論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為爸爸住係我家隔壁,同座唔同單位,架車基本上係我同老公開多~(我同老公都係爸爸間公司做野) 之前已開始就叫左姐姐要1個禮拜洗一次,她就成日借口做呢樣做果樣,搞到1個月先洗一次! 而家仲話架車係我爸爸,她唔洗!!! 氣死我!

水晶宮

甘要睇架車系邊個既...哩D也都系均真D好...上到法庭冇得拗...
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

合同有冇寫明佢要洗車架?如果冇。。。佢唔洗都冇辦法架!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

原帖由 emt1314 於 09-3-7 00:55 發表
合同有冇寫明佢要洗車架?如果冇。。。佢唔洗都冇辦法架!

大宅

佢都幾"精",硬係有人教佢啦! 妳咩同佢講, 其實架車係同妳亞爸夾份買的!

別墅

回覆 # 的文章

你可以做場大龍鳳, 話阿爸而家送左部車俾你,
車主個名遲d牌費到期先轉名, 格車而家係你的, 叫佢在你地每朝返工前 / 放工後去洗車:;pppp: , 原因係格車而家係你的, 只此一次, 無人再會送了, 所以要好好保養, 等佢有得每月先1次都唔做, 而家仲要偷雞唔到仲蝕突

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一個月先洗一次?

以前我未嫁個陣,
個工人要朝朝抹車架!
幾時到佢話事呀?!:;pppp:

別墅

佢點會知架車係屬於邊個嘅呢?你話係你架啦!
話時話,D工人通常好喜歡去洗車,因為好多佢地Dfriend一齊在車場吹水!

水晶宮

原帖由 eatcookies 於 09-3-7 12:05 發表
佢點會知架車係屬於邊個嘅呢?你話係你架啦!
話時話,D工人通常好喜歡去洗車,因為好多佢地Dfriend一齊在車場吹水!

張合約上冇講到要洗車的話, 工人唔想洗都好難同佢argue
況且, 工人本身已經唔鐘意洗車,
叫佢洗, 分分鐘佢帶住介指黎幫你洗車,
佢有意或無意整花o左架車,
冇得怨佢.

珍珠宮

身為工人, 僱主叫佢洗車, 佢唔去, 仲講話架車唔係你所以唔洗,咁情況, 好明顯佢有把握玩同反你, 此人不宜久留!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家啲工人真大牌, 就嚟請唔起ga嘞!

伯爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-3-8 09:41 發表
而家啲工人真大牌, 就嚟請唔起ga嘞!

所以我好醒,雖然我無車,我都在合約上寫埋要洗車,費事到時想買架車都要考慮佢肯唔肯洗。仲有,一定要寫埋照顧寵物呀,有幾多寫幾多,因為佢地只會依合約做野,多一樣都唔肯,好大牌架!

大宅

架車系爸爸公司名買,我同我老公都係爸爸公司做野~算唔算我架?? 一早請她時就講明要1個禮拜洗一次車,係張合約都寫明! 點知她而家玩野!

別墅

架車停系car park,除非你的物業連埋car park,否則在屋企范圍以外的地方,在法律上,距系有權唔做的。以上系律師朋友話比我聽的。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 54heima 於 09-3-6 23:49 發表
甘要睇架車系邊個既...哩D也都系均真D好...上到法庭冇得拗...

樓主真係均真d好呀, 你阿爸又唔係同你同住, 架車又唔係你名, 只係公司名, 有乜事上到法庭吃虧個個係你自己炸....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

如果層樓唔係樓主, 係公司架.....咁工人係唔係可以唔做家務o架? 如果合約寫明而工人又唔服從雇主合法合理命令.....佢係唔係時候退休呀?

原帖由 Yiuio 於 09-3-8 22:09 發表
架車系爸爸公司名買,我同我老公都係爸爸公司做野~算唔算我架?? 一早請她時就講明要1個禮拜洗一次車,係張合約都寫明! 點知她而家玩野!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

都係均真d好。睇怕イ巨其他方面エ作都好均真。咁你第時記得均均真真地炒イ巨勒!

男爵府

佢唔洗車, OK , 我比$$人地洗, 然後叫佢洗廚房、抹天花、抹窗... 總之日日大掃除, 問佢咁好唔好?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 小伊 於 09-3-8 23:04 發表
架車停系car park,除非你的物業連埋car park,否則在屋企范圍以外的地方,在法律上,距系有權唔做的。以上系律師朋友話比我聽的。

外傭嚟打工如果真係要爭拗到咁o既地步, 香港僱主真係請唔起佢哋, 叫佢哋返歸自己國家揾食, 香港僱主真係頂唔順佢哋o既苛索.

首頁

尾頁

跳至