自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

【本報訊】一名男子與「大婆」、「二奶」及她們所生的3名子女(歲半至7歲)同住粉嶺一間村屋,兩「妻子」不時爭風呷醋,亦經常不在家,令歲半弟弟要由5歲姊姊照顧。前日兩女又先後離家,5歲女童向鄰居討食物,揭發她與歲半弟弟被獨留在家,警方接報到場調查,男子返家發現惹官非竟卸責,指兩童由兩「妻」照料與他無關,警方事後以涉嫌虐兒拘捕男戶主兩名「妻子」。
記者:司徒韋桐 文兆麟

■有街坊日前拍下5歲女童用手推車帶着歲半弟弟(箭嘴示)玩耍。讀者提供圖片

享齊人之福的34歲姓林男子從事物流散工,與28歲姓李「大婆」育有一對子女(7歲及5歲),「大婆」是全職主婦。而已懷孕4個月的24歲「二奶」姓陳,任職侍應,育有一名歲半兒子。消息稱,林與兩女均沒結婚,陳女的兒子也非林親生,但腹中胎兒則是林的骨肉,而林年前疑惹官非被判刑,去年11月才出獄。

5歲姊向鄰居討吃

現場為粉嶺龍躍頭新屋村一間村屋,街坊稱,村屋由李女去年9月租住,個多月後林出獄後才入住,並於兩個多月前帶着陳女兩母子進駐,形成「一夫兩妻三小孩」的局面。
李女不滿林將新歡帶回家,兩女不時爭吵,其間試過有人揮舞利刀,最後驚動警員到場調停。
街坊又謂,林一家已欠租5個月,且成年人常不在家,3小孩乏人照顧,其中7歲兒子不用上學時,經常會在附近圖書館流連,5歲女童則不時用手推車拖着歲半弟弟在村內玩,並經常向鄰居討吃。今年農曆年寒冷天氣下,有街坊見到她只穿單薄衣服,於是報警,事後有社工跟進,但情況並無改善。
前日下午林不在家,李女往學校接長子放學,留下5歲女兒及歲半弟弟由陳女照顧,但陳女其後又稱身體不適外出,其後5歲女童走出屋外向鄰居討吃,街坊發現兩小孩被獨留在家,於是報警。警員到場調查期間,林返家並聲稱小童日常由兩女照顧,自己不知情。其後李、陳兩女先後返家,警員於是將兩女拘捕,兩童則被送院檢查。

SiuBBee    發表於 18-3-21 10:44

子爵府

回覆樓主:

仲以為3個都4張幾5張。原來個個都咁後生

男爵府

回覆樓主

咩世界?

象牙宮

回教, 有N个老婆。

28歲姓李「大婆」育有一對子女(7歲及5歲),「大婆」是全職主婦。
24歲「二奶」姓陳,任職侍應,育有一名歲半兒子。已懷孕4個月的。

好复杂呀。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

可憐既小朋友。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

避孕套真係咁貴?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

回覆樓主:

真係唔明,個男人有錢就話有女人痴著佢啫,佢又冇錢又坐過監,都有兩個女人「服侍」佢?個兩個女人係低能定白痴?

男爵府

2018父親節勳章

回覆樓主

唔同阿媽生既姐姐好生性,5歲識照顧細佬

davywm    發表於 18-3-21 10:25

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

個大婆因為無野做又有小朋友,可能一時唔知可以去邊都可以理解。 但個二奶又為咩呢,個男人又唔係有錢,搬入去仲咩呢???? 仲要有3個大人都唔理D 小朋友,但又不停生!!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

而家個世界發生咩事

大宅

小朋友好陰功...鞋都係著大人嘅拖鞋
五歲真係好細咋仲要睇住個歲半

大宅

oasis18 發表於 18-3-21 09:13
【本報訊】一名男子與「大婆」、「二奶」及她們所生的3名子女(歲半至7歲)同住粉嶺一間村屋,兩「妻子」 ...

呢d男人真係賤,二奶有左四個月,佢上年十一月放監,即係一出獄就攪攪震

伯爵府

好媽媽勳章

拉曬返去絶育啦呢啲咁嘅男女,害左啲小朋友,佢哋無辜㗎!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

張相睇到好心酸,過年咁凍,着背心裙……

社署又去咗邊……

侯爵府

回覆樓主:

可憐D細路,7歲同5歲都無讀書?唔配做人父母

伯爵府

333s 發表於 18-3-21 09:29
回教, 有N个老婆。

28歲姓李「大婆」育有一對子女(7歲及5歲),「大婆」是全職主婦。

一屋小孩 兩個老豆, 兩個阿媽,睇到我亂晒龍, 仲要加多一個未出世, 如果呢d情況點解仲要生呢?禍延下一代

水晶宮

回覆樓主

我以前有個中學同學,佢三兄妹三個老豆!但三個老豆都唔見晒,三兄妹一齊同阿媽住!

公爵府

回覆樓主:

我只諗到佢同一個老婆搞野時,另一個老婆同成屋細佬都望住 200尺我唔覺得可以間到幾間房

公爵府

llmom 發表於 18-3-21 09:52
我以前有個中學同學,佢三兄妹三個老豆!但三個老豆都唔見晒,三兄妹一齊同阿媽住!
...

我小學時,個同學3兄弟,大哥2哥同姓,細佬另一個爸爸,最犀利係2個爸爸一齊住,一個返早,一個返夜

一間屋2個老公1個老婆,3個仔,一個老婆細佬一齊住,3兄弟係學校蝦蝦霸霸

esmehouse    發表於 18-3-21 12:09
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

水晶宮

回覆樓主

講得難聽D冇佬唔得

首頁
12345...7

尾頁