論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

一落機驗身白血球高加肝功能唔正常, 冇接入屋,agent 叫我帶佢睇醫生驗清楚什麼病, 請問是僱主責任嗎? 唔知應該點做, 想請教大家

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

chy134 發表於 18-3-5 09:45
一落機驗身白血球高加肝功能唔正常, 冇接入屋,agent 叫我帶佢睇醫生驗清楚什麼病, 請問是僱主責任嗎? 唔 ...

打去勞工處問一問這個情況。

公爵府

一落機驗身白血球高加肝功能唔正常, 冇接入屋,agent 叫我帶佢睇醫生驗清楚什麼病, 請問是僱主責任嗎? 唔 ...

unfit to work,拿驗身報告, 去消委會告agent 。

大宅

但醫生可能建議做好多檢查, 未必肯寫unfit to work , 都唔知點

大宅

檢查費又係僱主俾,好無奈

珍珠宮

咦! 工人到港係驗埋白血球和肝功能指數? 我以為係照肺,乙型肝驗,驗孕等等,請問係咪agent包埋或你要求驗多D?
如果工人無入屋,未簽收過文件,我諗可以叫agent, 退返比印尼……
帶工人去睇醫生,咁咪要上身?千祈唔好接入屋住呀!

有JM講過工人到港驗身有孕,Agent話唔駛收佢錢,幫佢揾過新工人,但我唔記得佢係咪直接退返印尼,或即炒工人?!

大宅

係自己幫佢驗多d, 因為照顧bb, 原來一入境僱主已要上身, 好煩, 投訴無門, 明明驗出來有問題, 同外地驗身結果不符, 但政府冇保障僱主, 要僱主硬食

男爵府

chy134 發表於 18-3-7 21:20
係自己幫佢驗多d, 因為照顧bb, 原來一入境僱主已要上身, 好煩, 投訴無門, 明明驗出來有問題, 同外地驗身結 ...

外地驗的報告,信它一成都死得,假的成份是好高。所以,僱主要在本地再檢多一次,以保障自己。

大宅

jadechant 發表於 18-3-14 00:04
外地驗的報告,信它一成都死得,假的成份是好高。所以,僱主要在本地再檢多一次,以保障自己。
...

但事實證明驗多次都保障唔到自己
又係要硬食

首頁

尾頁

跳至