義工

自由講場 今日: 6324|主題: 978645

石英石, 麻石,邊樣硬淨d

男爵府

國民生產總值:8925

2018勳章

個師傅話石英石會硬d wor, 係嗎?

子爵府

國民生產總值:10715

2018勳章

tell-me-y 發表於 18-2-13 10:15

家居用無乜所謂...揀顏色就得。

珍珠宮

國民生產總值:43809

2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我自己用白色石英石,德國貨。 石材舗話德國有食用級別認證,可以在石面上處理食品無問題。

以下係喺網上揾嘅:

<quote>
石英石有咩好同唔好?

好處:
1. 硬過麻石,刮唔花
2. 耐熱(好過無縫),耐酸耐鹼
3. 唔食色,唔滲漏(天然石材好似麻石係有縫隙,會滲漏)

唔好處:
4. 做唔到無縫(如果係長型唔大件嘅話無問題),唔可以好似無縫咁做埋碗盆。
5. 用歐洲貨會貴。中價韓國都好好,會平過高價無縫石。

天珠殿

國民生產總值:997612

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ChloeMa 發表於 18-2-13 11:39
我自己用白色石英石,德國貨。 石材舗話德國有食用級別認證,可以在石面上處理食品無問題。

以下係喺網上 ...
thanks for sharing

珊瑚宮

國民生產總值:105590

2018勳章

以下係喺網上 ...

珊瑚宮

2018勳章

tell-me-y 發表於 18-2-13 10:15

正常石英石硬啲 不過國產要小心質素

男爵府

2018勳章

以下係喺網上 ...

意大利都同德國一樣
安全程度高過大陸製的

男爵府

2018勳章

Poyau 發表於 18-2-13 22:12
正常石英石硬啲 不過國產要小心質素

係咪唔好揀大陸製會好d 呀?

珍珠宮

2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

tell-me-y 發表於 18-2-13 22:54
意大利都同德國一樣
安全程度高過大陸製的

意大利都係,不過我睇果間石舗少色揀。

中國同韓國差不多

侯爵府

國民生產總值:22584

以下係喺網上 ...

咁即是不能做廚房桌面放嵌入式爐具和sink盤啦喎?

珍珠宮

IloveJJ 發表於 18-2-13 23:04
咁即是不能做廚房桌面放嵌入式爐具和sink盤啦喎?

台底盤? 得。 開洞時同石舖講做台底盤佢會識開。 上面講嘅係一體式的石面連盤。

煑食爐當然無問題。

侯爵府

國民生產總值:22584

ChloeMa 發表於 18-2-13 23:12
台底盤? 得。 開洞時同石舖講做台底盤佢會識開。 上面講嘅係一體式的石面連盤。

煑食爐當然無問題。

哦,明白了,謝謝你。

珊瑚宮

2018勳章

tell-me-y 發表於 18-2-13 22:55
係咪唔好揀大陸製會好d 呀?

貴啲來路貨安穩啲

男爵府

2018勳章

Poyau 發表於 18-2-13 23:24
貴啲來路貨安穩啲

其實價錢已經好清楚反映左質素架la

珊瑚宮

2018勳章

tell-me-y 發表於 18-2-14 00:05
其實價錢已經好清楚反映左質素架la

一分錢 一分貨

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.