自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

事情經過有一點兒長, 希望大家細心閱讀.

女兒一位同學去韓國旅行, 原本111(星期四), 當地時間下午15:55乘搭香港快運返香港。 香港快運check in, 安檢排隊期間突然間暈倒地上, 過了一會兒才清醒過來, 醫護人員其後到來為女兒檢查身體, 當時血壓很低, 不准許登機並運送她往仁川機場醫院治, 經醫生診斷後, 為女兒吊葡萄醣水並需要臥床休息, 觀察一段期間, 待血壓回復正常, 生再檢查, 並確定女兒冇問題便讓她出院。

女兒於晚上大約七點便出院, 在這段期間女兒的同學陪伴在身邊, 醫生的醫療紀錄寫著vasovagal syncope (迷走神經性昏厥), 由於女兒治療期間原本乘搭的航機已經起飛, 她們到香港快運櫃檯查詢, 可安排下一班或最早的飛機回香港, 當地香港快運職員說要打電話回香港的熱線查詢, 得到的回應是自費買機票回港, 之後寫信去香港快運看看有沒有offer?

於是女兒同學又再到香港快運櫃檯查詢, 一名高級職員回覆女兒的醫療報告沒有寫明當不可以乘坐飛機, 以及要求女兒在第二早上9時到香港快運櫃檯並且提供醫生證明她的狀況可以乘搭飛機, 女兒如果明天提供醫生證明可以搭飛機, 是否保留機位給他們, 該名高級職員回覆說不肯定, 並且說明天不是他當值, 不知道當值的高級職員會怎麼處理? 根據以上的回覆, 沒有得到實質的協助, 對於香港快運完全失去了信心, 因為還要顧及女兒跟同學港的問題, 於是我便買了另一家航空公司於1112號的機票, 而她們終於順利回港。

大家覺得香港快運的處理方法是否恰當?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

阿女冇事麻?
呢啲case 應該係要自己claim保險

子爵府

回覆樓主:

我以一名旅客角度,我會睇下份旅遊保險保障範圍 。

ada0707    發表於 18-1-15 15:58

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

只可以講沒有不恰當,都要視乎機位

珍珠宮

TMC3012 發表於 18-1-13 18:16
阿女冇事麻?
呢啲case 應該係要自己claim保險

有心, 冇事, 可能係當時血糖低同室內有曖氣焗到, 問過保險公司應該有得claim.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

希望楼主女兒冇大礙。
就咁睇件事似乎HKE冇任何责任啊。當時應該自己打去問旅遊保險如何處理。應該醫療費用和延誤回港都有保障。

珍珠宮

little_monkey 發表於 18-1-13 18:19
我以一名旅客角度,我會睇下份旅遊保險保障範圍 。
女兒的保險應該有得claim, 同行的同學多數沒有.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Anka 發表於 18-1-13 18:20
有心, 冇事, 可能係當時血糖低同室內有曖氣焗到, 問過保險公司應該有得claim. ...

無事就好喇! 同學都嚇親!
放下自在

大宅

回覆樓主

所有航空公司都係(emoji)個做法。

男爵府

回覆樓主

又話醫生紙無寫明唔比搭,但又要求第日搭個時要醫生紙寫比搭咁鬼痴線 呢間廢野真係好垃圾

琥珀宮

Anka 發表於 18-1-13 18:20
有心, 冇事, 可能係當時血糖低同室內有曖氣焗到, 問過保險公司應該有得claim. ...

應該一早就自己快快買張機票再回來claim 保險

珍珠宮

blackberry 發表於 18-1-13 18:20
只可以講沒有不恰當,都要視乎機位
問題係第二天還要 "提供醫生證明她的狀況可以乘搭飛機",
同埋不同職員可能有不同處理 "不知道當值的高級職員會怎麼處理?"

珍珠宮

agugi 發表於 18-1-13 18:25
希望楼主女兒冇大礙。
就咁睇件事似乎HKE冇任何责任啊。當時應該自己打去問旅遊保險如何處理。應該醫療費用 ...
有心, 應該有 "有醫療費用和延誤回港都有保障。" 以及酒店住宿同用膳.

公爵府

回覆樓主

1 廉航從來唔係sale 服務
2 新機票應該claim 保險
3 唔肯定身體情況自然唔會幫手hold 機票,除非即刻俾錢
4 另一間airline 無佢身體情況資料,自然即買即出票。

所以,快運嘅處理好正常。

所以,

琥珀宮

siuballball 發表於 18-1-13 18:32
又話醫生紙無寫明唔比搭,但又要求第日搭個時要醫生紙寫比搭咁鬼痴線 呢間廢野真係好垃圾
...

當日係機場醫護人員為佢女兒檢查身體, 因血壓很低, 不准許她登機,其實佢囡可以揾番機場工作人員去寫証明當日不宜搭機。

而佢女兒表示自己剛剛因身體不適被醫護評為不宜坐飛機,咁航空公司要有醫生証明現時身體狀況宜坐飛機,才比機位,我覺得都合理

cissie    發表於 18-1-13 21:42

男爵府

我都有呢個病

珍珠宮

siuballball 發表於 18-1-13 18:32
...

就係, "暈倒地上" 常理都上唔到機, 醫生唔會寫明唔以坐飛機.

水晶宮

回覆樓主

真係好慘。

回來先,再claim保險。
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

cattz288 發表於 18-1-13 18:29
無事就好喇! 同學都嚇親!
有心, 係, 同學都嚇親

水晶宮

Anka 發表於 18-1-13 18:13
事情經過有一點兒長, 希望大家細心閱讀.
女兒和一位同學去韓國旅行, 原本在1月11號(星期四), 當地時間下午1 ...

唔好介意,HK express don't expect too much as they are not providing service

首頁
12345...8

尾頁

跳至