懷孕前後

跳至

大宅

如題, 我有念珠菌好幾年,頭1,2年有睇過3個婦科,但每次都係抗生素+塞藥,其中有個醫生直頭叫我自己出去買塞藥, 如是者咁就幾年。
由上年開始又積極睇醫生,亦都係食藥同塞藥,但醫生話可以照行房生BB, 生左再醫, 真的嗎?

有無JM分享下

複式洋房

seaforme 發表於 18-3-23 09:00
如題, 我有念珠菌好幾年,頭1,2年有睇過3個婦科,但每次都係抗生素+塞藥,其中有個醫生直頭叫我自己出去 ...

念珠菌同生bb係冇關係,可以食紅莓素,益生箘等,增强陰道健康。
沖涼淨係用清水洗,唔好用d女性潔膚液
換過晒d底底,每次著完d底底要用滾水加醋煮過,再用太陽晒乾。我自己就換左一次性的棉質底褲幾年。
如果翻發,老公都要搽藥膏的。用套套直至好返。

其實念珠菌有左就好難好,我可以話係長期都有,只不過係多菌同少菌,基本上唔太痕我就唔理佢。

雖然我係做ivf有bb的,但我問過醫生,冇bb唔因為係念珠菌的問題。

祝好孕。

大宅

dior_project 發表於 18-3-23 09:10
念珠菌同生bb係冇關係,可以食紅莓素,益生箘等,增强陰道健康。
沖涼淨係用清水洗,唔好用d女性潔膚液
換 ...

多謝你。
念珠菌真係好難好,所以本來我想醫好先行房生BB, 但醫醫下又驚變高齡產婦,而醫生又建議我生完先醫。

其實我平時唔太痕,只不過勁多分泌物,依家中西合壁,但功效都不大

複式洋房

回覆樓主

你去睇謝靜兒醫生丫,係貴d,但醫生好好,會醫好你的!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主

我前年一年翻發三次,次次塞藥+抗生素
後來有人介紹我食益生菌,日日食,touchwood 已經全年都無再翻發。
而且我係一日換2次unun
早上返工前換一次,回家沖涼後一次,同堅持手洗unun

大宅

aimeelai 發表於 18-3-23 10:14
你去睇謝靜兒醫生丫,係貴d,但醫生好好,會醫好你的!

請問大約收費幾多?你是否之前都係咁醫好左? 我已做晒種菌,抹片同超聲波

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-3-23 13:02
我前年一年翻發三次,次次塞藥+抗生素
後來有人介紹我食益生菌,日日食,touchwood 已經全年都無再翻發。
...

請問你食邊隻益生菌?
我已經無晒辦法, 每日已經早晚沖涼換under,每次大小二便後用濕紙巾抹下

別墅

回覆樓主

我都想知邊隻益生菌好?

複式洋房

回覆樓主

我都試過反反覆覆咁持續左成年
最後係靠食療好番晒
戒甜食 糖份高嘅食物 包括白飯
每天吃無糖yogurt 保持運動
你上網search candida diet 很多參考!
念珠菌真係好煩 加油!戰勝佢!

複式洋房

回覆樓主

試吓睇中醫,我都係斷斷續續纏繞左一段時間,之後食中藥好返

複式洋房

seaforme 發表於 18-3-23 13:54
請問大約收費幾多?你是否之前都係咁醫好左? 我已做晒種菌,抹片同超聲波
...

1300內,包超聲波,塞藥,再加支藥膏。
你會feel到,當日塞完已經舒緩左好多

複式洋房

vvn1234 發表於 18-3-23 21:52
試吓睇中醫,我都係斷斷續續纏繞左一段時間,之後食中藥好返

打漏左,抹片都有做埋。

個醫生真心細心,係拎個心去醫人。唔怕你問題多多

大宅

回覆樓主

我食呢隻~都幾貴~但食咗有效~呢d $ 係要比

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

seaforme 發表於 18-3-23 09:00
如題, 我有念珠菌好幾年,頭1,2年有睇過3個婦科,但每次都係抗生素+塞藥,其中有個醫生直頭叫我自己出去 ...

我之前都因為尿道炎所以延誤左懷孕計劃,我都維持左一年左右,因為根本辛苦到同老公行埋都無心情。
睇醫生都好吾返
最後食小紅莓就好返咗,之後都無再返發,不過吾知小紅莓對念珠菌有無幫助。
小紅莓汁我覺得幫助吾大,食小紅莓素好好多。
我依家差不多33w喇

大宅

aimeelai 發表於 18-3-24 00:01
1300內,包超聲波,塞藥,再加支藥膏。
你會feel到,當日塞完已經舒緩左好多
...

咁價錢都ok喎。
我之前睇過幾次婦科。
有1次就塞藥+抗生素+藥膏+超聲波+種菌 =$1680
另一次就塞藥+消炎藥+藥膏+超聲波+種菌+抹片=$2680

複式洋房

seaforme 發表於 18-3-25 13:59
咁價錢都ok喎。
我之前睇過幾次婦科。
有1次就塞藥+抗生素+藥膏+超聲波+種菌 =$1680

咁你快d卜去睇佢啦,希望幫到你

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-3-24 12:25
我食呢隻~都幾貴~但食咗有效~呢d $ 係要比

請問呢隻幾錢? 我星期五果日忍唔住買左GNC, 1日1粒,1盒30粒, $399

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

anniekong22 發表於 18-3-23 21:49
我都試過反反覆覆咁持續左成年
最後係靠食療好番晒
戒甜食 糖份高嘅食物 包括白飯

我盡量介緊甜,出街食飯有野飲我多數都唔飲, 但有時同朋友食飯可能會食糖水就無可避免....

大宅

aimeelai 發表於 18-3-25 14:00
咁你快d卜去睇佢啦,希望幫到你

多謝你, 我星期一打去book

複式洋房

seaforme 發表於 18-3-23 14:02
請問你食邊隻益生菌?
我已經無晒辦法, 每日已經早晚沖涼換under,每次大小二便後用濕紙巾抹下
...

反而有醫生同我講,唔建議濕紙巾抹,就算用,都要用乾紙巾抹乾,"不容有濕", 唔好著緊身褲,多著裙。
可以試下。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊