懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

上次QE產檢,醫生話我之前會由助產士小組跟,請問係點架? 我上一胎係威記,今胎係QE。所以唔知道呢

大宅

回覆樓主

我第一胎係廣華都係助產士小組跟ga, 性質應該係一樣的。我既情況係因為所有因素都顯示為低危人士,佢就會建議你入小組,之後每次產檢都係由助產士小姐入面果幾個姑娘做。除非係產檢時你有其他問題或者中間有d 野唔pass 就會即時轉你去見醫生。如果醫生覺得你情況需要由佢地跟就會抽番你出小組ga 啦。
其實入組有好有唔好啦我覺得
好既係d 助產士真係跟得好足,感覺就好似你搵左固定既一team 人 幫你跟進住。同埋你生左之後佢地都會有人黎教你喂奶,一路跟到你出院同之後bb 有咩事都可以call 佢地。佢地會有一個電話你會搵得到佢(但我無打過去)同埋你生bb 都係由果批助產士幫你接生。唔好既係佢地始終唔係醫生,有d 人會想見醫生感覺專業d.
不過如果你自己出面有私家醫生做開產檢既話,入組都ok 既,入左組每次產檢都會快好多,條隊無咁多人,又唔洗等醫生巡完房先可以睇。

大宅

Ballz 發表於 18-2-3 07:23
我第一胎係廣華都係助產士小組跟ga, 性質應該係一樣的。我既情況係因為所有因素都顯示為低危人士,佢就會建 ...

多謝你既回覆呀

大宅

Ballz 發表於 18-2-3 07:23
我第一胎係廣華都係助產士小組跟ga, 性質應該係一樣的。我既情況係因為所有因素都顯示為低危人士,佢就會建 ...

我今日都參加左廣華助產士小組,我自己出面有睇開私家醫生,最初唔太清楚,聽完你咁講,都放心晒

大宅

MRSMOKNG 發表於 18-2-3 10:50
多謝你既回覆呀
Qe 好過威記好多,你之後就會發覺

大宅

回覆樓主

Qe啲助產士好好...
一直跟到生完 都係跟同一個姑娘
我兩胎都跟同一個姑娘...一定好過醫生好多!
希望今胎都可以跟返助產士

大宅

我之前兩胎都係跟QE助產士小組, 佢地真係好好, 一直由同一個姑娘follow, 佢會較清楚你的狀態, 就算最後我由順產改開刀, 生完之後都係由同一個助產士電話follow up, 佢會關心埋你"個人"的身體, 不是only concern bb 狀態, 感覺良好~

首頁

尾頁

跳至