懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我新手媽媽,好怕冷的,咁我之前天氣凍時咪用電熱毯長開幾晚睡覺,以前無懷孕時是經常用的,現在先知懷孕是不能用的! 話會危害胎兒發育啊智商啊個d,唉.....我唔用都用了,無辦法。所以,在這裡提下其他準媽媽都不要用啊,免得好像我咁現在來擔心。

別墅

2019勳章

回覆樓主

點解唔用得?

複式洋房

回覆樓主:

邊個話? 有冇科學根據

別墅

回覆樓主:

無用 之前都想用呀
但發覺身體比之前易乾同痕 所以先無用
既然用左就算 下次小心d唯有係咁

大宅

回覆樓主

未聽過吾用得喎,不過我諗等同於唔好浸浴焗桑拿道理一樣,太高溫..對bb有影響掛

禁止訪問

回覆樓主

大宅

看了幾扁文章都話有電磁波咁睡著成晚,對胎兒不好,你們上網search 電熱毯和孕婦就會有好多文章,其實原理同叫你遠離微波爐差不多。我有時在公司叮湯水飲時也忘了要企遠點個微波爐,平時習慣了,經常忘了現在大肚應該要更小心。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

northernstar123 發表於 18-1-26 10:08
我新手媽媽,好怕冷的,咁我之前天氣凍時咪用電熱毯長開幾晚睡覺,以前無懷孕時是經常用的,現在先知懷孕是 ...

我上胎有用
今胎都有用
但唔多因為我c6一用就周身痕
我自己又冇乜野

大宅

過幾日又話凍得翻9度,所以上來提下大家,不用就當安心d都好。

別墅

回覆樓主

可以預早開著咗,整暖張床,到真係上床訓既時候就關掉,唔洗開住訓。

公爵府

rya82k 發表於 18-1-26 10:34
邊個話? 有冇科學根據
有科學根據

頭3個月的胚胎對溫度係好敏感,高溫會有影響。 所以懷孕後不能浸溫泉,不能用電熱墊之類。

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我一向好怕熱, 用電熱毯會熱到出汗, 但腳又凍到好難瞓著, 所以我用暧水袋暧住對腳瞓就好快入睡, 半夜熱就踢開暧水袋, 比各位媽媽參考

大宅

暧水袋不會好快涼嗎?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

真系有科學根據架,我自己都唔知

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主

我諗應該係考慮到輻射呢一方面。咁就唔好用囉,用翻暖爐。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主

係真係唔得架,會令到子宮環境過熱,影響胎兒發展

伯爵府

2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

知一個媽媽, 岩岩有咗去做facial, 而張床有暖毯, 跟住發現係葡萄胎。雖說吾太肯定関吾関事, 不過都係小心d 吾好用住。

複式洋房

JKHome 發表於 18-1-26 15:46
我一向好怕熱, 用電熱毯會熱到出汗, 但腳又凍到好難瞓著, 所以我用暧水袋暧住對腳瞓就好快入睡, 半夜熱就踢 ...

即是用暖水袋,唔直接放係肚附近暖身就ok?

複式洋房

kamkam528 發表於 18-1-27 00:17
知一個媽媽, 岩岩有咗去做facial, 而張床有暖毯, 跟住發現係葡萄胎。雖說吾太肯定関吾関事, 不過都係小心d ...

除左facial .. 依家工作忙,我相信好多人都會去massage下放鬆下
咁個下唔一定知自己有左架嘛,massage 有時會按埋肚皮 ,會唔會有事架?
即係係唔知情況下,好易做埋d唔應該做既野

大宅

kamkam528 發表於 18-1-27 00:17
知一個媽媽, 岩岩有咗去做facial, 而張床有暖毯, 跟住發現係葡萄胎。雖說吾太肯定関吾関事, 不過都係小心d ...

葡萄胎唔係咁就出現⋯⋯

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊