跳至

首頁

尾頁

洋房

有沒有媽媽成功訓練到BB自己在床仔睡覺。

洋房

我這個星期一開始讓BB自己在床仔入睡。開始時都喊得很厲害,有時拍拍背,在耳邊唱歌,都要20分鐘才睡著。跟住每次都一樣,有時10分鐘就睡了,當然有時都喊好長時間。真的要好忍心才能成功。

有時我都會問自己是否太早開始?
(不過健康院姑娘都說應該訓練BB自己睡。)
其實BB是不是喊到倦了所以睡了?
會不會嚇親BB?

好想其他媽媽可以分享一下你們的經驗,大家彼此支持!

大宅

My baby can sleep by himself on his own bed since he was 2 months old, these days, he doesn't even need the dummy at all. So nice...

大宅

forgot to say, I didn't train him in purpose, one day, he just slept by himself automatically....

男爵府

我分享經驗

大仔: 由細到9個幾月可以自己係BB床瞓, 唔駛訓練, 但9個幾月開始就陪佢係大人床玩一輪瞓著左就抱佢去BB床, 期間係BB床醒左都唔會喊, 直至我地搵佢, 到21個月(依傢25個半月), 買左張兒童床返黎, 第1晚開始同佢一齊係佢自己張床瞓著都無問題, 又係期間醒左都唔會喊, 直至搵佢為止先知佢醒左...**亞仔係非常乖的

細女: 由NB到個幾月大, 都要抱住先瞓著, 跟住放佢落床仔都OK, 期間醒左必定又要抱到佢瞓著.....2個月後開始有改善, 唔駛抱都可以自己瞓著, 但係先係我地床瞓著先抱佢去BB床.....我地先同佢飲奶, 飲完奶手抱抖5分鐘, 然後比佢瞓係我大肚個時買O既三角型CUSHION抖半個鐘(同時側邊要放枕頭頂住佢, 免得佢跌左落去), 然後拎開CUSHION, 佢之後玩一段時間就會自己瞓, 比佢瞓左半個鐘就會抱佢上床, 有時抱佢上BB床時整醒左佢, 佢依傢都可以自己係BB床瞓返, 唔駛抱LU

大宅

原帖由 JHsbb 於 09-3-8 00:28 發表
我分享經驗

大仔: 由細到9個幾月可以自己係BB床瞓, 唔駛訓練, 但9個幾月開始就陪佢係大人床玩一輪瞓著左就抱佢去BB床, 期間係BB床醒左都唔會喊, 直至我地搵佢, 到21個月(依傢25個半月), 買左張兒童床返黎, 第1晚開 ...

你對仔女真係乖呀..我好羨慕呀..我bb晚晚都要抱住距到好lum先放得落床..

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

我亞b大部份時間都唔洗tum 佢訓..
因為我會玩到佢累..想訓先放佢落床..
有時如果佢唔太眼訓..我又要整屋企野.
就會放佢落床..開左床邊個播歌玩具(有
d 公仔會yuk)佢望望下就會訓ga la~

複式洋房

我都係睇呢版幫阿囝戒左奶咀訓覺..依家自己訓..

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1375553&extra=page%3D1

民房

我BB張床是放在主人房的,方便餵母乳。每次餵完奶掃風時,BB通常都已差不多睡著,我便放他到BB床,讓他自己瞓,由初生開始便習慣這樣,後來他沒有那麼貪睡,我放他到BB床時仍是清醒的,我也是讓他自己瞓,但不會在他的視線範圍逗留太久,通常10-15分鐘後,當我回來時,他已睡著了。我看過一本書(書名《從0歲開始》),說千萬不要慣性地或刻意地哄BB瞓,否則他無法自己入睡,要讓他習慣自己瞓,由初生開始養成這習慣。

複式洋房

!!!
我丫B要哄佢訓嫁...咁我係咪要訓佢係床喊累先...?

大宅

我大女就係畀我哋寵壞了,因為佢早了一個月出世得4磅左右,所以到佢返得屋企時我哋就成日抱住佢,抱慣咗就要抱到瞓,後來佢好吸收又變咗肥B,我叫所有人都唔好再抱佢瞓,放佢係床仔拍 pat pat,講吓故事傾吓計咁等佢瞓,所以依家大女習慣咗要聰故事同傾心事;細B就 new born 開始都係食飽自己瞓(仲係關燈嗰隻),所以佢都習慣了這模式,而我哋又可以分到身去同大女講故事聊天囉,咪真係攪唔掂.

伯爵府

我覺得我bb其實都幾乖呢....訓醒自己玩, 真係肚餓先喊兩聲...喂飽佢飲奶抱佢一陣同佢玩一陣放落床佢又自己玩, 玩到咁上下又自己訓, 訓到咁上下又起身再玩, 係夜晚黑佢知道我會比奶咀佢食就會樓食奶咀, 仲有樣好得意既就係,,,抱得佢太耐佢個人會好燥, 我要放返佢落床仔佢先開心.

大宅

等我又分享下先...
我係一個好狠心嘅媽媽,由大女出世開始我已經唔會成日抱佢,同埋抱到佢瞓著,我只會佢想瞓時俾奶咀佢食,同埋拍下佢心口,咁佢就瞓.跟住細女出世都一樣,又係唔抱,仲要平時都抱得唔多,我會放佢响網床or搖搖椅,等佢自己望下d公仔,自己玩咁,所以細女出世到歲幾兩歲,都係自己瞓落床,食食下奶咀就瞓,唔駛理...
到而家細細仔出世啦,我都係抱住呢個宗旨,唔好成日抱,佢唔喊都唔好理佢,喊都唔好即刻理,所以細細仔而家夜晚都係食住奶咀瞓,如果半夜醒咗我都係唔會抱佢起身,我會俾返奶咀佢...
有人會覺得我好狠心,但係我大女同細女都因為咁樣湊,所以而家大咗都好獨立,大女2歲已經自己一間房瞓,同埋我咁樣湊,佢哋唔會變到好扭抱,咁我又輕鬆d,haha

複式洋房

我覺得好好呀..
不過我3個月先俾奶咀佢食..可能佢食唔習慣...
啜兩下甩左出黎..之後試幾次都係咁就冇試了

民房

我在bb兩個月左右都試過跟這本書的方法,
不過因為有不同人幫手湊, 如工人, 爸爸等,
手勢不同, 無法insist我的要求,
所以不太成功. 不了了之.
到現在接近四個月大了, 她愈來愈重,
我的手腕又愈來愈痛.
我本來在上星期再試, 初時她哭十多廿分鐘就睡了,
但第三天開始竟可哭超過一小時,
之後更傷風病了....
加上她現在抱一會兒就會睡著,
爸爸又不忍心再TRAIN她了.
我都好猶豫, 是否就這樣由得她算了....

原帖由 p.b. 於 09-3-10 23:23 發表
我BB張床是放在主人房的,方便餵母乳。每次餵完奶掃風時,BB通常都已差不多睡著,我便放他到BB床,讓他自己瞓,由初生開始便習慣這樣,後來他沒有那麼貪睡,我放他到BB床時仍是清醒的,我也是讓他自己瞓,但不會在他的視線範圍逗留太久 ...

洋房

My baby is spoiled by her father cos he always carries her. his hand is big so she likes that so much ..now somtimes still cries for father.
And we have gave her a bad habit that she likes sleep with us, she likes sleeping in the middle , touch me and father to sleep. If i put her back to bed, her sleep will become unstable.
Love the world, be joyful... Miracle will happen

首頁

尾頁

跳至