

尾頁

跳至