親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有人睇過嗎?是否很多人搭車?星期六晚到東京,想星期日去睇,但網上預訂指定席車票要早一天晚上9時前取票,20:15落機一定趕唔切。到時無位坐,企兩個幾鐘就慘!

伯爵府

ahmama 發表於 18-1-19 13:47
有人睇過嗎?是否很多人搭車?星期六晚到東京,想星期日去睇,但網上預訂指定席車票要早一天晚上9時前取票 ...
踴子特急半個鐘一班車,真的有需要這麼緊張網上訂票嗎? 我覺得在機場買PASS的時候一併訂星期日的車票就可以. 如果不買PASS也可以考慮搭新幹線到熱海轉車,時間和車費差不多, 再唔係就搭東海道本線到熱海轉車, 都是用多幾十分鐘, 一定不會無位坐.

山長水遠走到河津,如果不安排其他附近行程未免太浪費時間,伊豆,靜岡有很多其他的景點,又或者夾箱根富士山作幾天遊也不錯.

侯爵府

ahmama 發表於 18-1-19 13:47
有人睇過嗎?是否很多人搭車?星期六晚到東京,想星期日去睇,但網上預訂指定席車票要早一天晚上9時前取票 ...
上年3月第一個星期六去過, 水尾, 花落了一大半, 但人都多, 我之前住熱海, 沒訂位, 但有位坐. 不過二月底可能更多人.
晴空塔外有兩棵河津櫻, 2月底應該開得好燦爛, 有塔做背景, 可以去看看.

wcpcelia    發表於 18-1-20 16:51

水晶宮

jcctiu 發表於 18-1-19 18:21
踴子特急半個鐘一班車,真的有需要這麼緊張網上訂票嗎? 我覺得在機場買PASS的時候一併訂星期日的車票就可以. ...

咁緊張係因為睇blog通常見人已預約指定席,見有個無預約坐自由席,東京站上車月台已經排左百幾人,最終企左2個幾鐘。我真係驚會咁樣。會買pass, 行程仲有越後湯澤滑雪。伊豆、富士山一帶已去過,純粹為左櫻花先去河津咋!

水晶宮

dillon 發表於 18-1-19 18:34
上年3月第一個星期六去過, 水尾, 花落了一大半, 但人都多, 我之前住熱海, 沒訂位, 但有位坐. 不過二月底可 ...

Dillon 你舊年3月仲有無其他賞花行程?有無去過曾我梅林或偕樂園睇梅花?

伯爵府

ahmama 發表於 18-1-19 19:42
咁緊張係因為睇blog通常見人已預約指定席,見有個無預約坐自由席,東京站上車月台已經排左百幾人,最終企 ...
既然是DAY TRIP, 為何一定要DAY 2去河津? 先去湯沢, 次日才去河津咪可以網上訂票.

水晶宮

jcctiu 發表於 18-1-19 20:35
既然是DAY TRIP, 為何一定要DAY 2去河津? 先去湯沢, 次日才去河津咪可以網上訂票.
...

都有考慮,但有其他原因想去左河津先,真係唔得先行plan b.

侯爵府

ahmama 發表於 18-1-19 19:48
Dillon 你舊年3月仲有無其他賞花行程?有無去過曾我梅林或偕樂園睇梅花?
...
上年3月只去了5天,第一天去了晴空塔和淺草,中間3日用廣域証,去了湯沢睇雪, 輕井沢,草津,同河津,最後一天遊成田。曾我梅林和偕樂園沒去,但去了4處睇梅花,上野湯島天滿宮和成田山公園很不錯,熱海梅園和隅田公園就非常差,花幾乎落曬。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

dillon 發表於 18-1-19 18:34
上年3月第一個星期六去過, 水尾, 花落了一大半, 但人都多, 我之前住熱海, 沒訂位, 但有位坐. 不過二月底可 ...

水晶宮

dillon 發表於 18-1-19 22:54
上年3月只去了5天,第一天去了晴空塔和淺草,中間3日用廣域証,去了湯沢睇雪, 輕井沢,草津,同河津,最後 ...

嘩,你動作都好快,5日去到咁多地方.可否列出行程參考下?

隅田公園梅花範圍大嗎?3月初掉落,我2月尾去應該剛好!

往越後湯澤有訂位嗎?又是否多人搭乘?

侯爵府

ahmama 發表於 18-1-20 00:27
嘩,你動作都好快,5日去到咁多地方.可否列出行程參考下?

隅田公園梅花範圍大嗎?3月初掉落,我2月尾去 ...

我早出動,而且有兩日晚飯後再坐三個鐘火車,10點後先埋站。

隅田公園梅花樹不多,幾十棵左右。去湯沢沒訂位,可能weekday,有位;反而晚上去熱海初時無位,企左半小時後先有位。

我的行程如下:

Day 1 香港 -> 成田機場 -> 押上(Skytree) -> 淺草 (雷門寺)

Day 2 淺草(雷門寺、隅田公園) -> 上野 (湯島天満宮、上野公園)-> 越後湯沢 (GALA湯沢和湯沢火車站附近看看 ) -> 軽井沢(租車)-> 草津溫泉

Day 3 草津溫泉(湯畑, 西河原公園) -> 鎌原觀音堂 -> 鬼押出園-> 浅間牧場 -> 軽井沢 (高原教堂, 石之教堂,三笠, 聖保羅教堂, 雲場池) -> 還車-> outlet -> 東京轉車熱海

Day 4 熱海-> 來宮(來宮神社、熱海梅園) -> 伊東 -> 河津 (河津櫻、河津七滝) -> 熱海 -> 東京轉車去成田機場

Day 5 成田(新勝寺, 成田山公園, Aeon Town) -> 香港

水晶宮

dillon 發表於 18-1-20 11:25
隅田公園梅花樹不多,幾十棵左右。去湯沢沒訂 ...

Thx. 行程豐富

侯爵府

ahmama 發表於 18-1-20 17:21
Thx. 行程豐富
盡用火車証。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

dillon 發表於 18-1-20 11:25
隅田公園梅花樹不多,幾十棵左右。去湯沢沒訂 ...

第一次買 pass 想請教

請問如果去睇河津櫻,我用新瀉長野地區 ~ 5日 pass 去熱海,伊東地方要補 $$ 嗎?

謝謝

侯爵府

chickenwing2006 發表於 18-2-3 01:19

請問如果去睇河津櫻,我用新瀉長野地區 ~ 5日 pass 去熱海,伊東地方要補 $ ...

新瀉長野地區 ~ 5日 pass包伊豆急行線全線, 不用另外買票。你張圖是東北區的, 新瀉長野地區看這個:

http://www.jreast.co.jp/tc/eastpass_n/index.html

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

chickenwing2006 發表於 18-2-3 01:19

請問如果去睇河津櫻,我用新瀉長野地區 ~ 5日 pass 去熱海,伊東地方要補 $ ...

係咪呢張?
http://www.jreast.co.jp/tc/eastpass_n/

佢話包伊豆急行全線,
伊東之後既伊豆急行全線都用到個 pass 的,

伊豆急行全線:
https://goo.gl/5tdsXE

btw 我暑假去長野都會買呢張,
佢係彈性 5 天使用,好野黎

簡單教學:

https://nicklee.tw/?p=2056

水晶宮

印象中你係cny 去?今年凍,河津櫻約2月尾3月頭滿開,cny可能無咩睇頭。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

dillon 發表於 18-2-3 10:46
新瀉長野地區 ~ 5日 pass包伊豆急行線全線, 不用另外買票。你張圖是東北區的, 新瀉長野地區看這個:

ht ...

係呀,想買呢張

瑪瑙宮

好媽媽勳章

ahmama 發表於 18-2-3 12:59
印象中你係cny 去?今年凍,河津櫻約2月尾3月頭滿開,cny可能無咩睇頭。

係呀,打算 2/20 前後去

到時看看開花情況再決定啦

我買 5 日,其實用到 3 日 .... c 9 心態所以心思思搵地方去用埋個 2 日

瑪瑙宮

好媽媽勳章

shinku 發表於 18-2-3 11:09
係咪呢張?
http://www.jreast.co.jp/tc/eastpass_n/

都去到包埋咁就好啦,認真度下仲可以去邊玩先

謝謝妳

首頁

尾頁

跳至