自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我覺得我有。。。。

珍珠宮

回覆樓主:

點覺得?

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

回覆樓主:

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主

做其他嘢分散注意力,深呼吸⋯⋯,吾好比佢控制你。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

有咩徵狀 ?

珍珠宮

popo_0213 發表於 18-3-7 11:16
我覺得我有。。。。

有何症狀,我喺好有經驗之人

大宅

popo_0213 發表於 18-3-7 11:16
我覺得我有。。。。

會突然間心跳,手震,要即刻食嘢先解決到!
佢12月尾,又係有呢種感覺,諗住夜晚去睇醫生,點知排成49個,一直都係個心好唔舒服咁,於是決定去醫院入急症,去到量血壓,上壓168,心跳123,跟住分流係緊急,立即做心電圖,驗血,驗尿,照肺!甲狀腺都有驗,醫生話如果有問題會打俾我,但係冇收到電話應該冇問題!以上報告一切正常!
之後再見番醫生,佢就覺得我可能係情緒上有問題,但係都轉介左我去心臟科!登記左心臟科,喺2019年,一月,會安排我掛一個係身上嘅二十四小時心電圖!
第二日,我就睇返家庭醫生,我話俾佢聽好多胃酸,我又講返以上嘅嘢俾佢聽,佢都係覺得我要去睇精神科!但係我認為自己只係胃病!食咗藥都係唔得!再睇第二個家庭醫生,因為我食唔到瞓唔到,一坐起身就係咁心跳!呢個醫生開咗D放鬆藥俾我,終於好翻好多,起碼食返野!
再加多兩日我就去睇咗胃專科!
食咗一個月胃藥,好翻好多,複診亦都係話再食多兩個月應該就冇問題啦!
但係上星期五,心跳快,手震,要立即食嘢嘅感覺,每一日都有出現!仲要係好不安!當食咗嘢之後,正餐食唔落!

大宅

popo_0213 發表於 18-3-7 15:16
佢12月尾,又係有呢種感覺,諗住夜晚去睇醫生,點知排成49個, ...

呢兩日又係冇乜胃口,仲有啲肚屙

禁止訪問

大宅

佢12月尾,又係有呢種感覺,諗住夜晚去睇醫生,點知排成49個, ...

今日忍唔住,攬住先生喊左好耐,講咗好多我嘅擔憂出嚟,其實舒服左好多!我知道我自己要快啲好返,但係嗰種越迫自己好返,亂諗嘢嘅情況又多咗!
我都好想去睇醫生,但係聽人講睇醫生停左藥係最辛苦嘅!一來,我係一個乙型肝炎帶菌者,用藥亦都要好小心!
亦有好多好心人幫左我,教我點樣去克服,通常出現呢啲症狀,都係自己幻想出嚟覺得自己唔舒服,應該係忍左佢,但係我真心覺得自己做唔嚟!
另外有一位好心人,提議我去睇佢嘅中醫,佢自己都係一個好嚴重嘅驚恐症加焦慮症嘅病人,佢話只要調理身體入邊,所有野都會正常返!但係我個肝唔知可唔可以食中藥,佢提議我要全部講晒比中醫師知,終於就會幫我衡量返點樣去調理身體,驚恐症自自然然就會好!

珍珠宮

你似血糖低多些喎!

大宅

popo_0213 發表於 18-3-7 15:22
今日忍唔住,攬住先生喊左好耐,講咗好多我嘅擔憂出嚟,其實舒服左好多!我知道我自己要快啲好返,但係嗰 ...

就因為自己唔想食藥,我覺得自己算輕微,所以想靠自己嘅意志去克服呢個病!我都好想清楚知道點解會心跳快手震,同埋要立即食嘢呢個問題可以解決佢!一有呢種感覺,不安感又會增加,我好怕自己係血糖低,但係驗咗又冇事!

大宅

kelok 發表於 18-3-7 11:23
去睇医生先
當年我吃過特敏福,半年後突然有驚恐/焦慮,經医生轉介再轉介,揾心理医生傾咗幾次就無事
...

請問心理醫生收費貴嗎?通常係咪佢會搵下我有冇啲令到我造成驚恐症嘅起因呢?

大宅

debby1328 發表於 18-3-7 11:25
做其他嘢分散注意力,深呼吸⋯⋯,吾好比佢控制你。

有心人教過我做啲複式呼吸!
我自己就打下機分散注意力

大宅

miss.P 發表於 18-3-7 15:21

大宅

sabun 發表於 18-3-7 15:23
你似血糖低多些喎!

血糖低需要睇醫生嗎?

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

大宅

kelok 發表於 18-3-7 16:04
去街症轉介去政府精神科(内有心理/精神兩部分)
醫生面談後就會將你分類
當年我因胃病一食抗焦虑藥就更加痛 ...

你好,我唔知佢肯唔肯寫紙轉介我去睇精神科

珍珠宮

popo_0213 發表於 18-3-7 15:29
血糖低需要睇醫生嗎?

要先檢查

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主

早幾年前我試過心跳好大力,吾規律,呼吸吾到,頭暈,腳軟行吾到,非常驚,有就死嘅感覺,我都以為自己心臓病,去睇醫生,驗血全部正常。之後我經常突然有呢啲情況,去到sogo, 好驚,要即刻走人搭車返屋企,最擺命係搭飛機,情況有幾個月都吾知咩事,有一次我自己係屋企又發作,我即刻搭的士去養和,(因為近又吾洗等太耐)我見醫生,佢即刻問我係咪好大壓力,佢話我似心理情緒問題,之後比幾日安眠藥我叫我減壓瞓好啲,吾好諗太多,其實我一直吾知自己做乜咁樣,驗身又話無事,比呢個醫生一言驚醒,於是上網查下,覺得自己似驚恐証。
不過我又無特別去搵醫生睇,只覺得自己無理由咁樣落去,又無乜特別壓力,於是靠自己,想發作時即刻分散下注意力,行開下去望下花草,多做運動,又搵下自己興趣,最近開始睇下靜坐冥想嘅書,學下集中呼吸,而家已經好耐無呢啲感覺。

首頁
12345...6

尾頁

跳至