夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本來都好感激c6願意擔起頭家,唔需要我工作,等我可以一心一意照顧bb。但原來我將我地既一切諗得太美好。

bb出世之後,c6唔願意分擔照顧bb,換尿片沖涼掃風氹訓交,連玩都玩唔夠10分鐘已經坐系到禁緊自己電話。
每月頭出糧後,就大聲夾惡話有俾家用我照顧我同bb,但月尾就會好聲好氣問返我借。
要買野既時候就識叫老婆前老婆後,無要求既時候,3日唔埋2日就嘈一嘈,講野呼呼喝喝。

同我想像中既婚姻生活差太遠,我有點崩潰,每日都諗尼條婚姻路點行落去。

大宅

回覆樓主

經濟方面係咪好緊?

伯爵府

回覆樓主

貧賤夫妻百事哀,得罪講句:你老公根本冇能力俾你做ftm。現實就係咁殘酷,好多時冇錢真係會令一個人變得好大壓力好暴躁……

ada_fung    發表於 18-2-2 09:36

子爵府

Yolander.k 發表於 18-2-2 03:37
本來都好感激c6願意擔起頭家,唔需要我工作,等我可以一心一意照顧bb。但原來我將我地既一切諗得太美好。

...

你快D 計劃出翻黎做野, 女人最好有份工.

搵屋企幫手或工人姐姐先啦, 妳要攪好自己, 才能攪好BB.

就算我對家庭都算負責任, 當時自認在我太太全識媽媽的五年裡, 都有少少脾氣比她受. 雖然我有反醒, 但覺得女人有份工真係穩陣D.

現在我太太雖然搵少好多, 我亦比佢作補貼, 但她始終在家地位都高過以前, 例如 她說我都要返工, 請唔到假..... 大家一齊諗掂去, 而唔係男方只叫女方, 妳唔洗返工, 梗係妳做啦, 點解唔洗返工都做唔掂.....我比錢妳洗,,,,, 妳唔好嘈......

雖然唔係每個男人會咁, 當好多藏左起心, 未爆. 所以如果妳剛剛發現, 真係要計劃出返來做為妙.

瑪瑙宮

根本佢經濟頂5到,頂頭家边係咁易。

男爵府

出返黎做野或搵份兼職, 我諗你c6計錯條數根本比唔到你做full time mon,但又唔好意思反口咪對你發爛咋囉。

複式洋房

homei888 發表於 18-2-2 04:26
經濟方面係咪好緊?

佢個個月清

複式洋房

QY08040408 發表於 18-2-2 04:33
貧賤夫妻百事哀,得罪講句:你老公根本冇能力俾你做ftm。現實就係咁殘酷,好多時冇錢真係會令一個人變得好 ...

無錢米慳d用,成日要買波鞋買衫買無謂野,次次都要我發晒癲同佢講,留錢俾bb買日用品

複式洋房

PTMCYS 發表於 18-2-2 07:14
你快D 計劃出翻黎做, 女人最好有份工.

搵屋企做或工人姐姐先啦, 妳要攪好自己, 才能攪好BB.

唉,問題又來,我爸媽返工唔湊,6299湊緊大哥對仔女,加上唔放心俾人湊。
其實我理解佢返工辛苦,所以我都盡力處理好屋企唔想佢廢心。無錯多左bb係我命根,但我無諗過做左FTM之後,我同c6會變成咁。
點解一黎開口說話就呼呼喝喝。
點解明知手緊都要買鞋買衫買無謂野亂洗錢。
咁樣我真係好唔開心。

複式洋房

Nancy20090615 發表於 18-2-2 07:25
根本佢經濟頂5到,頂頭家边係咁易。

可能就係佢將一切諗得太簡單

複式洋房

ncp 發表於 18-2-2 08:54
出返黎做野或搵份兼職, 我諗你c6計錯條數根本比唔到你做full time mon,但又唔好意思反口咪對你發爛咋囉。 ...

佢講得好好聽架。叫我唔洗擔心錢,叫我好好照顧bb就得。但每次俾我知道佢亂洗錢,我就覺得好崩潰好失望。

瑪瑙宮

Yolander.k 發表於 18-2-2 11:10

你自己都有份諗得太簡單噃. 你唔搵番野做, 夫婦感情只會日差. 如果你一意孤行 (FTM 到底), 便預左出現惡果, 到時咪又淨係怨个老公諗得太簡單.

Miulo    發表於 18-2-2 13:29

翡翠宮

佢over promised你, 佢根本無能力
你亦睇得太簡單
唔放心都要放心, 你唯一出路係搵工
等大家壓力都少D

瑪瑙宮

Yolander.k 發表於 18-2-2 11:12
佢講得好好聽架。叫我唔洗擔心錢,叫我好好照顧bb就得。但每次俾我知道佢亂洗錢,我就覺得好崩潰好失望。
...
事與願違 ge 時候, 就要諗彎轉, 係一齊諗, 唔係將責任推晒去對方, 佢都唔知自己會頂唔順.

子爵府

Yolander.k 發表於 18-2-2 11:12
...
佢同妳開的諾言跟本係爆緊煲, 我當時完全擔頭家果近都好慳, 唔係無錢買, 係唔敢用錢, 怕自己失業, 有錢都比老婆同仔. 如果問妳借, 仲要去買貴野/非必要品, 跟本愛自己多過愛妳地, 佢自己唔捱得, 唔慳得, 點比承諾妳地......

侯爵府

Yolander.k 發表於 18-2-2 11:10

其實你自己都唸得太簡單。男人好難好似女人咁以個仔女爲中心點。

子爵府

Yolander.k 發表於 18-2-2 11:09
唉,問題又來,我爸媽返工唔湊,6299湊緊大哥對仔女,加上唔放心俾人湊。
其實我理解佢返工辛苦,所以我都 ...

如果依家唔可以出來打工, 都要計劃適當的時候要出翻來, 但越遲出來, 妳選擇的工種越少.

以我為例, 因為仔仔好難教, 我太太的性格都係D 不安於在家湊仔的人, 日日投訴壓力好大... 對住四邊牆好耐會屈到病, 又要去街舒壓, 又要搵野學, 又拍我失業..... 當時我見她在家, 日日同仔仔嘈, 跟住決定博一博, 轉過方式...

小四時開始仔仔自己上學, 星期一至五, 回家安排補習姐姐睇住, 又可逼佢準時回家, 又可教他功課, 太太新工雖然搵少好多, 但好多時都可以準時回到家. 之後才幫他查功課, 家裡要裝CAM 睇實...

反而咁, 我們嘈交少左, 仔仔成績反而又好少少, 太太有工作自信都多左, 而我都比番之前的家用作為太太的補貼作鼓勵, 算係三嬴局面...

要大家傾, 不過男方真係要比方向太太, 大家要計劃點走, 點負責, 點實行, 係好重要.

一星期請補習老師睇都不便宜, 但不要覺得請願自己睇返, 因為妳要有份工來穩定好多野, 係好緊要, 又可以減低大家的磨擦.

男爵府

Yolander.k 發表於 18-2-2 11:09
其實我理解佢返工辛苦,所以我都 ...

你會唔會所有野都focus 係bb而忽略左老公?

伯爵府

Yolander.k 發表於 18-2-2 11:01
無錢米慳d用,成日要買波鞋買衫買無謂野,次次都要我發晒癲同佢講,留錢俾bb買日用品
...

人係自私架,尤其男人,就算對住自己仔女都可以狠心唔理唔養,大把case係咁!再加上,一直以來佢都買慣波鞋,點會咁容易改呀……你話佢。佢迷同你講佢都需要買野減壓囉!面對現實,自己出來做野,自己揾錢點都講野有底氣大聲D……冇人湊就請工人……

男爵府

Yolander.k 發表於 18-2-2 11:01
...
男人通常睇大數, 一仟幾佰可佢覺得唔差得多,如其節流不如你開源出黎做番野好過啦,bb揾本地姨姨或排育嬰園。你老公係負擔唔到整個家庭開支,你都要面對現實。

首頁

尾頁

跳至