親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

暑假只有4日半假去旅行,若中午機去,中午機返,頭尾無兩日,實際得3個全日。去新加坡加legoland 好趕咁。小朋友5歲&8歲。
如去其中一邊,邊度好?

侯爵府

夏天玩到顛

我會選擇新山,消費平啲,legoland及angrybird啱小朋友多啲

男爵府

shirleyng817 發表於 18-2-24 09:27
我會選擇新山,消費平啲,legoland及angrybird啱小朋友多啲

legoland 酒店有無twin bedroom, 我見得兩人床加上下格牀。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

新山,legoland同hello kitty town啱細d既小朋友,又平好多;有三日,可以去埋angry bird park。遲d到細嗰個夠高夠膽先再去新加坡玩環球影城。

wcpcelia    發表於 18-2-24 18:52

大宅

little_kid 發表於 18-2-24 08:59
暑假只有4日半假去旅行,若中午機去,中午機返,頭尾無兩日,實際得3個全日。去新加坡加legoland 好趕咁。 ...

去新山

男爵府

alicewtw 發表於 18-2-24 16:41
新山,legoland同hello kitty town啱細d既小朋友,又平好多;有三日,可以去埋angry bird park。遲d到細嗰 ...

新加坡安全啲乾淨啲,但細果個無乜嘢啱玩。但大果個去legoland 不知啱唔啱玩。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

little_kid 發表於 18-2-26 09:16
新加坡安全啲乾淨啲,但細果個無乜嘢啱玩。但大果個去legoland 不知啱唔啱玩。
...

8歲唔算大,Legoland啱玩呀!應該好盡興添!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

little_kid 發表於 18-2-24 08:59
暑假只有4日半假去旅行,若中午機去,中午機返,頭尾無兩日,實際得3個全日。去新加坡加legoland 好趕咁。 ...
你意思係咪去5日4夜?

好睇你既旅行目的....

想全程為小朋友玩咪去新山. 你中午機返, 你回程最好早一晚到新加坡, 穩陣d. 5日4夜去兩個地方都唔算太趕, 當然響新加坡果part要有取捨.

如果你都想玩或觀光既話, 可以揀只響新加坡玩, day1 到埗就可以去行街. 慳左出入新山同搬酒店既時間, 你有多半日玩.

我去新加坡5日, 都係黃昏前到達, 中午機返. 3個小朋友4-9歲, 響新加坡hea 玩, 新加坡大人或細路都啱, 我去旅行係大人細路既行程各佔一半.

男爵府

bosch 發表於 18-2-27 09:27
你意思係咪去5日4夜?

好睇你既旅行目的....

5 日4夜,下午機去下午機返。你小朋友同我的年紀相约喎。可否分享下你的行程?謝謝!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

little_kid 發表於 18-2-27 12:27
5 日4夜,下午機去下午機返。你小朋友同我的年紀相约喎。可否分享下你的行程?謝謝!
...

我個行程真係hea 到冇得hea 果隻.... 我都想去玩多d, 不過成屋人都係 hea, 要適應時差, 怕熱又食唔慣亞洲美食, 老公又唔想去新山, 我同老公以前又去過新加坡, 所以最後去得好少地方.

day 1. 酒店check in -> gardens by the bay 睇第二場燈光show. 之後響果邊d food court 食晚飯 (不過d 食肆收得7788, 建議睇第一場show 好d, 或去其他地方食野), 行一陣gardens by the bay, 穿過金沙酒店返酒店.

day 2. 下晝去uss, 之後響聖淘沙食晚飯

day 3. 下晝去動物園, 玩到4點幾響動物園度玩水, 玩到5點動物園收工. 之後去食晚飯. (響動物園玩1個鐘係唔夠)

day 4. 早上參觀新加坡中央消防局, 中午去魚尾獅像影全家幅, 下午返酒店游水

day 5. 響機場玩一陣, 買斑蘭蛋糕.

原本我想坐鴨子船, 去聖淘沙個水族館, port of lost wonders, palawan beach, 去離島, 熟食巿場, 老公玩Ultimate Drive. 不過最後d活動有重覆或去其他地方都玩到, 所以冇去.

男爵府

bosch 發表於 18-2-28 04:54
我個行程真係hea 到冇得hea 果隻.... 我都想去玩多d, 不過成屋人都係 hea, 要適應時差, 怕熱 ...

Thanks for sharing

別墅

bosch 發表於 18-2-28 04:54
我個行程真係hea 到冇得hea 果隻.... 我都想去玩多d, 不過成屋人都係 hea, 要適應時差, 怕熱 ...

請問如果我想早上9:00出發去動物園,下午兩點回牛車水附近的酒店拎行李去機場(下午6:00機)
系動物園時間四個幾鐘連埋食lunch, 夠玩動物園嗎?

男爵府

little_kid 發表於 18-2-24 10:03
legoland 酒店有無twin bedroom, 我見得兩人床加上下格牀。

LEGOLAND 基本係可以5人入住, 一張雙床, 加一張上下格床.

新山好多酒店, 都有兩張雙人床的. 大把地方.

瑪瑙宮

sandra9102 發表於 18-4-24 19:12
請問如果我想早上9:00出發去動物園,下午兩點回牛車水附近的酒店拎行李去機場(下午6:00機)
系動物園時間 ...

搭的士出入動物園預半個鐘.

七除八扣後得番3.5-4個鐘玩連食lunch. 唔玩水就得, 唔夠咪睇動物睇快d 或睇少兩款. 我地hea 住行, 12:30pm 入場, 計埋食lunch 玩到4:30pm, 之後玩水玩到動物園收工.

你可以用動物園既行李寄存服務, 官網有資料. 咁你咪有多d 時間玩, 或早d 到機場涼冷氣同埋玩.

別墅

bosch 發表於 18-4-25 06:30
搭的士出入動物園預半個鐘.

七除八扣後得番3.5-4個鐘玩連食lunch. 唔玩水就得, 唔夠咪睇動物睇快d 或睇 ...

謝謝你的回覆,原來可以在動物園寄存行李,咁方便好多。
但請問新加坡動物園值得去參觀嗎?如果同長隆或台灣的比,系米差不多?

複式洋房

...

剛在復活節完成6日5夜的親子新加坡之旅, 我是兩大三小,分別4歲半6歲11歲 ,有好多旅遊資訊 希望幫到你, 同埋新加坡啲景點點去! Day 1:客來福酒店 &牛車水 https://youtu.be/hwGwjlseRYU Day 2: 樂高樂園(1日遊兩園)part1水上樂園 https://youtu.be/YLwu12W-Wt4 Part2樂高樂園 Theme Park https://youtu.be/B5IwvsmcVOQ Day 3:環球影城~Part 1 https://youtu.be/0B-yTn9KUak Day3 環球影城 Part2☆https://youtu.be/OIWUPI1LLNw Day5 海洋館 https://youtu.be/PowJivlz0vc
Day 6 濱海灣花園 https://youtu.be/YdRDVarauSI

複式洋房

Finana 發表於 18-4-26 01:31

剛在復活節完成6日5夜的親子新加坡之旅, 我是兩大三小,我 ...

現在製作中…… 第四集星加坡動物園加魚尾獅公園

複式洋房

sandra9102 發表於 18-4-24 19:12
系動物園時間 ...

這個方法是太趕同埋路程都頗遠, 除非你有車是動物園直接包車到機場 否則不太建議, 寧願你最尾那天去聖淘沙玩,港灣站仲方便去機場

複式洋房

sandra9102 發表於 18-4-25 19:02
謝謝你的回覆,原來可以在動物園寄存行李,咁方便好多。
但請問新加坡動物園值得去參觀嗎?如果同長隆或台 ...

動物園市值得看的我們下午三點到動物園睇到六點,是慢慢的完全睇曬,《 非常建議先食嘢再入動物園那樣較省時》 其實最擔心是你車程回機場

複式洋房

...

我有個建議上次都是網友建議的, 如你想玩水上可以去wild wild wet, 之前復活節是做緊兩大送一小套票,即場買就可以, 我亦在fb問過可以寄存行李, 在巴西立站, 超近機場,你可以最尾嗰日去游水, 利申:
我沒有去這個樂園因為我去咗legoland的水上樂園。 本身都有諗過去這個水上樂園。 他們好像較喜歡環球影城的遊戲,但係較為刺激, 玩得好似開心啲, 如果你有睇我段片,我兩面都有去,環球影城較開心的,大家一家人互動會多啲, 又有得睇Show又有得玩 同埋 時間過得好充實, 只是過山車不 太適合小朋友玩同貴, 千祈要帶多啲水去 裏面的汽水24蚊港幣一罐, 你順便都算是去過聖淘沙!

首頁

尾頁

跳至