跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB發展遲緩,有無Sydney的occupational therapy & speech pathology 推介?有無媽媽有同樣經驗分享?我真係好擔心呀!:-(

別墅

beanbean529 發表於 18-3-24 20:20
BB發展遲緩,有無Sydney的occupational therapy & speech pathology 推介?有無媽媽有同樣經驗分享?我真係 ...

做在assessment 未?通常做完會有recommendation比你,同話你知係邊到跟進。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

beanbean529 發表於 18-3-24 20:20
BB發展遲緩,有無Sydney的occupational therapy & speech pathology 推介?有無媽媽有同樣經驗分享?我真係 ...
睇 GP 先, 佢會寫信俾你做評估, 之後可排政府或自己找私人 (會有名單給你自行聯絡治療師),
如果要找私人治療師價錢都好貴, 十六年前都要 $70 半個鐘, 幸好有買私人保險, 可以 Claim 返 60%

公爵府

回覆樓主:

你Sydney 边区?
我2个仔都有睇语言治疗,南区的,西人。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

Mrs.Kangaroo 發表於 18-3-27 17:17
你Sydney 边区?
我2个仔都有睇语言治疗,南区的,西人。

可否pm資料?謝謝。

別墅

回覆樓主:

我bb 6個月仲無咩力,唔識轉身,唔會太主動抓玩具,但會抓下床d 野,咁係咪都遲緩

子爵府

babyloveroy 發表於 18-3-29 11:12
我bb 6個月仲無咩力,唔識轉身,唔會太主動抓玩具,但會抓下床d 野,咁係咪都遲緩
...

你喺Sydney?

Bb保健係去見GP? 或去Early Childhood Health Centre?

Early Childhood Health Centre 有護士專照顧Bb。
可以教你同Bb做有效既運動同遊戲
可以俾你不同意見,如有需要會提意見專科
可以預約,亦有drop in

希望以上info有幫助

複式洋房

我住在北區,個囡已經十九個月大,上個月才學識行,已經做左developmental assessment,話佢比正常bb delay 6-9個月。我之前睇左一個兒科無乜用,其實睇職業治療師同言語治療師係咪要兒科醫生轉介?大家覺得你個小朋友做完治療有冇進步呀?我真係好希望我小朋友可以快catch up返呀!所以先想知道邊度有好的治療師推介。thanks

首頁

尾頁

跳至