論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

前日個工人晚上煮一杯半米,平日我叫佢煮4杯,攪乜佢煮得一杯半,我屋企連工人4大2細,點夠食?
問個工人is a joke?佢答:yes,問左幾次都係答yes。
激氣!打電話比個翻譯,叫佢問清楚個工人攪邊科,點知個陳小姐話〔你地香港人講英文唔係好標準咋。〕
我噚日寫信問間僱傭公司,
1)香港人講英文唔係好標準,請問邊個國家標準?印尼?
2) 請問貴公司的印傭學那個國家的標準英語,美式、英式、印式?
3)請問與印傭溝通唔到是否一定係傭主的英文唔標準?

時間有限,今晚再寫。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 necohaos 於 09-3-11 18:30 發表
前日個工人晚上煮一杯半米,平日我叫佢煮4杯,攪乜佢煮得一杯半,我屋企連工人4大2細,點夠食?
問個工人is a joke?佢答:yes,問左幾次都係答yes。
激氣!打電話比個翻譯,叫佢問清楚個工人攪邊科,點知個陳小姐話〔你地香港人講英文唔係 ...
Right away you tell her to "Go fuxk yourself, you asshat!!!"

Does it sounds like you are up to standard???

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我對住我家公主, 一早已聲明我唔會學tagalog嚟就佢, 叫佢好好學好英文或廣東話, 但半年啦, 一樣係溝通有問題

別墅

Four 同 one and a half 完全係2回事wo,呢個唔係標唔標準既問題,係佢有無帶腦黎hk既問題。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-3-11 18:51 發表
我對住我家公主, 一早已聲明我唔會學tagalog嚟就佢, 叫佢好好學好英文或廣東話, 但半年啦, 一樣係溝通有問題
I really can't put up with those maids who cannot communicate. For Yans, eventhough they speak CHinese, I still find that most of the time they don't understand my instructions.

That'w why Buns may have less problem in terms of this...But still they might not get it all because of my limitation ( whcih I have to admit) , and more importantly, their day-dreaming is the main point!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 bobobooo 於 09-3-11 18:58 發表
Four 同 one and a half 完全係2回事wo,呢個唔係標唔標準既問題,係佢有無帶腦黎hk既問題。
can't agree more!!!!!!!!!

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

陳小姐.......有病呀

珍珠宮

原帖由 pollyw 於 09-3-11 19:00 發表
and more importantly, their day-dreaming is the main point!

haha we call this attention deficit !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

直頭係啦,佢第一次食飯呀?佢响印尼食咩架?食C架?咪一樣係要煮飯洗米,佢直頭玩野啦。

個翻譯咁吋我真係會爆粗,唔識聽都識用腦啦!佢都唔諗諗人地叫洗米咁多人都唔可能洗咁少啦。

原帖由 bobobooo 於 09-3-11 18:58 發表

子爵府

畀面勳章

條友d 爛gag 幾好笑......叫佢唔好做 DH, 走去做TALK SHOW 啦...不過佢D英文咁好,我驚我地D港燦聽唔明WOR......

原帖由 necohaos 於 09-3-11 18:30 發表
激氣!打電話比個翻譯,叫佢問清楚個工人攪邊科,點知個陳小姐話〔你地香港人講英文唔係 ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

仲花時間寫比イ巨,樓主果然有耐性。比我可能馬上隔空跳廿碼。。。

大宅

原帖由 pollyw 於 09-3-11 23:12 發表
仲花時間寫比イ巨,樓主果然有耐性。比我可能馬上隔空跳廿碼。。。

Agree, can't wait to shut her up! And I'll start speaking English with her...ask her to get back her brain!! Did she leave it in Indo???

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 pollyw 於 09-3-11 18:44 發表
Right away you tell her to "Go fuxk yourself, you asshat!!!"

Does it sounds like you are up to standard???

you said "Go fuxk yourself, you asshat!!!"

may be she will "go back to her room and get the clothes!!!" then come out to show you her stupid face again @@

子爵府

陳小姐

咩人嚟

子爵府

其實某d蠢印好似習慣明與唔明,識與唔識都答yes或點頭,,,可能佢本身係唔知employer講緊乜,但都yes左先算,,,haha
但個翻譯反而係最大問題囉,,,

大宅

我都唔係太嬲個印印,但係個翻譯陳小姐(好似係印尼華僑),佢真好野,最後個陳小姐仲要講粗口及cut我線。
我當然要寫信比佢,間公司話同我換個翻譯,我就堅持要翻阿陳小姐,因為香港人d英文咁唔標準,我驚個工人食飯痾屎到唔明,所以我日日都要打比個陳小姐翻譯比個工人,打左一日(約10次),今日話陳小姐病左,我同佢公司講:我祝佢早日康復,唔係我地d香港人英文唔標準,點識同個印印溝通。
佢公司個staff話sorry,我立即截停佢,話我d英文唔標準,唔好同我講英文,快d用公司名回覆我的信。

珍珠宮

哈~ 就算唔標準又點呀~ 我有$請工人呀~ 吹咩!! 况且衣家跟本唔係語言問題! 而係智商問題, 樓主啱喇~ 多d 咁train下呢位陳小姐既智商啦!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-3-12 12:25 發表
哈~ 就算唔標準又點呀~ 我有$請工人呀~ 吹咩!! 况且衣家跟本唔係語言問題! 而係智商問題, 樓主啱喇~ 多d 咁train下呢位陳小姐既智商啦!

大宅

唔記得講比各位知,陳小姐係邊間公司做,馬鞍山新港城永X印傭公司,唔係一或二期。上網都搵到,不過陳小姐好似唔係馬鞍山的分店,係第二間。佢公司共有2間店。

子爵府

原帖由 necohaos 於 09-3-12 12:16 發表
我都唔係太嬲個印印,但係個翻譯陳小姐(好似係印尼華僑),佢真好野,最後個陳小姐仲要講粗口及cut我線。
我當然要寫信比佢,間公司話同我換個翻譯,我就堅持要翻阿陳小姐,因為香港人d英文咁唔標準,我驚個工人食飯痾屎到唔明,所以 ...

train 佢講埋香港英文

首頁

尾頁

跳至