論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-3-9 12:55 發表

外傭嚟打工如果真係要爭拗到咁o既地步, 香港僱主真係請唔起佢哋, 叫佢哋返歸自己國家揾食, 香港僱主真係頂唔順佢哋o既苛索.
唉…雖則這樣是踏界,但經常地遇着這問題真是確頭痕。。唔通僱主又同イ巨計番足,放假日一踏正半夜12点(放滿了廿四小時)就叫イ巨起身開エ,咁又得唔得??

如果香港打エ仔抱咁態度返工,你估会比老板炒幾多次??:;pppp: :;pppp:

大宅

佢唔洗呀嗎? 得!
你咪日日叫佢大掃除囉。 叫佢日日拖3次地囉。

DD人, 都唔知依家經濟唔好, 仲咁多野講!!! 唔好做返歸享受人生啦!!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 pollyw 於 09-3-9 13:08 發表
唉…雖則這樣是踏界,但經常地遇着這問題真是確頭痕。。唔通僱主又同イ巨計番足,放假日一踏正半夜12点(放滿了廿四小時)就叫イ巨起身開エ,咁又得唔得??

如果香港打エ仔抱咁態度返工,你估会比老板炒幾多次??:;pppp: :;p ...

佢哋有龐大工會去逐隻字逐隻字研究合約同勞工法有咩漏洞, 外傭僱主經常性受到佢哋o既挑戰, 如果佢哋要求o既時薪通過, 到時o既爭拗係倍數咁放大, 而家剩係放假佢哋都爭持要放24小時死出去, 時薪制度一旦通過, 到時外傭可以排隊返歸做公主, 到時佢哋同阿羅約夫人爭取, 同蘇西洛爭取, 睇下佢哋總統so唔so佢哋? 係香港先睬佢哋ga咋!:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-3-9 13:43 發表

到時佢哋同阿羅約夫人爭取, 同蘇西洛爭取, 睇下佢哋總統so唔so佢哋? ...
哈…真係爭个西…瓜吃勒!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 pollyw 於 09-3-9 13:49 發表
哈…真係爭个西…瓜吃勒!!

佢哋總統請佢哋食就有, 係香港先對佢哋咁好ga咋!:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-3-9 13:56 發表

佢哋總統請佢哋食就有, 係香港先對佢哋咁好ga咋!:;pppp:
DRM,
我地都唔弱...仲要大舊大舊咁吃呀…陰公!!!!!

象牙宮

原帖由 pollyw 於 09-3-9 13:58 發表
DRM,
我地都唔弱...仲要大舊大舊咁吃呀…陰公!!!!!

別墅

香港打工仔每日都要受盡老闆/上司嘅氣, 先搵得雞碎咁多, 都唔明點解政府要幫佢地!

首頁

尾頁

跳至