自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

我係港媽美國做產後科護士,第二次做人奶媽!
唔知有無貼錯區。如果有請板主幫我移去啱的地方。多謝
各位當乳牛的媽媽,我要鄭重同大家講,人奶真係媽媽們比BB最大最好的禮物!辛苦氣餒時請記得我分享的呢一個故事!(用心照顧BB就是好媽媽,我大仔都係9個月時因為我身體要做手術而轉做奶粉B,而家一樣大個仔精靈健康。本篇主旨在於給努力中的人奶媽打打氣,而不是去judge餵人奶/奶粉的對或錯)
話說上星期六哥哥感染流感,高燒,肚痛,食慾不振,累,咳嗽,立刻去看醫生,買了藥房最後一瓶大拿拿$150的特敏福(tamiflu),加上退燒藥,止咳黑蜜糖,多多休息,燒終於在第三天退了,經過4-5日終於好了7-80%。現在一星期過去,還有一點餘咳。
正當我們以為第一時間將病了的哥哥隔離到爺爺麻麻家裡是正確的決定(可是媽媽心痛得滴血!),弟弟應該不受感染的時候(其實心裡面知道潛伏期已經可以傳染人!),弟弟在星期四也開始發燒了!當然症狀一樣,雖然塞了藥,燒還是不退,飲奶量比平時少了2/3!bb整天才換了2次濕片,我就已經急得等不了第二天的appointment,立刻就帶弟弟去urgent care了。如我所料一樣,就算我們再小心,弟弟也是中招了!我們又再一次非常幸運地拿到另一家藥房最後一支珍貴的特敏福,可惜弟弟就算吞了一滴,也會將胃裡僅餘的一滴水也要吐出來!大家想到trick baby吃藥的方法都用盡了,可惜還是沒辦法成功地餵藥。最後第二天跟醫生商量過之後,覺得逼弟弟吃藥的壞處比好吃多(特敏福首先很傷胃部,第二他只可以縮短症狀1-2天,但弟弟原來已經在脫水邊緣,奶量少,若然再吐的話就真的要入醫院打點滴了!)所以最後還是放棄不給弟弟吃特敏福,但會在需要時給弟弟退燒藥。

別墅

回覆樓主:

媽媽真的擔心到不行了。弟弟一見奶瓶就開始掙扎大哭不肯喝奶。無奈之下唯一的選擇就是直接給弟弟哺乳!在我上班的產後科,都不知道每天把餵哺母乳的好處跟新任媽媽講多少遍(要講真的講10小時都講不完!),但這一次真的真真正正見得到到人奶的龐大力量!話說寶寶生病的時候,直接餵哺時嬰兒的口水分泌會通知媽媽的身體去製造更多打敗當時致病源的獨有抗體!所以真的是偉大的mother nature令弟弟不要奶瓶,而要媽媽親自哺乳。加上弟弟不吃藥,我也沒有其他的辦法,想得到而能力做得到的就是餵母乳。所以由弟弟開始發燒當日開始,我就主力給弟弟餵餵餵,做真正的feeding on demand,也是沒有maximum time,凡是baby嘴一張開,哪怕其實是當你人肉奶嘴,你也要貼貼服服的將他最愛的奶奶奉上!哈哈哈哈
結果,就是弟弟的燒在沒有塞退燒藥之下,2日之後自己退了。今天是開始病的第4天,弟弟連當初最嚴重的鼻塞也消失了!沒有咳,精神非常好。奶量續漸恢復正常水平!餘下的只有一點流鼻水!哈哈哈
同樣是influenza type A。哥哥有乖乖服藥,弟弟只有全母乳沒有一滴藥,反而康復進度比服藥的哥哥明顯的有效!
mother nature真的很偉大!人奶真是媽媽能給寶寶最珍貴而且獨一無二的禮物!世界上任憑你花再多的錢也買不到100%真正bb需要的母乳。所以再累再繁瑣我都不會放棄我的奶媽之路!希望寶寶繼續健康快樂成長。

(已經開始有媽媽誤會我話有人奶唔使食特敏福!我重申,我唔係餵人奶極端主義者。係內容都提過我用盡方法都餵唔到bb特敏福,係第二日諮詢過醫生,係醫生建議我當時做對bb最好的決定。我都屬於醫護界,我非常相信預防同及時治療的重要性,請大家唔好將我的意思扭曲,誤會我鼓吹大家唔好比生病的bb食藥,謝謝)

伯爵府

餵到係好。餵唔到就冇法。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

人奶路上真係好容易放棄,多謝你的分享,我依家人奶全埋身喂初生B

wcpcelia    發表於 18-2-5 14:26

珍珠宮

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

人奶勁過特敏福?有咩根據

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

etfamily13 發表於 18-2-5 11:32
我係港媽美國做產後科護士,第二次做人奶媽!
唔知有無貼錯區。如果有請板主幫我移去啱的地方。多謝
各位當 ...

餵人奶係好, 我自已當年都餵人奶, 但講都餵人奶唔洗食特敏福

子爵府

回覆樓主:

餵人奶非常好,但我仔全人奶每兩個月都會發燒,有 次中甲流高燒,一樣要食特敏褔
但我堅唔相信人奶能醫百病。
如果係,我仔點會間唔中發燒

別墅

birdisfreedom 發表於 18-2-5 11:43

我係來分享我既經歷。我係post度都有講我試盡方法比bb食特敏福不過餵唔到。唔係叫人餵人奶就唔使食特敏福。請聽書,唔好切我生豬肉。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

恭喜你餵得好,
對於我呢啲餵人奶餵到喊餵到抑鬱既冇奶媽,
一睇到呢啲歌頌母乳、人奶媽既post,
又諗返起啲苦不堪言既餵奶日子
touch wood我兩個半人奶半奶粉b暫時過得還不錯

wcpcelia    發表於 18-2-5 14:26

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

birdisfreedom 發表於 18-2-5 11:43

同問

咁藥廠轉行賣人奶咪得囉?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

人奶係好,餵唔到果d唔洗刻意去迫自己,我女全人奶大頭3個月真係辛苦到極點,無訓過咁濟

樓主係講佢b個胃受唔到特敏福所以唔食,唔係叫大家唔好比小朋友食,我咁大個人食都嘔到反艇
感激遇上你~

水晶宮

babyhoi 發表於 18-2-5 11:51
恭喜你餵得好,

Agree, 我放棄左餵人奶,全奶粉,我大女今年6歲託頼仍不錯

別墅

babyhoi 發表於 18-2-5 11:51
恭喜你餵得好,

最重要bb同媽媽開心。如果餵人奶令媽媽唔開心憂鬱的話對大家都唔係一件好事。大前提係要bb係愛心快樂的環境健康成長!你已經做得好好!

別墅

kiko_mami 發表於 18-2-5 11:54
人奶係好,餵唔到果d唔洗刻意去迫自己,我女全人奶大頭3個月真係辛苦到極點,無訓過咁濟

樓主 ...

係呀順其自然最好。我今次都係有經驗所以比較上手。凡事都要那個平衡點。最重要係媽媽開心放鬆,先可以湊得出一個精靈快樂的bb!

別墅

eggcarol 發表於 18-2-5 11:56
Agree, 我放棄左餵人奶,全奶粉,我大女今年6歲託頼仍不錯

我大仔餵左9個月因為我身體唔好要做手術所以轉做全奶粉。而家都精靈健康。其實媽媽盡左力就可以。不過我出post係來比努力中的人奶媽一點支持。

別墅

回覆樓主

我係全泵媽,我有個疑問,係咪bb病時要埋身餵,d奶先識調節最好既比bb?

大宅

回覆樓主:

多謝分享母乳對bb的好處,加油

大宅

回覆 etfamily13 的帖子

多謝你既分享, 唔好介意D人誤解你, 我當年係泵媽, 只係6個月就放棄了, 如果再有機會我會試全埋身, 各位, 樓主只係想分享下佢既經驗姐無話有病唔駛食藥, BB唔肯食都無辨法, 樓上有位JM話食人奶都發燒, 其實抗體唔係即時有, 我記得醫生話要1-2星期先有BB要果種抗體,如果有錯請指正, 同埋BB如果, 一直唔病你仲驚, 小病是福.

寶石宮

2023年兔年勳章

etfamily13 發表於 18-2-5 11:33

媽媽真的擔心到不行了。弟弟一見奶瓶就開始掙扎大哭不肯喝奶 ...

謝謝分享

首頁
12345...9

尾頁

跳至