意見反饋
義工

自由報料 今日: 195|主題: 266416

跳至
一個極品員工的工作態度

大宅

國民生產總值:2762

好媽媽勳章

懷孕岐視條例被人濫用

公司有個前員工,成日做錯野,英文又差,加減數都計錯,怕被老闆抄魷,就係試用期內搞大自己個肚,掂知佢a成功左,基於勞工法例保障,抄佢a員工會好痳煩,所以就馬死落地行,請多個part-time幫佢手,(因a英文實在連小學生都不如),
到佢生完及放完產假,返工約個半月左右,佢都係成日做錯野,老闆頂唔順,終於抄左a補足$$a,a就得閒過頭去平等機會告老闆,話佢懷孕岐視佢,要老闆同佢道歉及寫返封離職証明信給佢,(但其實封離職証明信係佢自己打左,叫埋左老闆簽名,佢自己拎走左,佢懵到自己都唔知.?-(

一個懷孕員工的工作態度
1.成日講電話,離譜到老板娘企係佢側邊都當老板娘無到.繼續講.
2.偷廁紙,公司全部人都知係佢偷,比老闆叫佢鑼返出來.
3.英文勁差,一句英文都唔識聽.連簡單英文都串錯.
4.普通話仲簡直嚇親人.
5.跟單跟到......無做好過做.完全無入賬.
6.返工好似來玩,接電話時你推我讓.仲大聲笑......
7.打封信(中.英文都唔識打格式及文法差過小學三年班)
8.公司的單據.按金單據可以做左廢紙.
9.最勁就係等公司無晒人就上網睇鹹濕網站及鹹濕小說, 搞到公司部電腦中晒毒,佢扮唔知.
10.有新同事來,叫佢教佢做野,講頭唔講尾,根本就教到錯晒,仲成日同新同事傾計多過做野.
11.基本上,佢返來公司傾電話上網,仲有sleeping.

:pint:  :hammer:  :sm:  :wave:  :lalala:  :mrgreen:  :chair:  :fighting1:  :ranting:  :tongue:  :weapon:  :adore:  :giveup:  :sleep:  :party:  :verycold:

大宅

好媽媽勳章

懷孕岐視條例被人濫用

公司有個前員工,成日做錯野,英文又差,加減數都計錯,怕被老闆抄魷,就係試用期內搞大自己個肚,掂知佢a成功左,基於勞工法例保障,抄佢a員工會好痳煩,所以就馬死落地行,請多個part-time幫佢手,(因a ... [/quote]
:pint:  :hammer:  :sm:  :wave:  :lalala:  :mrgreen:  :chair:  :fighting1:  :ranting:  :tongue:  :weapon:  :adore:  :giveup:  :sleep:  :party:  :verycold:

男爵府

國民生產總值:8183

E D 不如問下勞工署.

原帖由 sanlocama 於 09-3-6 14:29 發表
懷孕岐視條例被人濫用

公司有個前員工,成日做錯野,英文又差,加減數都計錯,怕被老闆抄魷,就係試用期內搞大自己個肚,掂知佢a成功左,基於勞工法例保障,抄佢a員工會好痳煩,所以就馬死落地行,請多個part-time幫佢手,(因a ...

大宅

國民生產總值:1052

香港政府係咁啦,完全幫d傭員,依樣又唔炒得,果樣又唔炒得,都係係試用期睇清楚.咪銀包唔見錢.嗌哂d衰人.

大宅

國民生產總值:3349

真係過份! 人格根本有問題!

禁止訪問

國民生產總值:14149

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

國民生產總值:1190

試用期大肚唔炒得嗎?

大宅

國民生產總值:3227

我都覺得唔關係老闆定員工, 係大肚定唔大肚, 關鍵在於個人修養, 做人處世態度, 性格及責任問題.

這個人可能不是大肚也是這樣的工作態度
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

禁止訪問

國民生產總值:14149

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

伯爵府

國民生產總值:19497

畀面勳章

我公司D大肚婆好勤力架...真係一樣米養百樣人!

大宅

國民生產總值:3927

好媽媽勳章

唔係幾信得哂.

如果係咁差勁 , 咁間公司又請佢入黎做 ?!

大宅

好媽媽勳章

老闆人唔係成日係公司,走來走去,以為佢ok,因公司細細,要求不用很高,只是接下電話,開下單,收下票,一個月都唔係好多單,數得出,總之,係人入左來做都唔想走,時間好5天工作,9-6,好多時一個人在公司,無人理你,所以就培養出這個極品出來..

原帖由 marron 於 09-3-8 17:52 發表
唔係幾信得哂.

如果係咁差勁 , 咁間公司又請佢入黎做 ?!

子爵府

國民生產總值:11401

原帖由 sanlocama 於 09-3-26 02:39 PM 發表
老闆人唔係成日係公司,走來走去,以為佢ok,因公司細細,要求不用很高,只是接下電話,開下單,收下票,一個月都唔係好多單,數得出,總之,係人入左來做都唔想走,時間好5天工作,9-6,好多時一個人在公司,無人理你,所以就培養出 ...

請問你公司宜家請唔請人呀?

子爵府

國民生產總值:11401

原帖由 sanlocama 於 09-3-26 02:39 PM 發表
老闆人唔係成日係公司,走來走去,以為佢ok,因公司細細,要求不用很高,只是接下電話,開下單,收下票,一個月都唔係好多單,數得出,總之,係人入左來做都唔想走,時間好5天工作,9-6,好多時一個人在公司,無人理你,所以就培養出 ...

大宅

好媽媽勳章

老闆話依家海嘯緊,暫時怕左請人,所以我無端端做埋佢果份 mouth:

原帖由 Mcdull 於 09-3-26 15:28 發表

禁止訪問

國民生產總值:113

大宅

好媽媽勳章

我都好慘呀! 原本舒舒服服既工作,就係公司多左個咁既人,搞到其他同事多左野做,你地話我係唔係好慘.........

原帖由 gracefulwong 於 09-3-26 16:34 發表
請左咁既人真係唔好彩,,,,

真係好睇老闆既彩數

大宅

國民生產總值:1323

淨偷野就可以抄,不過真係要有晒証據。

男爵府

國民生產總值:5008

咁熟既..唔知係邊到睇過~~

禁止訪問

國民生產總值:1411

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.