論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

話說我家賓姐一月初才上工, 到而家巳用了四支鼓油, 上一支只用了两個星期, 煮了十餐餸 (我家只煮星期一至五)。 之前話過佢, 佢就煑晚餐時落得極少, 搞到啲無味, 但一樣只煮了十餐就用完一支鼓油。把幾火叫佢每天晚餐等我放工才醃肉和煮餸 (連煮下午帶飯比我女女的肉也在晚上等我醃), 並日日mark低在樽上看每日用多少。

果然今個星期 (一至四), 只用了四分一唔夠, 好明顯上一支甚至上两支都起碼倒咗一半出去 我當然每一天都話吓佢, 話我落到好夠都只係用好少等

咁請問之後我可以點? 我真係唔得閒日日實佢用油, 用鼓油, 又日日放工後都痴在厨房和我自己煮餸。食完飯後我重要同女女對功課同温書, 真係累到死。

佢做嘢不是很好也不是太差, 但由於剛剛才換, 真係唔想再煩請問有無辦法教吓我?
CleverMammy

侯爵府

醒目開學勳章

我第一個工人, 可以係一wk用完一支豉油, 我發現了, 又被我係雪櫃見到佢原來係yip野時.............樂好多好多豉油的, 係多到..............浸住一半肉既water level. 所以咪好似倒水咁law.

後來我話左佢, 做俾佢睇, 次後就好好多了. 你mark.........mark得幾多次呀....... 你一係試下限住佢一個半月先可以用晒一支啦, 你話你平時都係用咁耐的, 等佢就住黎用, 叫佢寫住個open date係個樽到提自己.

我個工人上個月用油多左....我都買個樽口細d既樽俾佢裝油, 咁就唔會一野倒好多出黎, 同埋mark open date, 而家好d了.

原帖由 CleverMammy 於 09-3-6 15:11 發表
話說我家賓姐一月初才上工, 到而家巳用了四支鼓油, 上一支只用了两個星期, 煮了十餐餸 (我家只煮星期一至五)。 之前話過佢, 佢就煑晚餐時落得極少, 搞到啲餸無味, 但一樣只煮了十餐就用完一支鼓油。把幾火叫佢每天 ...

別墅

佢再係咁就嚇佢要佢陪返支豉油比你或扣佢人工!

大宅

減齡達人勳章

佢會話用係煮餸到, 我又點可以扣佢呢?而且如果係咁, 佢又點會做得順氣呢? 到時搏炒我think 都幾煩!

之前佢就係話煮下午飯比我女女的肉用咗, 但當然無可能啦! 所以連煮下午帶飯比我女女的肉也在晚上等我醃! 我真係好鬼憎佢地呀!

原帖由 Pinklapin 於 09-3-6 16:27 發表
佢再係咁就嚇佢要佢陪返支豉油比你或扣佢人工!

CleverMammy

別墅

唔好嬲住, 為咗件工人唔使咁嬲, 你已經係佢面前教過佢點做, 亦都係佢面前証明無可能一個星期會用咁多豉油, 如果佢再犯錯就有理由扣佢人工啦!

男爵府

畀面勳章

你要搞清楚仍係發脾氣定真係唔懂先?!

首頁

尾頁

跳至