自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

政府未決定和宣佈前
好多家長都要求學校/政府「停課」!
到咋天政府決定和宣佈後
又有好多家長話係「提早放假」不是停課?
我知衛生防護中心同教育局新聞稿用「提早放假」字眼
究竟兩者有咩分别?請賜教

同埋多口問句
學校每年好似有規定最少上課日數
今次放多咗,嚟緊復活節,
暑假會唔會要缩短還假架?

打風,黑雨「停課」我肯定唔洗還

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

森永牛乳 發表於 18-2-8 10:19
政府未決定和宣佈前
到咋天政府決定和宣佈後

呢個都應該唔駛還, 因為係政府下令

停課又好, 提早放假都好啦, 有分別咩, 唔駛在意字眼啦

水晶宮

回覆樓主:

食平果有益定橙有益? 別太執著字眼,結果事情解決到先重要

複式洋房

提早放假都算係停課掛

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

政府未決定和宣佈前
到咋天政府決定和宣佈後
我估,因近學校放長假時間,所以叫提早放假,反之就叫停課.

大宅

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我覺得用「提早放假」適合d,如果用「停課」又要講返幾時復課

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

政府未決定和宣佈前
到咋天政府決定和宣佈後

政府下令放假唔洗還假, 之前叫停課係有復課期,可能當時未到放年假,提早放假就新年後先返, 其實都冇所謂啦,都係字眼問題

寶石宮

2023年兔年勳章

政府未決定和宣佈前
到咋天政府決定和宣佈後

記者發問 局長先澄清唔係停 想點?

http://www.info.gov.hk/gia/general/201802/07/P2018020700530.htm

"教育局局長:首先這不是停課,這不是需要立即做停課的一個決定,而是鑑於我們看到現時流感的情況,以及我們覺得今次的流感比較集中在一些年紀小的小朋友上,而學校是一個有很多學生互相接觸的環境,我們覺得可以提議放早幾天的假期"

琥珀宮

回覆樓主:

求其啦,個結果反正一樣

blackberry    發表於 18-2-9 13:36
wcpcelia    發表於 18-2-9 11:45

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

angelacch 發表於 18-2-8 10:27
呢個都應該唔駛還, 因為係政府下令

停課又好, 提早放假都好啦, 有分別咩, 唔駛在意字眼啦
未必呀,我記得當年唔知沙士定乜野停左一個星期課,
暑假係要還架

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

朋友做老師,尋日飛卜已分享其他學校老師所講,校長話暑假延遲

公爵府

好媽媽勳章

政府未決定和宣佈前
到咋天政府決定和宣佈後

要唔要還都好。差幾日,進度已唔同,其實都應該要為暑假隨時要有補課的心理準備

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

我估停課係學校停課,唔教書,但學校要照常開放,老師要繼續返工Stand BY,開下D應變會,或開下下學期D課程會議
提早放假係,全部人乜都唔使理,老師乜都唔使做,安心放假

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

theclacheng 發表於 18-2-9 12:32
我估停課係學校停課,唔教書,但學校要照常開放,老師要繼續返工Stand BY,開下D應變會,或開下下學期D課程會議
...

好彩你話估啫,要知道,學生提早放假(或叫做停課都好),老師都一樣要返工,善後嘅工 作亦非常多。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

docomo 發表於 18-2-9 12:42
好彩你話估啫,要知道,學生提早放假(或叫做停課都好),老師都一樣要返工,善後嘅工 作亦非常多。
...

我做過中學助教,學校放假(假期)D老師真係唔返架喎,學校正式假期係唔使返,呢D非正式假期係要返架

公爵府

好媽媽勳章

theclacheng 發表於 18-2-9 12:52
我做過中學助教,學校放假(假期)D老師真係唔返架喎,學校正式假期係唔使返,呢D非正式假期係要返架 ...

應該係咁講,假期(紅日除外)小學老師校長職工都會有機會返,只係唔係全部一齊返。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

theclacheng 發表於 18-2-9 12:52
我做過中學助教,學校放假(假期)D老師真係唔返架喎,學校正式假期係唔使返,呢D非正式假期係要返架 ...

我做幼稚園教師時,停課期間係要返工,仲要逐個打電話比學生,問候吓佢哋。

伯爵府

"停課" 係需要政府公佈復課日期.
"提早放假" 則依照學校原定假期終止日而無需跟從政府指示復課.

伯爵府

docomo 發表於 18-2-9 13:33
我做幼稚園教師時,停課期間係要返工,仲要逐個打電話比學生,問候吓佢哋。
...
所以我咪話非正式假期老師職工都要返,不過唔使教書上堂已經舒服好多

首頁

尾頁

跳至