想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

2017/5月第一次小產,小豆好錫我,自動排出㗎,事前乜嘢痛楚都無,只係間斷流啡(可能已經有心理準備)
2018/3月,今次無流啡,妊娠過程好舒服,食同訓,點知都係.....
相隔十個月,小產兩次,真係好失落,兩次都係胎停成長,第一次6week, 今次6week5,究竟係咩問題(emoji)
我已經係全面停工,淨係食同訓,粗重嘢全部唔需要我粗心,中段重睇住中醫調理緊,我真係好想知道,究竟我要點做,我已經好擔心下一次,好無信心☹️

大宅

AmberWL 發表於 18-3-7 14:36
2017/5月第一次小產,小豆好錫我,自動排出㗎,事前乜嘢痛楚都無,只係間斷流啡(可能已經有心理準備)
2018/ ...

好明白樓主心情,之前我半年小產兩次,依家先開工,但未成功(emoji)

大宅

2018/ ...

凝血, 免疫, 體溫, 精卵質素等等問題

複式洋房

回覆樓主:

老套都要講句呢d講緣份,最重要你放鬆心情。除搵中醫調理試下泡腳幫助行氣活血,試下滴雞精同埋去個旅行

大宅

AmberWL 發表於 18-3-6 22:36
2018/ ...

請問胎停意思係有心跳之後又冇咗?定空心胎?

別墅

Cathychau0601 發表於 18-3-7 18:16
好明白樓主心情,之前我半年小產兩次,依家先開工,但未成功(emoji)

大家加油

別墅

agneau 發表於 18-3-7 22:56
請問胎停意思係有心跳之後又冇咗?定空心胎?

兩胎都停止左生長,第一次8week,第二次9week發現

別墅

franchoi 發表於 18-3-7 18:41
凝血, 免疫, 體溫, 精卵質素等等問題

我E生話2次都未算需要做檢查,算好平常,叫我多休息再努力,保持平常心
其實我都好矛盾,一方面都好想知道問題,另一方面又怕知道答案自己會更內疚(老公好體貼,從無比過壓力我,我怕自己身體狀況唔理想)
我(emoji)家嘅心情,好怕再懷孕,我怕又係甘....

大宅

AmberWL 發表於 18-3-7 09:11

兩次有冇食安胎藥?

大宅

回覆 AmberWL 的帖子

我 2年內 2次小產 (兩次都要食藥排出,痛到癡肺! )再加 4 次化學。。。

大宅

bubujew 發表於 18-3-8 07:06
回覆 AmberWL 的帖子

我 2年內 2次小產 (兩次都要食藥排出,痛到癡肺! )再加 4 次化學。。。
同路人!我都小產2次(一次7週,一次4週),之後化學 2 次。

大宅

AmberWL 發表於 18-3-8 01:19
我E生話2次都未算需要做檢查,算好平常,叫我多休息再努力,保持平常心
其實我都好矛盾,一方面都好想知道 ...

你生唔到, 同醫生無關係架, 佢當然可以好冷陌咁講。

你最好驗下個胎, 睇下係咪真係咁唔好彩, 胎染色體有問題。

如果唔係, 你都需要搵出原因。

你如果想搵原因既話, pm我。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

AmberWL 發表於 18-3-8 01:11

唉 :(

大宅

2018/ ...
我現在也等待結果中, 如果今次也失去, 我已是第3次了......
胚胎停止生長發育的症狀及原因 : https://momma.tw/3103.html

別墅

我琴晚6w+4D自然排出, 真係好難受,又好擔心下次又係咁

男爵府

兩次週數相若 我覺得要詳細驗下 政府吾驗便找私家 驗到有問題及早正視避免下次 冇問題便當買個安心

大宅

2018/ ...

睇下幫唔幫到你

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20589612

大宅

鴕鳥心態幫唔到㗎!
我有朋友好多次小產後才著手找原因
更後悔和內疚,點解唔早點面對

複式洋房

回覆樓主

我都同你一樣......又小產.....我已經休息左個多星期,下星期一要上班了。但心情仲未調整到,老公怪我,話我身體差,我唔知可以點, 我覺得最大原因係老公的態度, 佢話個個都唔會有事, 點解, 我地2次都咁.....我同佢傾都唔聽,已經嬲左我整整一個星期了, 我可以點做

大宅

bearbearlo 發表於 18-3-10 18:23
我都同你一樣......又小產.....我已經休息左個多星期,下星期一要上班了。但心情仲未調整到,老公怪我,話 ...

你老公好過份,小產有邊個想,邊個唔希望生個健康b出黎,佢唔關心你都算,點可以講呢d咁過份說話。最受傷個個都唔係佢,陀個個係我地,睇住佢唔得,係個肚度由有變冇個個係我地,個種切膚之痛,男人一世都唔會明。
我覺得就算佢係幾多週走都好,佢都係係我地肚入面生長過,同我地相處過,都曾經係自己骨肉,冇人會俾媽媽本人更傷心,更難受,其他人,甚至老公,根本唔會明
樓主你好好休息,抖足精神再算

P.s 經歷完冇耐

首頁

尾頁

跳至