自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有朋友人在深圳, 遺失了香港身份証,
他已到公安報失了, 幸好他身上有中國車牌証明身份,
但是他可以怎樣返來香港呢?
我在香港可否怎樣幫忙他呢? 手續應如何辨呢?

請問有無人試過咁呀?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 hoanita 於 09-3-17 22:55 發表

請問有無人試過咁呀? ...

之前有人post過解決方法, 不過我搵唔返。 我記得我收過一個email講呢樣野, 我唯一記得就係搵工聯會, 咪理佢保皇唔保皇,呢d情況佢地幫到手。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

當取得報案紙後,需到深圳市公安局的出入口管制部,左手邊有個專辦港澳證件的部門(報案紙下面有詳細地址),到此的目的是要取得一次性的出國通行證。請到3號窗取表格及繳費單,填寫表格及繳費後,加上剛才的報案紙及兩張二寸半的相(門口有影相服務),交回3號窗,職員會告訴你什麼時候有得取。一般上午申請,下午二時半有,若下午二時申請,約四時有。
請留意,這部門的辦公時間只是星期一至五,上午八時半至十一時半,下午二時到四時半(好似係敢樣,詳細的唔記得)。

取得一次性的出國通行證後,便可回羅湖聯檢樓。但不是如一般的到三樓,因你持有的已不是回鄉證。請到二樓,填寫藍色的出境紙後,與持簽證/護照的人一起排隊出境,通行證是會被收去的。
回到香港的入境處,便到報案室。此時就簡單,填好表,影相,等約一個小時,便可入境。
回到香港後:補領身份證,需時二星期,費用$395。
補領回鄉證,需時四星期,費用$560。
申請臨時通行證(一個月內出入二次,總逗留時間一個月),需時五個工作天,費用$350。

原帖由 hoanita 於 09-3-17 22:55 發表

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

過到香港關口,同海關講會有入境署d人幫你。

大宅

回覆 # 的文章

wong2323:

謝謝你的詳盡資料!
我會通知朋友明天一早去攪.

大宅

去深圳火車站上的商場,有中旅社的舖位,果度辦一次性証件返hk,$200,過左大陸關,返到hk果邊,入境處d人會幫你搞入境

珍珠宮

樓主淨係話佢朋友唔見咗身份證, 咁佢有回鄉證咪可出大陸境囉, 到咗香港關口報警或同職員講唔見咗身份證, 咁樣得唔得呀?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

原帖由 kikiboy 於 09-3-17 23:24 發表
樓主淨係話佢朋友唔見咗身份證, 咁佢有回鄉證咪可出大陸境囉, 到咗香港關口報警或同職員講唔見咗身份證, 咁樣得唔得呀?
係law ,有無特區護照

大宅

我近排試過

公爵府

最緊要有回鄉証經深圳返來香港先...., 過關時同海關講遺失了香港身份証

個次海關問過話後, 放我回香港, 咩手續都無...

第日得閒先補領身份証

珍珠宮

原帖由 daniel44 於 09-3-17 23:25 發表
係law ,有無特區護照

係喎, 搵人帶個特區護照上去"打救"咪得囉.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

禁止訪問

大宅

回覆 # 的文章

咁係咪用特區護照都可以入境呀?
如果得的話, 聽朝送過去比佢啦..

別墅

原帖由 brainmum 於 09-3-17 23:32 發表

最緊要有回鄉証經深圳返來香港先...., 過關時同海關講遺失了香港身份証

個次海關問過話後, 放我回香港, 咩手續都無...

第日得閒先補領身份証

無錯呀~如果無見到回鄉証就得架喇!
唔駛去公安局報失架! 因為d公安會點你去到老遠既地方報失~ 你有回鄉証就可以過大6海關,到過香港境先去報失! 之後會有人帶你過關連隊都唔駛排!
咁就返到香港架喇~ 因為我曾經都試過咁!

男爵府

原帖由 Nathaliesto 於 09-3-18 06:30 發表

無錯呀~如果無見到回鄉証就得架喇!
唔駛去公安局報失架! 因為d公安會點你去到老遠既地方報失~ 你有回鄉証就可以過大6海關,到過香港境先去報失! 之後會有人帶你過關連隊都唔駛排!
咁就返到香港架喇~ 因為我曾經都試過咁! ...

首頁

尾頁

跳至