1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

doradoraemon 發表於 18-6-28 13:51
聽聞無論你砌積木砌唔砌到 只要講嘢唔夠20個單字都要2歲返去review

我個個唔係噃,佢講得8組字,疊到積木但玩野拎番落黎,不過我同小朋友全程有對話(佢有佢講bb話,我有我正常同佢傾)姑娘一跳係4歲檢查先再見,check視力同耳力

別墅

回覆樓主:

我囡2 歲個陣再返去健康院, 佢指到眼耳口鼻, 但姑娘要佢指書, 阿囡唔肯指, 但佢有講到個d 係杯碗, 姑娘再問佢邊部係冷氣同洗衣機, 我無教過佢佢唔知係乜。。唔啋姑娘, 姑娘就話佢唔合格, 2歲半再返黎多次。 上星期再見姑娘, 阿囡其實好多野講, 係屋企睇書亦有指圖案, 但見到姑娘係唔肯指, 姑娘叫我拎出去房外同佢試, 佢即刻講到晒, 但一入房就唔肯啋姑娘。。。好彩姑娘話, 如果佢平時無問題既。。。就唔使再黎, 有需要先再約

大宅

bbkwok2014 發表於 18-7-18 14:50
我囡2 歲個陣再返去健康院, 佢指到眼耳口鼻, 但姑娘要佢指書, 阿囡唔肯指, 但佢有講到個d 係杯碗, 姑娘再問 ...

寶寶還少,不合作也正常,有時姑娘的標準也太高了吧

男爵府

陪月勳章

我女18個月返健康院打針時, 完全唔識講單字, 姑娘問識唔識眼耳口鼻, 當然係唔識....

雖然識得餵bb公仔食野同疊到積木.... 最後都要2歲再返

仲有兩個月就見姑娘喇, 但情況真係冇乜改善, 每次教個女, 佢都會唔睬我地, 自己玩, 爸爸媽媽都唔肯講.... 滿口bb話, 最叻見到o的唔鍾意既先講 "唔愛", 我都冇眼睇..... 可能早早地排定言語自療算了......

大宅

hoiching0516 發表於 18-8-24 16:15
我女18個月返健康院打針時, 完全唔識講單字, 姑娘問識唔識眼耳口鼻, 當然係唔識....

同我阿仔一樣

大宅

hoiching0516 發表於 18-8-24 16:15

可能我第一次做呀媽,我都唔識教,有d基本野遲咗教。例如我仔明白但唔識表達要還是唔要。但同18個月時比,而家認字,食飯,都叻左。希望2歲合格啦

複式洋房

☺️

複式洋房

👍👍👍

男爵府

mrs.3845 發表於 18-3-22 09:50
BB歲半測試不合格需要2歲到健康院跟進。請問這種案例是否常见?2歲時又會考BB乜嘢呢?
...

我bb都係嘠,最後我都唔去啦

大宅

回覆樓主:

我小朋友啱啱做完2歲檢查啦,比歲半時進步了好多!! 護士話冇需擔心了!

首頁

尾頁

跳至