意見反饋
義工

自由講場 今日: 2827|主題: 1004673

跳至
原本我個舖係講意外有左,點解變左重點係我財政?  

大宅

國民生產總值:1260

一樣還一樣,我財政同我性格有關聯咩?

公爵府

國民生產總值:26606

回覆樓主:

正常有錢唔會受老公氣囉

寶石宮

國民生產總值:324526

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

因為你有經濟能力,唔需要時時都睇老公面色。你講老公唔比外母來幫手,唔比你請工人,因為覺得工人做晒d野你做咩,在呢2件事情上我感受唔到老公對你的愛,有錢就可以選擇自己生活,你唔需要咁委屈

JD930    發表於 18-3-20 15:29

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

國民生產總值:22901

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

俾著我一定唔會忍囉

珍珠宮

國民生產總值:44481

最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

你意外有左,話湊唔掂,要請工人嘛,老公又唔肯請,咁既然你自己經濟條件咁好,咪自己解決個問題啦。

JD930    發表於 18-3-20 15:29

琥珀宮

國民生產總值:170041

回覆樓主:

咁你開鋪,人哋都係講感受啫。

子爵府

國民生產總值:12543

回覆樓主:

因為通常老婆唔離開, 都係因為經濟問題, 要靠老公養

JD930    發表於 18-3-20 15:30
日月水火    發表於 18-2-14 10:49
日月水火    發表於 18-2-14 10:49
esmehouse    發表於 18-2-13 14:26

珍珠宮

國民生產總值:30080

莎拉公主 發表於 18-2-13 12:27

有咩唔好係度講了,啲人會冇限上綱的

子爵府

國民生產總值:12543

kkttssng 發表於 18-2-13 12:45
俾著我一定唔會忍囉

我都唔會忍到, 委屈求存咁, 為對仔女, 更應該走

子爵府

國民生產總值:13749

回覆樓主:

俗語有講,有錢就可以任性。
正面d講,有錢可以多d資源,幫你解決問題。有錢可以安排小朋友在外長時間託管。有錢可以長叫外賣/包伙食到會,自己唔駛煮唔駛洗,做少好多。
我好彩未算基層,但只係基層中產的working mom. 好多嘢分身不暇做唔到,都係用錢買時間買方便。不過錢有限,方便唔到好多。不過好彩c6合作,佢配合到都配合。
遊戲就係咁玩,要維持一頭家,媽咪嘅智慧要靈活。
當然,我都想8卦,想知点解你咁有錢。不過,唔講唔緊要,最緊要你生活自在,小朋友先可在開心環境下成長。媽咪唔開心,其實小朋友feel到,有錢對小朋友都無用,小朋友唔需要呢d.唔餓死唔凍死就可以。只係養小朋友要錢。

JD930    發表於 18-3-20 15:30

水晶宮

國民生產總值:51155

回覆樓主

講真有錢唔洗睇老公面色係真。
不過都respect老公想法。
唔like工人咪part time

我都係咁

男爵府

國民生產總值:9762

2018勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

淨係唔比外母黎屋企已經好過份, 個屋企你都有份, 自己媽媽唔可以去自己屋企?!我完全接受唔到

珊瑚宮

國民生產總值:110532

有錢,好多問題可以解決,但你無好好用呢個優勢,明明自己幫到自己,但仍然選擇做弱者受委屈,有d人登你唔抵,有d人覺得唔合理開始唔信咪覺得係膠。

大宅

木土土 發表於 18-2-13 12:58
有錢,好多問題可以解決,但你無好好用呢個優勢,明明自己幫到自己,但仍然選擇做弱者受委屈,有d人登你唔 ...

我明呀!我成家人成日都登我唔抵 可能我眼中唔係得自己,太過思前想後所以遲遲唔走

大宅

smiletigger 發表於 18-2-13 12:52
正面d講,有錢可以多d資源,幫你解決問題。有錢可以安排小朋友在外長時間託管 ...

老豆淨落啦緊係

大宅

smiletigger 發表於 18-2-13 12:52
正面d講,有錢可以多d資源,幫你解決問題。有錢可以安排小朋友在外長時間託管 ...

我有時嬲得滯都好買張機票走人,但諗起啲細就放棄了

珊瑚宮

國民生產總值:110532

莎拉公主 發表於 18-2-13 13:06
我明呀!我成家人成日都登我唔抵 可能我眼中唔係得自己,太過思前想後所以遲遲唔走
...

你不如試下反抗去堅持自己主意,夫妻關係,唔係只得「忍」同「走」兩個options,咁對大家(包括子女)都公平d!

侯爵府

國民生產總值:22807

莎拉公主 發表於 18-2-13 13:06
...

講來講去都係原地踏歩

jolps    發表於 18-2-13 14:13

男爵府

國民生產總值:7117

樓主,即使覺得自己有需要請工人,唔理2個好3個又好,自己財政有能力無需理其他人,我見你post話身體弱,更加要為自己著想,無$就無計,有$理得任何人咁多,身子壞了,用$都未必可保救.我老公以前都好拒抗請工人,但請過之後,工人走咗仲要求我快d請返,我哋無你咁好經濟能力也情願慳d,因為真係輕鬆舒服d.

大宅

國民生產總值:2928

回覆樓主

千其唔好唔要BB呀!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.