想生BB

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

這兩星期放大假,在家中休息養胎。花了不小時間打了以下文字,希望與各位姊妹分享備孕時辛酸和吃過的補充劑。如不想看我長氣備孕過程,可以直接到最後男女補充再分享。因文字太長,分了三段!

從2016年1月就開始備孕,該檢查的都檢查過。看了無數遍醫生,之前以為是我的泌乳素高了點影響卵子質量。之後喝濃濃的炒麥芽水+B6,喝好了(最後有方法分享)。去看不育科醫生也說我們都正常,叫我們回家再試一下。一等又多月了。

2017過年後,因一些事情,在家休息了一個多月。心裡又想起來懷孕這件事情。所以又跑去看不育科醫生了,醫生終於開了排卵藥給我。我人在外國的,要找專科醫生才可以開到排卵藥。吃了兩個週期,都失敗了。太失望了。又放棄了。

但我心裡一直覺得老公的正常精子才4%(每四個月驗一次,每次也是4%),才剛達標!真是一點影響也沒有嗎?其實老公已經吃了一年多的:鋅,茄紅素,馬卡。上班看到同事天天喝蛋白奶粉,回家也叫老公每天/隔天一杯。想著是把身體養好點的心態去喝的。加上針灸師叮囑叫我們試一下黑枸杞泡水喝,說可以改善體質,男士喝可以提高精子質量和活力!女士喝可以改善卵子質素!之後我們天天十顆泡溫水喝。

2017年8月,老公去複檢精子,正常精子竟然變成11%!對!是從4%上升到11%!醫生馬上說下月可以做人授IUI試試看!之後老公天天一杯蛋白奶粉和黑枸杞水!每天也吃一顆蛋!(最後有分享冲整蛋白粉方法)

第一次IUI,9月18日,是周期第12天。下午要去照卵泡大小,醫生馬上說這週期很適合做人授!卵泡夠圓夠大,內膜長的也非常好!推介打排卵針(下午4:30)!明早老公先早兩小時放下精液樣本。中午回去人授!9月19日,下午1點,第一次做人授,原來....很快,也不痛。醫生不到5分鐘完成,平躺了20分鐘。醫生叫我們今晩回家也努力一次。但...結果...第一次人授失敗。

大宅

10月接著第二次人授。10月13日,周期第10天,醫生說卵泡很小,三天後再回去照卵泡。10月16日,早上8:30,出門前排卵紙是強強陽,早上照卵泡大小時,醫生說有一個16mm的卵泡,內膜很好,要馬上做人授!這次人授後乖乖的跟著中醫的指示去做,天天十顆有機黑枸杞泡水,每天早上一顆雞蛋和番薯。放鬆心情,等待開獎!

一直都沒有偷驗,人授後12天,吃了韓式炸雞和很多白蘿蔔。晚上有啡色分泌,感覺又失敗了!但兩天后早上,仍然去了驗血HCG。一直沒有抱任何希望,但下午老公發訊息給我說中大獎了!大家都很高興!今天BB 14週,只希望BB可以健康平安出生!

大宅

回覆樓主:

分享一下男女(補充劑)改善身體方法:

女士:
1)泌乳素高了點(真的只out of range一點),會影響卵子質量更令黃體變低。喝濃濃的炒麥芽水和維生素B6,喝了一個月,泌乳素回覆正常。之後一直每天吃一粒B6,月經期間停。
*月經過後(排卵也繼續喝炒麥芽水+B6, 月經來停)每天炒麥芽80克,4碗水煲成1-2碗。一粒100mg B6。
2)天然有機黑枸杞泡水,針灸師說有溫補作用。對改善體質,卵子和身體機能有很好的幫助。
*10粒泡溫水,重複飲用冲泡約3-5次,之後吃掉黑枸杞。
3)維生素C和E,可以保持子宮健康。
4)葉酸,減少胎兒患上先天性疾病機率。

男士:
1)天然有機黑枸杞泡水,補腎,有效改善精子質量!老公喝了後正常精子從4%增長到11%(冲泡方法如上)
2)有機蛋白粉,有效提高精子數量。
*早上用一條香蕉,馬卡粉1 tsp,蛋白粉1 scoop用250ml水/奶,用blender 打成smoothie。
3)有機馬卡粉,鋅,茄紅素提高性功能,改善精子。

個人覺得有機黑枸杞泡水和蛋白粉對改善精子質量真的很有效果。雖然價錢有點貴,但對老公真的很有效!如果從沒試過這方法,可以一試。

有機蛋白粉:https://hk.iherb.com/pr/Vega-Vega-One-All-In-One-Nutritional-Shake-Chocolate-30-9-oz-876-g/40758

有機黑枸杞:https://www.vantasty.com/shopchinese

男爵府

回覆樓主

入黎支持下先

你呢排點呀?仲有無嘔呀?我T21報告出左啦,一切正常...bb性別真係同你個個一樣唔怪之得口味甘似睇見你甘有心機打甘多字分享真係好有heart

大宅

felixsky 發表於 18-1-12 13:14
入黎支持下先

你呢排點呀?仲有無嘔呀?我T21報告出左啦,一切正常...bb性別真係同你個個一樣:exci ...

恭喜您如愿以償,BB健健康康呀~

多謝你關心呀⋯⋯見我又放假就知唔方好野...我年底12週時又出左次啡血,之後停左唔夠幾日,竟然大出血!重要鮮血!好次開水喉咁...明明果朝去照ultrasound 時都好地地。但到晚上突然大出血,立即飛車去左急症。但外國又唔主張保胎臥床呢d說法,假紙無張都算,重叫做運動!所以只好自己放假休息下。之後照ultrasound 發現子宮內有血塊,助產仕話要等身體自行吸收或排出。到而家都未有婦產科醫生睇到....真係...無語...

所以香港既醫療好好,就算睇政府都會立即安排你上產科,留院觀察,有個產科醫生睇下。呢邊照個ultrasound 都分開,唔係醫生邊照邊講解。但我都係照放鬆心情,以免影響BB發展。而家又日日嘔,又食唔到野...真係幾辛苦下...但只要BB健康平安,乜都抵返晒!只好加油!

男爵府

常綠葉 發表於 18-1-12 13:35

恭喜您如愿以償,BB健健康康呀~:for ...

我仲以為你正常放假喳....流鮮血甘恐怖,不過你好似真係4,8,12w就流一次啡/血喎,好似夠鐘m come甘,醫生無話咩原因會甘呀?會唔會係你返工太粗勞?你真係要好好訓床休息呀,如果俾我見到流鮮血實嚇到半死甘你宜家應該14w啦可?仲嘔緊甘慘...我宜家12w前幾日開始已經無再作嘔啦,胃口好好食好多飯希望你都快d胃口轉好啦,日日作嘔真係好慘...加油呀jm

大宅

felixsky 發表於 18-1-12 14:00
我仲以為你正常放假喳....流鮮血甘恐怖,不過你好似真係4,8,12w就流一次啡/血喎,好似夠鐘m ...

12週流果次,我都唔擔心既!但上星期13週果次真係呆左,暖暖鮮血直流,重要有大大血塊。急症醫生見到都無話咩,重叫我返屋企休息!第二日又要去過醫院照ultrasound,已經失血,重要我行來行去。攰到我CC下... 好在次次照ultrasound 時,BB都郁手郁腳,咁又安心d⋯⋯

我而家都未見產科醫生呀~排期喎⋯⋯有事咪又係叫去急症。只好自己休息,保持心境開朗。相信自己!相信BB!

我一日只食到一餐,約下午5點先食到。之後晚上10點就開始作嘔⋯⋯到零晨1點就嘔。嘔完就可以瞓覺,日日如是。亞B好有規律架

男爵府

常綠葉 發表於 18-1-12 14:16
12週流果次,我都唔擔心既!但上星期13週果次真係呆左,暖暖鮮血直流,重要有大大血塊。急症醫生見到都無 ...

你個邊既醫療真係你有無食返d野補返d血呀?飲唔飲得落紅棗水?或者食車厘子。補返下血呀要....

我呀b之前都好有規律架...一到黃昏5點就會開始作嘔,之後晚餐食好小...一路作嘔到訓覺訓醒朝早就會正常返...之後又到5點又一個循環

不過心情好都好緊要,你放2個星期假就好好輕鬆下

大宅

felixsky 發表於 18-1-12 14:51
你個邊既醫療真係你有無食返d野補返d血呀?飲唔飲得落紅棗水?或者食車厘子。補返下血呀要....

...

我無補呀⋯⋯到而家都無乜胃口!我一向飲唔到紅棗水果d⋯⋯食到咩就食渣。好在BB日日都郁郁下,好活躍好動!哈哈

睇中醫話唔好食中藥,休息比較重要。所以會繼續放假,直到無啡無血。琴日動新聞話台灣果個林宥嘉個老婆有左,7月生,又係仔。唔通今年多數係仔?我d朋友話多數性别係一期期...

別墅

常綠葉 發表於 18-1-12 11:14
分享一下男女(補充劑)改善身體方法:

女士:

請問黑枸杞泡水 駛唔駛食埋啲黑枸杞?

大宅

Ahbi112 發表於 18-1-20 09:13

請問黑枸杞泡水 駛唔駛食埋啲黑枸杞?

會食埋呀~我多數冲泡3-5次就食埋d黑枸杞。

男爵府

想生BB熱投

常綠葉 發表於 18-1-12 13:35

恭喜您如愿以償,BB健健康康呀~:for ...

外國醫生真係唔同香港,我都係外國,之前都係有流啡,去睇醫生都話多啲訓床就得,外國無話安胎,不過我唔好彩……依家重新調養好身體,重新出發

大宅

purplerain0348 發表於 18-1-20 13:18
外國醫生真係唔同香港,我都係外國,之前都係有流啡,去睇醫生都話多啲訓床就得,外國無話安胎,不過我唔 ...

個ER醫生重斷錯症添,又話運動可以幫助排走d血添。反而家庭醫生叫我休息多d,寫紙比我放一個月假休息。BB唔到24週,d醫生唔會當一回事,有咩事就當天然淘汰。好討厭!你好好調理身體,BB一定會返黎。

別墅

常綠葉 發表於 18-1-20 12:39
會食埋呀~我多數冲泡3-5次就食埋d黑枸杞。

我喺香港唔係好搵到有機店有得買 諗梗係咪要去藥材鋪買....

男爵府

想生BB熱投

常綠葉 發表於 18-1-20 13:28
個ER醫生重斷錯症添,又話運動可以幫助排走d血添。反而家庭醫生叫我休息多d,寫紙比我放一個假休息。BB唔 ...

多謝你!

大宅

Ahbi112 發表於 18-1-20 13:34
我喺香港唔係好搵到有機店有得買 諗梗係咪要去藥材鋪買....

我買果間可以寄去香港,你可以參考一下。如果藥材舖,可以的話你攞幾粒即場試吓。先睇下有無光澤同聞下有無果香味。冲水時如果有一絲絲紫色滲出,可以冲幾次就起碼係真貨。唔係有機都起碼唔會係假貨。因為我買過假貨,冲出來係啡色,重要買左$300幾。

大宅

purplerain0348 發表於 18-1-20 13:51
多謝你!

大家互相支持鼓勵!我而家都係放鬆心情,只希望BB健康平安出世

別墅

常綠葉 發表於 18-1-20 13:52
我買果間可以寄去香港,你可以參考一下。如果藥材舖,可以的話你攞幾粒即場試吓。先睇下有無光澤同閒下有 ...

多謝你呀 咁我試下搵下香港有無先 祝你同bb都平安健康!

大宅

Ahbi112 發表於 18-1-20 20:10

多謝你祝福~我都祝你早日中大獎!

大宅

Ahbi112 發表於 18-1-20 20:10

我都係睇左JM介紹黑杞子, 然後去我相熟買開煲湯淮山杞子果D鋪頭, 買左半斤黑杞子(約$450/斤), 唔係有機但就沖出黎係好靚O既紫藍色 (有D似蝶豆花咁o既色), 不過我無沖幾次, 只係焗左一轉就連杞子食埋咁咋~

我係差唔多排卵先記起要飲...唔係日日飲, 唔知有無用o既呢

首頁
12345...14

尾頁

跳至