自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

畢業三年,身邊有幾個朋友已經有屋企人借首期買左樓。我同男友想一齊買樓,冇父幹諗住靠自己,依家一齊儲到600k到。今日認真地計應該要儲多幾耐先買到一層約500幾萬既樓,發現如果做2成手期,計埋Stamp Duty15萬加約20-30萬既裝修,都要儲多兩年。。買完一鋪清袋又要重新儲錢結婚,讀master,生BB.......有點灰心。
不過如果真係靠自己兩年後買到樓,都覺得自己幾叻hahaha

男爵府

回覆樓主

其實你同男友畢業幾年,已儲到舊錢,已經好叻,加油向住你既目標進發

珍珠宮

樓主,你好叻呀!想問你使唔使比家用,每個月大約比幾多?靠自己買樓最光榮
生仔,唔好唸喇,好辛苦假

大宅

親子王國15週年勳章

抽今期居屋

複式洋房

lubb 發表於 18-3-25 23:16
其實你同男友畢業幾年,已儲到舊錢,已經好叻,加油向住你既目標進發

多謝你呀 我會努力(emoji)(emoji)

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

anna59 發表於 18-3-25 23:16
樓主,你好叻呀!想問你使唔使比家用,每個月大約比幾多?靠自己買樓最光榮
生仔,唔好唸喇,好辛苦假 ...

我同男友每人每個月都俾6k-8k家用。其實我地已經算揾得吾少,不過想係香港買樓又過安穏既生活好似好難咁。
我地都中意小朋友嫁,不過都要隨緣啦

複式洋房

cinda72. 發表於 18-3-25 23:20
加油!向目標進發

多謝你呀!

珍珠宮

回覆 blythe_mak 的帖子

咁你同男友都好孝順,比個like 你,不過,我驚你地生完小朋友後就後悔,因為好困身,好多野都因為有仔女做唔到,又要擔心呢樣果樣

珍珠宮

回覆樓主:

可以先用一個人的名買細細房, 唔過300萬的,先買來住, 好過租. 等幾年後話唔定樓價跌了,2個人又儲到錢了,到時再用另外一個人的名去買大屋, 結婚, 生仔。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blythe_mak 發表於 18-3-25 23:22

我同男友每人每個月都俾6k-8k家用。其實我地已經算揾得 ...

畢業左幾年,廿幾者,30先諗都仲ok

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mln 發表於 18-3-25 23:33
可以先用一個人的名買細細房, 唔過300萬的,先買來住, 好過租. 等幾年後話唔定樓價跌了,2個人又儲到錢了, ...

未結婚就唔好諗落一個名……

禁止訪問

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

blythe_mak 發表於 18-3-25 23:12
畢業三年,身邊有幾個朋友已經有屋企人借首期買左樓。我同男友想一齊買樓,冇父幹諗住靠自己,依家一齊儲到 ...

畢業3年
已經好叻
加油!
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

兩口子有共同目標,努力呀!

珍珠宮

回覆樓主:

唔好灰心,你地計劃都唔錯呀~萬事起頭難!
加油~

用戶要求終止服務

回覆樓主

畢業幾年有昵舊錢,真係好叻,加油
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

珊瑚宮

2024年龍年勳章

畢業3年儲到咁多好勁喇! 我畢業n年都儲唔到

複式洋房

回覆樓主

諗返起剛剛出來做野揾得13.5k, 又要俾家用又要儲錢,仲要儲極個銀行戶口都冇咩錢,真係好辛苦。依家揾多左終於可以享受下生活,吾洗食個飯都慳住慳住

複式洋房

Wingwingm 發表於 18-3-26 00:03
畢業幾年有昵舊錢,真係好叻,加油

我男友叻d,我同佢人工差不多,但佢儲既錢多我接近6位數字。冇計啦,女仔要扮靚好多錢洗

首頁

尾頁

跳至