在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

由1月開始做FTM。小朋友讀緊n班,1月仲有坐校車,2月開始就自己接送。

唔知係咪抱得多同做多左家務,右手手腕宜家用小小力或者扭小小都會痛,尋日開始仲左邊頸同右膝蓋附近痛 就黎捱唔住咁

FTM真係唔易做。想事事親力親為,但係30歲頭已經好似有心無力咁 雖然生完之後都無點做過運動鍛練身體,但點解弱雞成咁... 小朋友仲有好多日子要我照顧... 仲想生下一胎

各位FTM有無咩日常保健心得/簡單運動share下?
thank you

男爵府

pomamabb 發表於 18-3-7 04:58
由1月開始做FTM。小朋友讀緊n班,1月仲有坐校車,2月開始就自己接送。

唔知係咪抱得多同做多左家務,右手 ...
有冇睇醫生?盡量唔好用痛果隻手,戴返個護腕,唔好太粗勞,適當地叫老公幫手分擔家務

別墅

畀面勳章

EudyptulaMinor 發表於 18-3-7 06:42
有冇睇醫生?盡量唔好用痛果隻手,戴返個護腕,唔好太粗勞,適當地叫老公幫手分擔家務 ...

未睇,係咪應該睇個普通科寫轉介信去物理治療?

護腕係咪運動舖嗰d都得,定係搵醫生配好d?

都有提自己用下左手,不過慣用右手,要d時間適應。

男爵府

pomamabb 發表於 18-3-7 07:51
未睇,係咪應該睇個普通科寫轉介信去物理治療?

護腕係咪運動舖嗰d都得,定係搵醫生配好d?
睇普通醫生再轉介,如果醫生冇配護腕俾你你都可以自己買

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢d 勞損可能係做家務攪成咁,亦可能你之前返工時已經做到有d 勞損,只係而家爆d 病徵出黎。

暫時休息下,戒長期用電話電腦,日日做家務都要抽時間休息,要早d 瞓。有需要時睇物理治療,你就算做運動,問佢地意見先會穩陣d。

經濟同環境許可既話,用多d 機器。否則要減少家務量。

我有排隻手痛到半支洗潔精都拎唔起,果排有左bb,迫住早瞓同埋做唔到家務,咁抖左幾個月隻手至唔痛。

複式洋房

我都做咗 ftm 2年多,大女一出世開始就全職湊,到佢3個月大嗰陣都勞損咗個手腕,夜晚會痛醒,後來去咗做針灸,針咗3次好返晒,快過做物理治療好多。不過用正確姿勢湊bb同做家務先係最緊要

別墅

畀面勳章

bosch 發表於 18-3-8 17:02

呢d 勞損可能係做家務攪成咁,亦可能你之前返工時已經做到有d ...

睇左普通科啦,醫生話媽媽手
10年前右手腕用得多電腦,有Golf’s Hand,係差d

攞左轉介信去物理治療同護腕
希望幫到
不過仔仔宜家變左貼身膏藥,lur抱... 行兩步就話自己無晒力嗰種 我都唔知點樣可以正確姿勢抱佢又唔傷到手腕

針灸接受唔到 未試過,好驚

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

pomamabb 發表於 18-3-10 06:16
睇左普通科啦,醫生話媽媽手
10年前右手腕用得多電腦,有Golf’s Hand,係差d

你真係要休息多d. 姿勢果d 你等物理治療師教會正統d.

我果陣會響街度推絕抱細女, 明知佢係行到既話我要佢行, 佢喊到拆天都要行, 拉鋸左一年半載佢至戒到行街扭抱.

有時我抱佢既話, 我會mou低, 叫個女攪住我, 之後我至起身.

有時我抱仔女上身時, 唔用雙手虎口位去夾住仔女格肋底咁抱佢地上黎, 而係攝個手腕 (手腕戴錶位, 唔好用關節) 響仔女個格肋底下面咁抱佢地上黎.

我坐緊時仔女扭抱既話, 咪叫佢地自己爬上黎, 或者我放平一隻腳俾佢地爬上黎.

到細女2-3歲時, 去人多地方或者個女行到攰時我俾佢騎膊馬, 大家都輕鬆d, 我仲可以去影相.

我儘可能早d 掃仔女去瞓, 佢地細時7:30pm 要去訓, 佢地瞓到12個鐘. 佢地早瞓我早輕鬆.

首頁

尾頁

跳至