自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

來源From other 媽媽group,非常有用(emoji)(emoji)
當然希望大家用唔著,個個bb身體健康❤

臨近新年,亦都步入流感病毒高峰期,有關私家醫院夜間嬰幼兒收症,媽媽日常醫療冷知識須知,希望可以帮到你,以備不時之需,相信唔少媽媽都有過BB半夜發燒的經驗,可是坊間的診所已經關門,又擔心公立醫院排得耐,因此爸爸媽媽們都會選擇帶小孩到私家醫院求醫,但原來唔係每間私家醫院都設有急症室服務,甚至不接受嬰幼兒應診。身邊朋友最近經常遇到類似情況,有見及此,依家整理全港設有24小時急症室服務和設有嬰幼兒應診的私家醫院列表,如有需要,請打電話先行確認收症,以免白行一趟

港島區
明德國際醫院
地址:香港山頂加列山道41號
電話:2849 0111

嘉諾撒醫院
地址:香港舊山頂道1號
電話:2522 2181

養和醫院
地址:香港跑馬地山村道2號
電話:2572 0211

聖保祿醫院
地址:香港銅鑼灣東院道2號
電話:2890 6008

香港港安醫院(司徒拔道)
地址:香港司徒拔道40號
電話:2574 6211

新界區
香港港安醫院(荃灣)
地址:新界荃灣荃景圍 199 號
電話:2276 7676

仁安醫院
地址:新界沙田大圍富健街18號
電話:2608 2288

以下的私家醫院只設有限度的嬰幼兒急症服務,為確保有兒科醫生駐場,爸爸媽媽最好先致電查詢:

九龍區
香港浸信會醫院 - 夜診只收9個月或以上的病人
地址:九龍塘窩打老道222號
電話:2339 8888

聖德肋撒醫院 - 夜診只收1歲或以上的病人
地址:九龍太子道327號
電話:2200 3434

請時刻注意身體健康,保持衛生,小朋友同大人都一樣呀,咁就可以安安心心過肥年啦

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

謝謝分享

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

up

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

謝謝分享

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

半夜幾大都去養和,唔好去聖保祿,無醫生架,次次等幾個鐘

侯爵府

2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-1-26 13:37

九龍區得2間,半夜去浸會都冇兒科。
試過幾次了,最後要去QE。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-1-26 13:37

養和夜晚有兒科醫生?門診多少錢?謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

eleven123 發表於 18-1-26 13:47
養和夜晚有兒科醫生?門診多少錢?謝謝

養和未必晚晚有兒科。但聖保祿係夜晚直頭無任何醫生(次次都話巡房等幾個鐘,極度懷疑根有病人至call醫生返黎)

寶石宮

2023年兔年勳章

淘寶 發表於 18-1-26 10:29
來源From other 媽媽group,非常有用(emoji)(emoji)
當然希望大家用唔著,個個bb身體健康❤

謝謝分享

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-1-26 14:07
養和未必晚晚有兒科。但聖保祿係夜晚直頭無任何醫生(次次都話巡房等幾個鐘,極度懷疑根有病人至call醫生 ...

有嘅,得1個,仲要hea住睇⋯⋯
中過一次招,以後只去養和,D醫生質素好好多。

珍珠宮

畀面勳章

侯爵府

2018復活節勳章

moma1023 發表於 18-1-27 20:41
有嘅,得1個,仲要hea住睇⋯⋯
中過一次招,以後只去養和,D醫生質素好好多。
...

我個女上次係學校出事都即去養和,醫生超細心

大宅

回覆樓主

荃灣港安又唔覺眼有24兒科,我幾次夜晚門診都係得全科

侯爵府

2018復活節勳章

菇兒 發表於 18-1-27 20:53
荃灣港安又唔覺眼有24兒科,我幾次夜晚門診都係得全科

因為都係媽媽group啲人轉發比我

如果有錯真係唔好意思先呀

大宅

淘寶 發表於 18-1-27 20:55
因為都係媽媽group啲人轉發比我

如果有錯真係唔好意思先呀

唔緊要
可能佢地係講緊如要入院可以call兒科醫生番來,因佢有宿舍應該乜科都有醫生standy,只係錢問題

子爵府

回覆樓主:

法國夜晚都冇兒科
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

謝分享

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港私家醫院 提供多數係24 小時門診, 唔係急症服務.

養和都係24 小時門診, 只係普通科醫生, 去之前可以打去預約同問有冇當值醫生有兒科或者相關學歷.

男爵府

係⋯⋯我女細個時,夜晚燒起上黎,都係去養和,通常一個鐘攪掂走得,有次有朋友同我講夜診聖保祿幾好,就去左聖保祿睇,淨係等醫生都等個幾鐘,但醫生又唔係特別好自此之後,要去夜診都只係會去返養和

首頁

尾頁

跳至