意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 14|主題: 127257

新印現形記

大宅

國民生產總值:2889

我個新印黎左2個幾星期就現形LA, 佢之前o係hk做過6年, 我係想佢湊我o既nb baby, 遲d我會搬去我呀媽附近方便幫我睇住bb同人個工人, 個新印依家住o係我呀媽度!
新屋已有key, 我叫呀媽叫個工人去抹window, 佢抹完仲好dirty, 呀媽叫佢再抹, 佢居然話遲d先再抹, 等第時bb訓覺時先再抹!
叫佢去抹地, 佢話依家落雨唔抹住, 等第時d傢俬黎左先抹地!
我聽完呀媽咁講, 真係覺得lee個工人好唔掂!
請問可以點對付佢好呢???????

王國熱話
電話訪問員,沒銷售成份, 政府project(牛頭...
招文員,尖沙咀工作
招募理財顧問 (新移民或單親媽媽優先)
健康營養食品公司招募( 可以在家工作)

大宅

國民生產總值:1586

回覆 # 的文章

你請到黎d老屎忽真慘, 無計架! 現在叫都唔郁, 第二時工人有b在手做人質, 你重慘.
到時罵都不敢罵工人, 只怕她給什麼東西b吃.

真係無她呼! 因為我們僱主係無保障的.

換人啦! 襯agent可免費換.

子爵府

國民生產總值:13748

原帖由 iambluecat 於 09-3-6 19:56 發表
我個新印黎左2個幾星期就現形LA, 佢之前o係hk做過6年, 我係想佢湊我o既nb baby, 遲d我會搬去我呀媽附近方便幫我睇住bb同人個工人, 個新印依家住o係我呀媽度!
新屋已有key, 我叫呀媽叫個工人去抹window, 佢抹完仲好di ...

俾我一定激死,,,你問下佢係咪要遲D出糧,等佢肯做野先至出糧呀?
一定要鬧到佢做啦,,唔係請佢返黎做咩呀...唔做叫佢返歸啦

珍珠宮

國民生產總值:43917

畀面勳章

講得無錯,如果下次有這情況,問下late pay 人工

原帖由 phoebe^^ 於 09-3-6 20:44 發表

俾我一定激死,,,你問下佢係咪要遲D出糧,等佢肯做野先至出糧呀?
一定要鬧到佢做啦,,唔係請佢返黎做咩呀...唔做叫佢返歸啦

大宅

國民生產總值:2624

佢串咪串番佢!拍低佢refuse to work, 咁快就有guts撑都好難教,揾个新到左就kick her out la:;pppp:

別墅

國民生產總值:613

回覆 # 的文章

其實我每次見落雨, 大霧, 都會叫姐姐唔好clean window, 因只會waste time, 天氣好d先再clean, 但我會叫佢其他野, 屋企有很多工作, no need clean up the window, didnt mean no need to clean up other place

男爵府

國民生產總值:9433

好媽媽勳章

u just simply ask her to do it again as instruction. It is not her choice to do or not! You do or you just leave this house.

大宅

國民生產總值:1339

絕對同意,並身同感受

原帖由 monster_zoo 於 09-3-6 20:42 發表
你請到黎d老屎忽真慘, 無計架! 現在叫都唔郁, 第二時工人有b在手做人質, 你重慘.
到時罵都不敢罵工人, 只怕她給什麼東西b吃.

真係無她呼! 因為我們僱主係無保障的.

換人啦! 襯agent可免費換. ...

公爵府

國民生產總值:29004

2018勳章

原帖由 Anson_Ma_Ma 於 09-3-7 10:54 發表
其實我每次見落雨, 大霧, 都會叫姐姐唔好clean window, 因只會waste time, 天氣好d先再clean, 但我會叫佢其他野, 屋企有很多工作, no need clean up the window, didnt mean no need to clean up other place ...

呢d情況唔抹住可以, 但問題係边個[話事]~ 樓主衣家係工人話事, 呢種工人, 樓主一定要好好調理下佢先得~~

大宅

國民生產總值:3608

醒目開學勳章

May be I'm very "ma fan". No matter how the weather is. Foggi or windy, I still ask my maid to clean the windows. I don't want she has any excuse not to do it. I know it is wasting effort, however, she not clean the window , will not find the other housework to do. Just read her newspaper. As I know she's that kind of person, that's why I still keep her busy.

I know she is x y z me in her head, but I don't care.

珍珠宮

國民生產總值:37283

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會帶佢去新屋行個圈,
笑住同佢講,
「咦,係喎,
原來抹一次真係唔夠乾淨㗎,
咁你依家再抹多次,
同埋以後抹地要連續換水抹兩次。

因為我地可能唔同你地,
香港人鐘意乾淨㗎,
既然你黎我到我呢度做maid,
你最好都係跟番我地嘅習慣做野啦。」

禁止訪問

國民生產總值:22846

別墅

國民生產總值:923

原帖由 monkey05 於 09-3-8 17:06 發表
May be I'm very "ma fan". No matter how the weather is. Foggi or windy, I still ask my maid to clean the windows. I don't want she has any excuse not to do it. I know it is wasting effort, however ...

完全同意.抺窗唔係日日做,已一段時間,所以唔應再拖.好多家務都係咁,樣樣遲啲先做,到應做嘅時候又會話做唔晒.我只要求工人依我時間表去做嘢,若有問題可以出聲,否則,唔做時就可大條道理指責佢.

複式洋房

國民生產總值:440

新印現形記

I believe the situation might not be that bad. Please warn the maid that your mom's instruction is equal to yours. If she don't follow the instruction, she is not doing her work. Please give enough authorization to your mom before your maid. Cheers.

大宅

國民生產總值:2264

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-3-7 21:42 發表

呢d情況唔抹住可以, 但問題係边個[話事]~ 樓主衣家係工人話事, 呢種工人, 樓主一定要好好調理下佢先得~~

贊成,唔好比佢話事,間屋係你唔係佢。

大宅

國民生產總值:2461

嗰工人都好大膽渦.咁串.依家佢好似少奶羅,自己鐘意做就做, 樓主..怏d head 著佢,如果唔係,你有排受氣:;pppp:

原帖由 Muimuipig 於 09-3-9 13:44 發表

贊成,唔好比佢話事,間屋係你唔係佢。

侯爵府

國民生產總值:23685

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 flyingmom 於 09-3-6 21:56 發表
佢串咪串番佢!拍低佢refuse to work, 咁快就有guts撑都好難教,揾个新到左就kick her out la:;pppp:
真…快d拍…加埋warningletter,咁真係第時炒都炒得動作完美d!!

大宅

國民生產總值:2155

Same as my old maid

大宅

國民生產總值:1508

原帖由 iambluecat 於 09-3-6 19:56 發表
新屋已有key, 我叫呀媽叫個工人去抹window, 佢抹完仲好di ...

是架, 在港做得6年的印姐, 一定時會懶d及串d架.
其實如果亞印姐在你媽媽家住, 都不聽話.
到第時搬番你家, 仲唔聽話架.
我家的印姐, 先前在港都做左6年, 我請佢返黎都是揍bb.
但我都是放佢及bb 在嫲嫲到住架, 因亞b果時得2個幾月喳. 等嫲嫲可以睇住佢. 但我一開始就同佢講明, 係得嫲嫲到住一定要聽嫲嫲話, 要幫手做家務, 關於bb問題, 就先問我. SO far, 到現在, 印姐都不過不失. 只是偶然有聽嫲嫲話下佢懶.
其實都唔洗為佢地而激氣, 唔聽咪話下佢, 做得好既就讚下佢. 話唔聽就換左佢..總之你唔好比佢覺得, 你家冇左佢就唔得果隻. 等佢唔好覺得揍住你個仔, 你冇機會換人..會煩就得..我先前成日都比意識印姐, 就算冇人幫我揍仔, 奶奶都冇問題果隻架. hehe

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.