自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好, 我真係唔係好識紅,白事相撞既嘢,大家可唔可以幫幫我呢.

因為我五舅母啱啱過咗身(不過我個五舅父唔係我阿婆生既, 因為阿公有4個老婆), 但係我個仔係今個月生日, 咁我究竟可唔可以送佢呢, 因為我個仔22號會搞生日會(但係阿仔係26號先生日), 我五舅母就22號守夜, 23號上山, 咁樣我23號可以去嗎?
其實我已經係外嫁女,係咪唔會有影響既呢?
我真係唔係好明呀?
Please help.
Thanks.

複式洋房

Please help.

禁止訪問

子爵府

要去的,小朋友生日,又不是什麼大壽.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我既情況仲麻煩,我先生的祖母剛剛昨天過身,應該會今個月尾出殯,但我大仔月尾生日(5歲),我一早已經應承過話會同佢返學校開生日會(即係帶生日蛋糕返學,在茶點時間唱歌),剛剛知道可能會撞在同一天..... 雖然只係小朋友生日慶祝,但縂不是太好吧.....
仲有,咁我地可唔可以在 weekend 同佢開小小生日會呢? 我地大人明白,但小朋友對生日會有好大期望,如果唔開會好難過。。。。

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

YES認同, 小朋友生日會可當娛樂, 無需要相提而論; 可以的話兩件事亦會同時進行!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

細路仔嘅生日會, 响長輩眼中根本唔係大事...
所以你必需出席送別呢位長輩嘅儀式!
生日會年年有得搞, 但送長輩最後一程都唔去, 會被人講閒話的!

複式洋房

多謝各位回覆.

首頁

尾頁

跳至