嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教咁多位, 我bb依家14個月大, 我好想買一套學習教材比佢黎陪下佢教下佢, 因為我bb認知比較弱, 我自己又唔係好識教...

想問下大家對:

1. your baby can read
2. 迪士尼美語世界

以上呢2套有d點o既評價呢? 你地小朋友用成點呢?

複式洋房

我都想知,請了解的媽咪share一下,多謝

大宅

我無買過呢D學習教材,因為聽講唔平,同埋都驚買佐無乜時間陪佢學,報紙成日話得小朋友一個人睇係學唔到D咩。
我會選擇幫小朋友搵playgroup或者學習小組呢類有老師教,有小朋友同佢互動的學習地方,等佢除佐學習知識之外,仲可以學習同人相處的技巧。

伯爵府

好媽媽勳章

其實無乜好用
我個仔一歲時都有播下disney佢睇
但係, 我唔覺得佢學到d乜野
當然, 同時我亦唔想刻意佢學埋入面d野
佢連母語都未識講, 教佢英文做乜呢?
不過都有買下noddy, barney, baby first, 得得b佢睇下, 當然調劑下
佢又唔睇得長時間

多d同佢玩仲好啦
認知能力弱? 咁你有無多d同佢傾偈, 多d帶佢去街, 指示d物品, 話俾佢聽係乜野來呀?
呢d互動接觸好重要喎

唔好怕佢唔識, 佢聽聽埋埋, 自己會儲埋架
好似我教左個仔好耐顏色同形狀, 佢開頭永遠都係講錯架, 但係無問題, 我繼續講, 佢依家咪又係可以靈活運用, 返左學仲連英文都學埋添

教小朋友唔駛心急架, 多用心, 少比較
人地話自己小朋友學野幾快都好, 你個小朋友就係你的, 自己努力就是了

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢排我都留意緊呢2個product,聽人講 your baby can read都幾悶既,disney美語就比較生動d.

我都想知其實睇左bb學唔學到英文架

複式洋房

我無買一大set o既教材, 不過我見過2-3個有用以上教材o既小朋友一般都會學左裡面卡通o既小動作, 例如笑會笑得好誇張: 一隻手按住肚仔, 另一隻手遮住半邊咀響到笑, 而且仲會彎晒條腰咁笑....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 natalie_lee1010 於 09-3-9 10:48 發表
呢排我都留意緊呢2個product,聽人講 your baby can read都幾悶既,disney美語就比較生動d.

我都想知其實睇左bb學唔學到英文架

個人經驗: 除非屋企有人用佢keep住講英文
否則, 我個仔學英文學得最快的時間係返學讀書之後
佢依家三歲零, 啱啱返左學一年, 由唔多get到英文係乜, 到依家最鍾意上英文課. 仲學得幾快添
所以, 都係果句, 學英文唔駛心急架, 打好母語基礎先啦.

男爵府

畀面勳章

Barney
ATV World- Mon, Wed, Fri 4:15pm

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

your baby can read..
after this set, my baby really can read even @18mth
this one is not really expensive (my set $800) and it's useful
you may need to add other teaching aids after ybcr.. for me, I used baby einsteins and OZMO..
my boy is now less than 2, can read sentence~

複式洋房

我2套都有, 都有比BB睇
DWE...BB比較LIKE, 因為係聽歌
BABY CAN READ...我自己都覺得比較悶...因為佢比較似FLASH CARD
如果要CASH 買, 就YOUR BABY CAN READ平好多
作用...BB而家13MTHS, 我估睇左有OVER6MTHS
對YOUR BABY CAN READ冇乜感覺...除左中間幾隻歌
DWE好LIKE, 認得D歌...最近認得MICKEY...HELP

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇你既 blog, 你真係好有心機教仔仔, 未夠2歲能 read sentence, 真係好叻仔!!!

原帖由 kerkermui 於 09-3-9 14:24 發表
your baby can read..
after this set, my baby really can read even @18mth
this one is not really expensive (my set $800) and it's useful
you may need to add other teaching aids after ybcr.. for me, I u ...

別墅

我有用Your Baby Can Read,係幾悶,不過比其他教材實在平好多(我訂full set,連運費約HK$2000),而且我覺得都有效,再加上我有買其他玩具同兒歌DVD俾佢,我個女6個月開始睇,15個月已經識睇同講簡單嘅字如eyes, ears, hands, baby,card,bears等,依家21個月,佢識睇同讀A-Z, 1-10, 約50個英文生字,10種顏色(英文),10種形狀(英文).

有一日佢見到我老公新買套音響組合個display有'Reading'個字仲自己讀出嚟,我哋之前完全冇教過,我老公都不知幾surprise.

但我承認用教材嘅問題係小朋友識好多嘢,不過表達自己嘅能力可能會冇咁好.

伯爵府

原帖由 szeszes 於 09-3-10 11:08 發表
睇你既 blog, 你真係好有心機教仔仔, 未夠2歲能 read sentence, 真係好叻仔!!!

多謝你啦!

伯爵府

原帖由 bbmini 於 09-3-10 10:58 發表
kerkermui,
睇咗你個blog,同埋平時都有留意你d post,
你個仔好叻wor,你又要返工都教得咁好,
可唔可以分享下,我個女而家20個月但
未講到如"紅色波波"呢d短句,只係講一般
2個字詞語如"著衫"扣鈕"呢d,其實我每日
都有同 ...

多謝~
我覺得ybcr係一個對文字嘅認識第一課
我自己都唔讚成睇電視, 所以每日最多兩節 (每節約20min) 無再加其他tv, 無fix schedule (唔會話一定要日日睇)
到小朋友認得頭十個字, 就好似Dr Titzer 自己都講, 跟住就好快架喇~
我地會成日落街, 講嘢加好多形容詞, 所以小朋友自然响佢ready時說話有豐富嘅形容詞.. 呢d無得迫架, 慢慢嚟啦!
我有朋友都堅持唔睇tv, 我送咗我套ybcr嘅書俾佢, 不過佢無話我知齋用書work 唔work~
幫助一定有, 特別係你平時唔俾睇tv! 呢樣好緊要!
其實無睇ybcr好耐喇.. 但係e+恐龍仔學生字都好快, 可以成set 圖咭背後嘅英文字輕易讀哂, 仲讀得好開心添! 我地e+學緊中文字..

的確~ 係幾悶, 不過呢d係比較嚟嘅, 你無俾過好精彩嘅節目佢睇, 就無悶呢樣嘢!

首頁

尾頁

跳至